Ubuntu Linux, dobro a besplatno – može li operativni sustav zaista koštati samo 0 kuna?

Fotografija članka: Ubuntu Linux, dobro a besplatno – može li operativni sustav zaista koštati samo 0 kuna?

Profesof Vjeran Kokor poslao nam je zanimljiv članak o Ubuntu Linuxu. Kako i zašto se odlučio za njegovu instalaciju, pročitajte u njegovim razmišljanjima u nastavku.

Oglas

Već nekoliko godina razmišljam o prelasku na novi operacijski sustav (OS). Razlog tome nije nezadovoljstvo kvalitetom u operacijskom sustavu kojega sam do sada koristio (Windows XP, Windows 7), nego cijenom. Naime, često se susrećem s administratorima koji rade u mnogim privatnim poduzećima, a u razgovoru s njima nerijetko se spominje problem legalnog software-a u lijepoj našoj. Svi bi htjeli legalan software, ali se to u današnjim uvjetima čini jako teško izvedivo.

S tim ciljem sam na svojem netbooku instalirao OS Ubuntu 12.04 LTE (jedna od popularnijih verzija Linux operacijskog sustava). Za sve one koji su još uvijek novi u svemu ovome: NE, operacijski sustav Windows 7 nije jedini operacijski sustav koji postoji!

Instalacija samog operacijskog sustava je glatka, i ne zahtjeva gotovo uopće asistenciju. Impresioniran sam što se Ubuntu instalirao do kraja glatko, te što je sav hardware bio instaliran ispravno. Čak, štoviše, svi dodaci za računalo s kojima imam problema prilikom instalacije na Windows XP/Windows 7 su se na Ubuntu instalirali neprimjetno. U prvi mah nisam ni znao da je sve instalirano i da sve radi. Cool!

OK. Ali mora da je ovaj novi operacijski sustav manjkav. Ipak, košta samo 0 kn?
Srećom, ovo ni izdaleka nije slučaj. Ubuntu se instalira s omanjom hrpicom korisnih programa, od kojih treba izdvojiti Libre Office (nešto kao Microsoft Office). I ovaj dodatak košta 0 kn. Sve mi se više sviđa ovo novo rješenje za moj notebook.

Brzina je pristojna. Sve radi dobro. Jedino valja napomenuti da je potrebno kratko vrijeme prilagodbe, jer se ipak radi o potpuno novom operacijskom sustavu. Bežične mreže rade savršeno, Internet također. U operacijskom sustavu automatski je instaliran Mozilla Firefox. Zakrpe za ovaj operacijski sustav se izdaju redovito, što ulijeva dodatnu sigurnost da će s vremenom postati još bolji.

Nakon nekoliko mjeseci korištenja uočio sam nekoliko manjih bugova, no ništa značajno. A s obzirom da je ovaj operacijski sustav u potpunosti besplatan, te da se s njim isporučuje dovoljno programa potrebnih za ozbiljan rad, te zbog činjenice da nisam pronašao hardware koji se na njemu nije instalirao u ispravno, od srca preporučam ovaj operacijski sustav.

I na kraju, sve ovo što ste ovdje mogli pročitati napisao je dugogodišnji  korisnik operacijskih sustava MS Windows.  Time i ova pohvala ima veću vrijednost.

Mi ćemo samo na kraju teksta profesora Kokora dodati i jedan video koji će vam pokazati i kako instalirati Ubuntu 11.10, vjerujemo da će vam dobro doći.

Vjeran Kokor, prof.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.