Tri selidbe – jedan požar

Racunalo.com foto

Do 2004. godine se nakupilo 200 Mb sadržaja! Nastupa redesign nakon kojeg ostaje jedva 20 Mb sadržaja. Radi ne brisanja bilo je u onih 200 Mb i smeća, ali sigurno ne 180 Mb smeća. Taj redesign je bio revolucionaran – s FrontPage tehnologije (“idiot” tehnologije) na SF tehnologiju DOTNET.
I sad ponovo redesign, niti dvije godine kasnije! Ovaj put su gubitci puno manji jer smo ostali u istom tehnološkom okruženju. Godine 2004. smo u temelje našeg site-a ugradili robusnu bazu SQL Server, a to je sasvim druga priča od rasutih tisuće i tisuće datoteka organiziranih u ništa manje mapa.
Kao sve tako i naši redesigni imaju svoj budžet. On je uvijek toliki da su potrebni kompromisi. Izlazak na sunce se ne može otegnuti u beskonačno, pa se najčešće odričemo onog što posjetitelji ne vide. To su funkcionalnosti koje bi nam uštedijele puno vremena (novca) u održavanju, osvježavanju i budućim zahvatima na web site-u. Mislimo da ćemo svojim prekovremenim satima moći nadoknaditi te nedostatke, zaboravljajući da su nam svi prekovremeni već iskorišteni, a dani i dalje ostaju dugi 24 sata.
Grdno griješimo! Internet je software na kojem aplikacije međusobno komuniciraju u realnom i ne realnom vremenu. čovjek je oslobođen svih rutinskih radnji. Na čovjeku je samo da prati, organizira, na vrijeme intervenira, riskira. Uči i zaključuje. I sad mi odlučimo u takvo okruženje uletjeti zasukanih rukava kao nekad naši preci u vinograd.
Ma investirat ću i ja u aplikacije, ali najprije moram zaraditi. Aha. Malo sutra. Izlijećem na brzu cestu, trčim s paketima u ruci i mislim kako ću kad zaradim kupiti brzi auto za prijenos pošte, dok pored mene konkurencija prolijće u brzim autima. Ako preživim do prvog susreta s policijom, bit ću odveden u ludnicu.
Na Web-u vas neće zaustaviti policija jer je nažalost nema. Tako možete pisati HTML kakav želite, ne znati za ikakve standarde, a kamoli za neko tamo tijelo  i njegove preporuke. Možete se smijati onima koji uče, jer što se tu ima učiti. Napišete u bilo čemu svoj tekst i sve radi. Web sve prima! Nikog ne kažnjava. čak vam tražilice šalju posjetitelje. Ma super! čista idila. Evica mi javlja da mi je site predivan! Krila mi rastu.
I onda vas prijatelj upita koliki vam je prihod od Interneta! Mislio si koliko trošim na Internet mjesečno. Trošim samo 250 kn!. Prihod od Interneta? Postoji li to?


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.