Učenici ruralnih dalmatinskih područja učili o tehnologiji

Fotografija članka: Učenici ruralnih dalmatinskih  područja učili o tehnologiji

70-ak učenika iz OŠ braće Radića iz Bračevića kod Vrbe te OŠ Gripe sudjelovalo je na radionicama o programiranju, učenju putem online igara, sigurnosti na Internetu.

Oglas

S ciljem poticanja primjene novih tehnologija u obrazovnom sustavu, tvrtka Microsoft Hrvatska je organizirala radni posjet učenika OŠ braće Radića iz Bračevića kod Vrbe, osnovnoj školi Gripe u Splitu koja ima status Microsoft Showcase škole, odnosno infrastrukturno i programski tehnološki napredne škole.

U događaju je sudjelovalo gotovo 70 učenika, 45 učenika OŠ braće Radića iz Bračevića te 25 učenika OŠ Gripe od 3. do 7. razreda. Stručna predavanja i radionice su vodili stručnjaci iz područja računarstva i interneta te učitelji i stručni suradnici OŠ Gripe, koji su ujedno objasnili što čini showcase školu, kako se koriste interaktivna ploča i tableti u nastavi te kako tehnologija utječe na obrazovanje.

Tako je održano predavanje Kodiranje za početnike putem kojeg su učenici naučili kako nastaje aplikacija ili program za mobilne uređaj te su, na interaktivni način, upoznali osnovne pojmove iz programiranja odnosno kodiranja te razmišljanja „u kodu“.

Na radionici Pametno odluči, zabavi se i nauči za učenike 3. i 4. razreda govorilo se o tome kako primjereno koristiti računalne igre za učenje te o sigurnosti na internetu. Učenici su izrađivali i svoj autorski rad pomoću raznih naprednih alata za izražavanje kreativnosti te učili kako ih objaviti na webu, a u okviru radionice Spajamo strujne krugove, učenici 5. i 6. razreda su u virtualnom laboratoriju, korištenjem tableta, upoznali strujne krugove.

Ovo je bila jedinstvena prilika za upoznavanje s novim tehnologijama za učenike OŠ braće Radića, Bračević koja se nalazi na rubnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije te spada u brdsko-planinski kraj i kategoriju škola s posebnim statusom otežanih uvjeta rada. Iako imaju jednu informatičku učionicu i samo dva projektora i četiri laptopa, učitelji su vrlo aktivni i sudjeluju u projektima kao što su Inovativnost, kreativnost, otvorenost, – znanje za budućnost koji je financiran iz programa Erasmus+, te projekt Poveži se bojom, približi se slikom. Osim toga sudjeluju i u brojnim eTwinning projektima za koje su dobili priznanja i nagrade.

S druge strane, OŠ Gripe izuzetno je aktivna u društvenom i kulturnom životu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te između ostalog sudjeluje u projektima kao što su Sigurnost djece na internetu, Let’s share science, Jedan razred, jedan pokus, jedna Hrvatska te Obrnuta učionica (Flipped classroom). Posjeduje mobilnu učionicu s 23 tableta, kabinete za matematiku, geografiju i povijest, strani jezik, hrvatski jezik, biologiju i kemiju opremeljene interaktivnim pločama te svi učitelji imaju prijenosna računala.

Više informacija o Microsoft Showcase školama možete saznati .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.