Ulični hakeri pokrali 12 bankomata u Hrvatskoj

Fotografija članka: Ulični hakeri pokrali 12 bankomata u Hrvatskoj

PU Zagrebačka objavila je završetak kriminalističkog istraživanja koje su proveli policijski službenici Sektora kriminalističke policije.

Oglas

Kriminalističko istraživanje je provedeno 21. i 22. srpnja 2017. godine nad šest državljana Rumunjske zbog počinjenja ukupno 12 kaznenih djela teških krađa iz članka 229. stavak 2. KZ RH.

Ovi su kradljivci pomoću lemilica i akumulatorskih bušilica izrađivali otvor na bankomatu pored tipkovnice te na taj način došli do input sučelja bankomata. Zatim su se pomoću mobitela ili laptopa spojili na periferni uređaj bankomata za izbacivanje novca. Izradili su prilagođeni program za slanje informacija bankomatu poput naloga za izbacivanje novca te bi bankomat isplatio sav novac koji se u tom trenu nalazi u njemu.

Na navedeni način počinjeno je sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske, a otuđeno je najmanje 1.517.500  kuna. Policajci su pronašli veliku količinu novca, prijenosno računalo, više mobilnih telefoa i USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilicu s krunom za izradu rupa i ostale stvari za provedbu ovakve pljačke.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, pet državljana Rumunjske predano je pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su policijski službenici dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Jedna osoba je u bijegu i za njom se intenzivno traga.

Nastavlja se daljnje kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih drugih okolnosti počinjenih kaznenih djela.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.