U Varaždinu održano savjetovanje Računalo u školi

Fotografija članka: U Varaždinu održano savjetovanje Računalo u školi

Netom završeno savjetovanje „Računalo u školi – Zimska škola 2011.“, u organizaciji Hrvatskog društva za promicanje informatičkog obrazovanja, okupilo je u varaždinskom Microsoftovom inovacijskom centru više od šezdeset sudionika, sa ciljem informiranja i rasprave o programima inovativnih škola, problemima sigurnosti na mreži, metodama za otkrivanje plagijata i temeljnim pojmovima upravljanja projektima.

PRESS objava
Varaždin, 16. veljače 2011. – U sklopu savjetovanja, održanog od 13. do 15. veljače, održan je niz predavanja kao i okrugli stol na temu Inovacija u informatičkom obrazovanju i povezivanja istraživačkih škola. Sudionici su imali priliku naučiti više o najnovijim softverskim alatima, nazočiti prvom predstavljanju poslužitelja Microsoft Multipoint Server 2010 u Hrvatskoj, te sudjelovati na dvjema radionicama o softverskom paketu Office 2010 i programskom jeziku Kodu. Prezentiran je i način kako dostupnu tehnologiju iskoristiti u nastavi i radu u školi, a održan je i okrugli stol o upravljanju projektima i korištenju predpristupnih fondova u obrazovanju.

– Bez obzira na to što se danas sve više družimo u virtualnom svijetu, ovakva okupljanja imaju golemu važnost za sve koji se žele upoznati s novim tehnološkim otkrićima, kao i sa kolegama – osobama koje, posebno u našim uvjetima, te tehnologije razvijaju i podržavaju – osvrnuo se organizator skupa, Nenad Prelog iz Hrvatskog društva za promicanje informatičkog obrazovanja.

– I ove je godine zajednica „Suradnici u učenju“, okupljena oko portala ucitelji.hr i digitalnog časopisa „Pogled kroz prozor“, pokrenula akciju „Sigurniji internet za djecu“, namijenjenu učenicima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i roditeljima, sa željom osvještavanja o opasnostima i prijetnjama s kojima su djeca i mladi u kontaktu svaki dan, kada su online. Učenike smo u akciju uključili izradom multimedijskih radova, učitelje, nastavnike i stručne suradnike angažirali smo u nizu predavanja i radionica, a roditeljima smo namijenili niz predavanja o sigurnosti djece na internetu. Akcija je izuzetno dobro prihvaćena, uz znatnu podršku institucija, udruga, tvrtki i medija te pomoć djelatnika Microsofta Hrvatska u ulozi predavača-volontera – naglasila je Lidija Kralj, suradnica u Zajednici učitelja i nastavnika, te profesorica u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Posebna tema savjetovanja bila je upoznavanje s aktivnostima inovativnih istraživačkih škola te učenje i suradnja na globalnoj razini u okviru programa Innovative Schools. U ovaj globalni Microsoftov program uključena je, uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, i Medicinska škola Zadar, kao prva odabrana škola iz Republike Hrvatske.

– Na tragu pozicioniranja Varaždina kao grada novih tehnologija, počašćeni smo što smo bili domaćini ovakvog skupa. Razvoj grada nastojimo temeljiti upravo na znanju – rekao je varaždinski dogradonačelnik, Slobodan Mikac.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo biti domaćinima ovom skupu. Program Microsoftovih inovacijskih centara nizom aktivnosti doprinosi promociji informacijskih tehnologija u svim segmentima obrazovanja. Na taj način pomažemo, podržavamo i provodimo aktivnosti namijenjene učenicima i studentima s zajedničkim ciljem – zalogom za stvaranje potencijalnih novih generacija ICT stručnjaka. Na savjetovanjima „Računalo u školi“ sudelujemo već tri godine, aktivnim angažmanom usmjerenim generaciji novih, budućih ICT profesionalaca i onima koji izravno sudjeluju u njihovoj izobrazbi, što je zasigurno dobra investicija u budućnost – zaključio je Marko Drenovački, voditelj Microsoftovog inovacijskog centra u Varaždinu.

Među održanim radionicama valja istaći i onu sa temom novih platformi za pristup sadržajima (čitači elektroničkih knjiga i tablet računala) i adaptivnog testiranja, te raspravu na temu što većeg uključivanja nastavnika, udruga i obrazovnih ustanova u otvorene natječaje za prijavu projekata financiranih iz predpristupnih fondova Europske Unije, u Republici Hrvatskoj.

O savjetovanjuma „Računalo u školi“ podrobnije se informirajte na stranicama Hrvatskog društva za promicanje informatičkog obrazovanja, , a o aktivnostima i projektima nastavnika i stručnjaka okupljenih u Zajednici učitelja i nastavnika „Suradnici u učenju“ na portalu .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.