Učionica budućnosti predstavljena u OŠ Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji

Fotografija članka: Učionica budućnosti predstavljena u OŠ Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji

“Učionica budućnosti” je učionica s modernim nastavnim pomagalima, a koje su zajednički predstavili Microsoft, Hewlett-Packard i STORM Computers.

Oglas

U prostorima osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji, predstavljena je „Učionica budućnosti“. Za ovaj projekt najzaslužniji su Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet koja je u uskoj suradnji s tvrtkama Microsoft, Hewlett-Packard i STORM Computers realizirala ovaj zanimljiv projekt – učionicu budućnosti. Ovo je pravi primjer kako bi trebala izgledati moderna učionica s isto tako modernim elektronskim i drugim pomagalima, u kojoj se nastava izvodi uz pomoć multimedije i Interneta, a s ciljem poboljšanja kvalitete učenja. Ovom prilikom tvrtka Microsoft ustupila je na korištenje tablete i zaslon osjetljiv na dodir omogućivši osnovnoj školi da postane nositelj oblikovanja budućnosti hrvatskih škola.

U ovo vrijeme gospodarske krize nije jednostavno ulagati u obrazovanje, no uspjeh ovoga projekta rezultat je djelovanja i angažmana čitave škole koja se u Hrvatskoj, pod vodstvom i osobnim zalaganjem ravnatelja gospodina Fredija Glavana, našla na popisu vodećih škola u uvođenju informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi i općenito rad ustanove.

Kako je na samom početku događanja istaknuo ravnatelj škole, profesor Fredi Glavan: „Opremanje učionice suvremenim nastavnim pomagalima kao što su tablet računala i veliki zaslon osjetljiv na dodir rezultat je djelovanja i angažmana čitave naše škole koja je ovime postala jedna od vodećih škola u uvođenju informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi i općenito u rad ustanove. Zahvalni smo tvrtkama Microsoft, Hewlett-Packard i STORM na ustupljenim uređajima i tehnologiji koji će uvelike unaprijediti rad nastavnika te dodatno motivirati naše učenike.“ Nadalje je istaknuo: „Nastava je proces koji ovisi o sudionicima nastavniku/nastavnici i učenicima, a može biti vrlo kreativna na vrlo klasičan način. Uporabom tehnologije samo pomičemo neke granice koje su nas sputavale. Vrijeme kada smo govorili da nastavnik nije spreman za ovo doba uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije je iza nas i svi smo danas svjesni da računala pomažu u jednom dijelu komunikacije. Osobito se to odnosi na brže, lakše i efikasnije upravljanje nastavnim materijalom. Da ne govorimo o težini školskih torbi.“

Učionica budućnosti predstavljena u OŠ Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji

Projekt „Učionica budućnosti“ realiziran je suradnjom svih tri partnera na CARNetovom projektu e-Škole. Kako je istaknula Željka Baniček iz tvrtke Microsoft Hrvatska: „Veliko mi je zadovoljstvo što će učenici osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ biti u mogućnosti pratiti nastavu i obavljati svakodnevne školske zadatke uz pomoć modernih Microsoftovih tehnologija. Uz Office 365 paket u Cloudu, komunikacija između nastavnika, ali i između učenika biti će brža i efikasnija.“

Vizija projekta je da što više škola postane inovativni sudionik u oblikovanju budućnosti učenja. Da se kroz novo iskustvo nastave ohrabre nastavnici i učenici, kako bi postali što više uključeni u stvaranje nove dimenzije obrazovanja u kojem tehnologija pruža individualizirane alate koji omogućavaju kvalitetniji pristup učeniku i pripremu mladih za ulazak u svijet iznimne konkurentnosti i izazovnog tržišta rada.

Prilikom završetka primopredaje, kolege iz CARNeta i STORM-a zainteresiranim sudionicima događanja prikazali su funkcionalnosti sustava i istaknuli su važnost transformacije obrazovanja s ciljem osviještenja pozitivnog utjecaja moderne tehnologije na svakodnevni rad profesora i sami proces učenja. Tom prilikom sami profesori imali su priliku proći kroz kratku informativnu edukaciju o sustavu koji na velika vrata stiže s početkom nove školske godine, u rujnu 2014.

Koncept pametne učionice

Koncept pametne učionice temelji se na implementaciji i integraciji naprednih hardverskih i softverskih tehnoloških rješenja u klasične školske učionice s ciljem unapređenja izvođenja nastave. Rješenje omogućava izvođenje interaktivne nastave, korištenje nastavnih materijala u elektroničkom formatu (e-udžbenici, prezentacije, animacije, video-filmovi), provođenje dinamičkih testova i kvizova znanja, praćenje aktivnosti pojedinog učenika, prikupljanje i analizu aktivnosti i rezultata ispita pojedinog učenika, međusobnu komunikaciju između nastavnika i učenika te mogućnost integracije s e-dnevnik aplikacijom za ocjenjivanje i vođenje evidencije o učeniku.

Osnovni dijelovi rješenja su mrežna i bežična infrastruktura za povezivanje pojedinih komponenti rješenja, pametna ploča, tablet računala, softversko rješenje pametne učionice te elektronički nastavni sadržaj. Dio rješenja predstavlja i edukacija i trening nastavnika koji će izvoditi nastavu u pametnoj učionici.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.