Ugrožena neutralnost interneta u Indiji?

Fotografija članka: Ugrožena neutralnost interneta u Indiji?

Indijski operator uveo je naplatu VoIP prometa. Korisnici tako više nemaju na raspolaganju neograničeno telefoniranje unutar aplikacija kao što je Skype i Viber.

Oglas

Bhati Airtel je najveći indijski pružatelj mobilnih telekomunikacijskih usluga sa središtem u New Delhi-u. Inače posluje u 20 država Azije i Afrike. Posljednjih dana vodi se rasprava o promjeni koja je iznenadila korisnike. Po novome korisnici više ne mogu uživati u neograničeno besplatnim VoIP pozivima koji djelomično ugrožavaju zaradu telekomunikacijskih kompanija.

VoIP ili u prijevodu Voice over Internet Protocol je način komunikacije između dva ili više uređaja koja su povezana na Internet čime se u mobilnoj industriji putem raznih aplikacija kao što je Skype, Viber, Hangouts zaobilazi korištenje klasične govorne usluge. Operatori ne gladaju blagonaklono na činjenicu kako korisnici sve više koriste brojne aplikacije za dopisivanje i pozive kojima se zaobilazi naplata GSM usluga. Danas je dovoljno imati u tarifi 1 Gb podatkovnog prometa koji može bez problema osigurati mjesečnu komunikaciju pod pretpostavkom da druga strana također koristi i ima uključeno prethodno navedeno.

Cijenik Bhati Airtel-a za VoIP

Iznos ovisi o vrsti mreže. Preračunamo li u kune, promet od 10 Kb na 3G mreži koštao bi vas nešto manje od 40 lipa, dok bi na 2G mreži platili čak 98 lipa. Kako bi “popravili” prethodno, Bhati Airtel uveo je tarifne opcije gdje za 7,50 kn dobivate 75 Mb VoIP prometa što je prema njihovim izračunima dovoljno za 200-250 minuta poziva.

Ovim potezom neupitno je ugrožena neutralnost interneta kakvu danas poznajemo. Hoćemo li ubuduće imati posebne opcije za video streaming, glazbu ili nešto treće?

Hrvatska- neuspjeli pokušaj

Možda ste zaboravili, ali nešto slično pokušao je jedan domaći operator 2012. godine. Zapravo nije uveo ništa slično kao u Indiji, nego je u novim uvjetima poslovanja dodao odredbu kako zadržava pravo onemogućiti korištenje VoIP i MoIP usluga od 31.1.2013. Sama najava naišla je na veliko protivljenje javnosti i udruga gdje su građani pozvani na odabir onog pružatelja koji ne ugrožava neutralnost interneta.

Prije koji dan mogli ste pročitati kako planira skoro uvođenje glasovnih poziva, što znači širenje dostupnosti na sigurnih 600 milijuna aktivnih korisnika. Tržište se mijenja, a kompanije i njihovi vlasnici moraju osigurati nove izvore zarade u budućnosti. Ostaje pitanje hoće li tijekom prilagodbe novonastalim okolnostima neutralnost interneta biti i dalje na visokoj razini…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.