U Zagrebu održan 1. hrvatski skup SAP for Public Sector

Fotografija članka: U Zagrebu održan 1. hrvatski skup SAP for Public Sector

1. hrvatski skup SAP for Public Sector

Prvom hrvatskom skupu SAP for Public Sector odazvali su se svi predstavnici državnih tijela kao i partneri organizatora skupa, Središnji državni ured za e-Hrvatsku te predstavnici Njemačkog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj. Pedesetak uzvanika tijekom jutarnjeg radnog dijela predstavilo je teze razvoja i napretka Republike Hrvatske, poglavito u javnom sektoru. Nakon usmjerenih prezentacija i predavanja, organizacijski odbor donio je zaključke čime je 1. hrvatski skup SAP for Public Sector službeno i zaključen.

Situacija u Republici Hrvatskoj nedvojbeno ističe sposobnosti države i njezinih tijela da pravodobno i kvalitetno reagiraju u doba gospodarske krize i prvog vala recesije. Svjesni smo da su danas poslovi državne uprave sve složeniji, a ministarstva i agencije moraju pravodobno reagirati na nove zahtjeve, odgovarati na demografske, globalizacijske i strateške promjene uz, istovremeno, ispunjavanje zahtjeva građana. U SAP-u su prepoznali kako će u predstojećem razdoblju, kada Hrvatska ulazi u završnu fazu pridruživanja Europskoj Uniji i NATO savezu, snažnu ulogu imati dinamika i obuhvat reformi koje će nužno biti poduzete upravo u javnom sektoru. Te reforme, koje će značajno utjecati na način rada i razinu usluge hrvatskog javnog sektora kao servisa građana već su provedene u državama-članicama EU i NATO saveza. „Današnja situacija početka globalne financijske krize i moguće dugotrajne recesije sve nas tjeraju na ozbiljnost i promišljanje kako u osobnom, poslovnom tako i u segmentu javne uprave. Pitanje koje se postavlja je kako da sa vrlo limitiranim resursima i kapitalom, koji će biti skuplji i manje dostupniji, osiguramo efikasno i kvalitetno funkcioniranje sustava za koje smo zaduženi.“, izjavio je Igor Dropulić, direktor SAP-a.

Tvrtka SAP, spremna za ispunjavanje preduvjeta integracije prema zahtjevima EU i NATO saveza, s 35-godišnjim iskustvom i brojnim referentnim korisnicima, organizirala je današnji 1. hrvatski skup SAP for Public Sector «Vizija učinkovite integracije državne uprave – Pripravni za EU» s namjerom pružanja vizije, prijedloga nacrta i izrade strategije kvalitetne i pravovremene integracije svih poslovnih procesa javnog sektora. Kao posebne goste SAP je ugostio vodeće stručnjake za javni sektor i nositelje projekata implementacije poslovno-informacijskih sustava u tranzicijskim i ostalim Europskim i svjetskim javnim upravama: Shantija Namballu, Martina Browna i Rolanda Stapfa. SAP-ovi stručnjaci posvetili su svoju karijeru upravo procesima poboljšanja rada javnih uprava i države i posljednjih 20 godina sudjeluju u ključnim projektima implementacije SAP-ovih rješenja za javni sektor u cijelom svijetu. „Iznimno je važno na koji ćemo način adresirati ova pitanja kao država jer, uz uvjet da počnemo ostvarivati pozitivne pomake, poboljšanje usluge građanima i pravnim subjektima biti će izravno vezano sa povećanjem njihova zadovoljstva, a u gospodarskom smislu to će značiti i povećanje nacionalne konkurentnosti i povećanje atraktivnosti Republike Hrvatske za investitore.”, dodao je Dropulić.

Zaključci koje je organizacijski odbor nakon rasprave predložio strukturirani su kroz segmente, a koji bi trebali osigurati javnom sektoru kvalitetno donošenje odluka, pravodobno reagiranje u ovom kriznom razdoblju i afirmaciju vlastite uloge u pružanju usluga građanima. Zaključci se odnose na: financijski aspekt – u ostvarenju kontrole i nadzora financijskog tijeka i proračuna; interdisciplinarni aspekt – sposobnosti upravljanja ljudskim resursima; društvenoj i javnoj odgovornosti – u cilju maksimalizacije učinkovitosti usluživanja građana. Nastavno tomu su i upravljački aspekt – kroz lakšu i kvalitetnu koordinaciju između svih tijela države; strateški aspekt – sa ciljem kvalitetne procjene povrata od ulaganja, predviđanja, proaktivnosti i provođenje strategija razvoja i politički aspekt – kroz identifikaciju unutar sektora i utjecaj na donošenje društveno utemeljenih odluka.

1. hrvatski skup SAP for Public Sector

„Iznimno sam zadovoljan što su predstavnici državnih tijela prepoznali trenutak u kojemu su nužne promjene kako bi se zaustavio ovaj val krize. Drago nam je što su se odazvali i podržali naš skup te kroz otvoreni dijalog pokazali spremnost da se učine prvi konkretni koraci. Zahvalan sam što su se kao partneri našeg projekta odazvali upravo središnji državni ured za e-Hrvatsku i Njemačko veleposlanstvo u Republici Hrvtaskoj koji su time formalno potvrdili inicijativu SAP-a za ostvarivanje konkurentskih prednosti Hrvatske i stvaranje preduvjeta za napredak.“, na kraju skupa je izjavio Igor Dropulić, direktor SAP-a.

Na 1. hrvatskom skupu SAP for Public Sector najavljeno je kako je ovo početak otvorenog dijaloga te da tvrtka SAP nakon održanog skupa nastavlja suradnju s onim ministarstvima i tijelima državne uprave koji se spremaju za projekte prilagodbe i za koje će se organizirati detaljne radionice sa stručnjacima specijaliziranim za pojedina područja.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.