U Varaždinu smo na mreži Hrvatskog Telekoma sufrali brzinama do 225 Mb/s!

Fotografija članka: U Varaždinu smo na mreži Hrvatskog Telekoma sufrali brzinama do 225 Mb/s!

Na nekoliko smo lokacija u gradu Varaždinu isprobali brzinu 4G mreže i uvjerili se kako su prikazane brojke vrlo često prelazile okruglih dvjesto megabita u sekundi.

Oglas

Hrvatski Telekom predvodnik je trenda povećavanja pristupnih brzina u širokopojasnom internetu na hrvatskom tržištu. Iako su već dostignute vrlo visoke brzine, trend je tek u svojim začecima, s obzirom da već postojeće tehnologije omogućuju daljnji rast, a razvijaju se i nove tehnologije koje obećavaju još veće brzine za mrežu budućnosti.

U ovom trenutku, Hrvatski Telekom već postiže brzine do 225 Mb/s u Varaždinu i Zagrebu, što su trenutno najveće brzine u mobilnoj mreži u Hrvatskoj, a uskoro će tim brzinama biti obuhvaćeni ne samo i drugi veći gradovi nego i male sredine.

Brzine korisnicima postaju sve važnije upravo iz razloga što koriste digitalne sadržaje koji su sve ‘teži’, te, osim sa svojim bližnjima,  žele sve više biti u kontaktu sa širom online zajednicom i gotovo istodobno preuzimati i dijeliti razne sadržaje. Brzina omogućava da još brže skidaju i uploadaju dokumente (video i fotografije), uživaju veću kvalitetu HD sadržaja (gledanje ili streaming), brže skidaju pjesme te igraju online igre…

HT ima najbolju fiksnu i mobilnu mrežu u Hrvatskoj i neprestano investira u njezinu kvalitetu i proširenje. Tako je 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio rast investicija. Ulaganja su u prvih devet mjeseci povećana za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja godine HT će investirati više od milijardu i 300 milijuna kuna što je za 25 posto više u odnosu na 2014. godinu.

Tri ključna područja u koja su usmjerene investicije Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci 2015. godine su razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP transformacije.

U prvih devet mjeseci ostvarena je pokrivenost 4G mrežom za 59 posto populacije. Investicije u proširivanje pokrivenosti 4G mrežom nastavljaju se i dalje, a plan je da će do kraja godine pokrivenost 4G pokretnom mrežom s brzinama do 150Mb/s premašiti 60 posto populacije.

U Hrvatskoj se u mobilnim mrežama koriste radiofrekvencijski pojasevi (spektri) na 800 MHz (megaherca), 900 MHz, 1800 MHZ i 2100 MHz, a uskoro bi se mreža trebala proširiti i na spektar od 2600 MHz. Spektar je naziv za frekvencijski resurs koji državna regulatorna agencija (u Hrvatskoj HAKOM) uz koncesijsku naknadu daje na korištenje pojedinim operaterima mobilne mreže. Koncesijom se definira broj nositelja određene frekvencijske širine u tom spektru, namijenjene za mobilnu telefoniju, a izdaju se kao tehnološki neutralni. To znači da se, primjerice, spektar na 900 MHz može koristi za GSM tehnologiju, UMTS tehnologiju, kao i za LTE tehnologiju. GSM je standard druge generacije mobilnih mreža (2G), uveden još 1991. godine, a UMTS je naprednija verzija GSM standarda, na tržištu od 1999. LTE je kratica za Long-Term Evolution standard, koji se na tržištu naziva i 4G, a u primjeni je od 2009. godine.

U mobilnoj LTE mreži dostupnost većih brzina omogućuje se aktivacijom različitih širina nositelja koji se u pravilu kreću u rasponu od 5 MHz do 20 MHz. Primjerice, HT mobilna mreža je prva radila s nositeljem širine 10 MHz i omogućavala brzine do 75 Mb/s u downloadu. Kada je HT kupio dodatni spektar od još 10 MHz, počeo je koristiti nositelj širine 20 MHz, koji omogućuje brzine do 150 Mb/s. Za daljnje povećanje brzina u LTE mreži potrebno je koristiti tzv. funkcionalnost agregiranih nositelja (Carrier Agregation, kratica CA), koja se naziva i LTE-Advance (napredni LTE). U osnovi to znači da se koriste dva ili tri nositelja, što teoretski omogućuje brzinu do 300 Mb/s ako se koriste dva nositelja od po 20 MHz, jer svaki od njih pridonosi brzini sa 150 Mb/s. Za još veće brzine u budućnosti će se koristiti CA u kombinaciji tri LTE nositelja iz tri različita spektra.

Važno je reći da krajnji korisnici ovakve LTE brzine mogu koristiti s mobilnim uređajima koji podržavaju veće brzine, te ako im to omogućuje razina signala i trenutno opterećenje mobilne LTE mreže. Kada je o mobilnim uređajima riječ, često se spominje kategorija (Cat.) 5,6,7 pa i više. Razlika između tih kategorija nije u brzini, nego u parametrima mreže koje koriste, odnosno broju download slojeva koje podržava određena kategorija.  Parametre definira međunarodno tijelo za standardizaciju 3GPP, koje su osnovali najveći mrežni operateri, kako bi uskladili standarde pristupnih tehnologija, tako da se isti uređaji mogu koristiti u različitim mrežama.

Uređaji kategorije 5 i 6 omogućuju brzinu downloada do 300 Mb/s i uploada do 75 Mb/s, dok su u kategoriji 7 uređaji s kojima možemo ostvariti brzine do 300, odnosno 100 Mb/s. Većina uređaja koje danas nalazimo na tržištu podržavaju maksimalno kategoriju 6, ali ima i naprednijih, pa tako, primjerice, nova generacija iPhonea navodi podršku za 3CA, odnosno kategoriju 9, što znači i do 450 Mb/s.

Top lista mobilnih uređaja koji podržavaju 4G mrežu, a koje možete kupiti u Hrvatskom Telekomu:
– HTC One M9
– LG G4  LG G Flex 2
– Samsung Galaxy Note 4
– Samsung Galaxy S6 Edge+
– Nokia Lumia 950   
– Nokia Lumia 950 XL   
– Sony Xperia Z5   
– Sony Xperia Z5 Compact  
– iPhone 6S

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.