U Bruxellesu predstavljen hrvatski ICT sektor

Racunalo.com foto

U suradnji s Misijom Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama i Hrvatskom gospodarskom komorom, Microsoft Hrvatska jučer je u Bruxellesu organizirala skup pod nazivom „Hrvatska ICT industrija u procesu pristupanja Europskoj uniji.“ Skup je organiziran kako bi se uzvanicima, među kojima predstavnici hrvatske zajednice u Bruxellesu, privatnog i ICT sektora te medija, predstavila važnost informacijsko-komunikacijskih tehnologija u hrvatskom gospodarstvu, kao i uloga koju će one imati u njegovom budućem razvoju. Sudionici su imali prilike upoznati se s izazovima i prilikama koje pred ICT sektor postavlja proces pridruživanja Hrvatske uniji.

U ime organizatora, predsjednik Microsofta za istočnu i jugoistočnu Europu, Goran Radman, obratio se okupljenima ustvrdivši kako tehnologija danas predstavlja osnovu konkurentnosti tvrtki te da Microsoft u tom smislu pomaže gospodarstvu ostvariti pune potencijale poslovanja korištenjem inovativnih i naprednih rješenja. „Microsoft pomno prati procese pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te u tom procesu želimo biti aktivan sudionik. Na tom putu važnu ulogu također mora odigrati upravo ICT industrija, u izgradnji kvalitetnog kapaciteta koji će omogućiti hrvatskoj da utrostruči svoj nacionalni proizvod.“, izjavio je Radman.

Skupu se uvodno obratio g. Željko Kuprešak, državni tajnik za europske integracije pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija koji je tim povodom izjavio „Brzina hrvatskih pregovora u procesu pristupanja EU direktno ovisi o rezultatima reformi koje ćemo provesti na svim poljima hrvatskog gospodarskog i političkog života. Oboje nužno treba pratiti dobro razvijen ICT sektor. Kada govorimo o modernizaciji i transformaciji pojedinih gospodarskih grana neizbježno je istaknuti važnost koju Hrvatska pridaje upravo razvoju i upotrebi ICT tehnologija. Informatizacija društva, podizanje ICT znanja i investicije u obrazovanje prioriteti su na kojima ćemo raditi“.
Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore gđa. Vesna Trnokop-Tanta, osvrnula se na važnost korištenja EU fondova u razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, „Hrvatska gospodarska komora od 2000. godine aktivno radi na promociji hrvatskog gospodarstva u zemlji ali i inozemstvu kako bi Hrvatska bila što bolje uključena u borbi za konkurentnost. Kada govorimo o ICT gospodarstvu u hrvatskoj, primjećuje se velik broj tvrtki u tom sektoru. U 2006. g poslovalo je čak 1760 ICT tvrtki što je, obzirom na veličini tržišta velik broje te će neminovno doći do nekih promjena kao što su okrupnjavanja ili clustering. Zajednica pri HGK želi preuzeti proaktivniju ulogu u prenošenju znanja te pomoći hrvatskom ICT sektoru da se maksimalno iskoriste predpristupni fondovi koji su na raspolaganju, koji mogu pomoći bržem i učinkovitijem približavanja hrvatskog gospodarstva europskim standardima i poslovanju,“ dodala je.

Na skupu su održane panel rasprave pod nazivom „ICT sektor u Hrvatskoj“ i „Izazovi i prilike za hrvatski ICT sektor u procesu pridruživanja EU“. Predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ante Mandić, prikazao je trenutnu situaciju Hrvatskog ICT sektora rekavši „Hrvatski ICT sektor prati europske trendove no izazovi postoje u dosezanju potrebnog broja IT stručnjaka i učinkovitijem korištenju tehnologija u poslovanju “. Dok je g. Slavko Krajcar u ime Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavio najnovije rezultate istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem je Hrvatska po tehnološkoj razvijenosti 49. od ukupno 127 zemalja, „Hrvatska je u segmentu tržišnog, političko-regulatornog te infrastrukturnog okruženja na 52. mjestu, po kriteriju spremnosti za korištenje ICT-a na 42., a po rezultatu korištenja novih tehnologija na svim razinama – individualnoj, poslovnoj i javnoj na 48. poziciji“, izjavio je.

Govoreći o prilikama koje ICT sektoru pružaju resursi Europske unije, Michelle Makaroff, voditeljica odjela za razvoj poslovanja EU pri Microsoftu, pojasnila je koji se sve EU resursi i prilike nude Hrvatskoj, dok je član uprave tvrtke TechEd, Ivan Filipović, iznio konkretne primjere vođenja projekata financiranih od strane EU fondova te je govorio o izazovima na tom putu iz perspektive domaće IT kompanije. „Hrvatske IT tvrtke imaju stručnost i ljude potrebne za provođenje projekata, no susreću se s izazovima u njihovom financiranju i logistici“, rekao je Filipović. Skupu se pridružio i g. Tomislav Vračić, načelnik ureda i savjetnik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, koji je govorio o ulozi ICT-ja te prioritetima Vlade RH u odgovoru na zahtjeve europske razvojne politike.

Zaključujući skup, direktor Microsofta Hrvatska, Davor Majetić, najavio je daljnje otvaranje Microsoftovih europskih resursa za Hrvatsku te skoro pokretanje European Union Grants Advisor Programa (EUGA), čiji je cilj i podrška prepoznavanju prilika koje pružaju EU fondovi s posebnim fokusom na projekte koji obuhvaćaju ICT komponentu. „Riječ je o projektu koji je sastavni dio Microsoftove predanosti razvoju hrvatske ICT zajednice, a potom i gospodarstva i društva općenito. Za Microsoft je Hrvatska već dio europske obitelji, stoga aktivnom potporom gospodarstvu želimo pomoći njenu daljnju konkurentnost,“ zaključio je Majetić.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.