Trendovi umrežavanja za male i srednje velike tvrtke

Racunalo.com foto

Ubrzo, ove velike tvtke imale su mogućnost približiti se svojim korisnicima i brže reagirati na tržišne trendove i obrate.


Danas, mnoge tvrtke srednje veličine i djelatnosti manje do srednje veličine ponovno hvataju svoju konkurentnu prednost. To je moguće pomoću tehnologija umrežavanja kao što su:
• Internet Protocol ili IP komunikacije koje obuhvaćaju glasovne i informacijske mreže za poboljšanu produktivnost, povezanost korisnika i napredne aplikacije za korisničke usluge
• Integrirana sigurnost mreže koja pomaže u obrani od virusa, crva i drugih prijetnja koje mogu srušiti mrežu jedne tvtke u roku nekoliko sekundi
• Bežična i mobilna rješenja koja produžuju doseg i produktivnost djelatnika bilo da sjede na recepciji tvrtke ili u hotelu na drugoj strani svijeta


Konvergirana mreža
Prvi korak prema stjecanju konkurentske prednosti je implementacija mreže na kojoj svi sistemi tvrtke mogu raditi. Mnoge tvrtke srednje veličine i tvrtke manje do srednje veličine i dalje održavaju dvije odvojene mreže, jednu za glasovne usluge (telefonska mreža) i jednu za prijenos podataka (računalna mreža). Sve više, ove djelatnosti spajaju svoje mreže u samo jednu kako bi smanjile troškove na minimum i povećale produktivnost. Jednu spojenu mrežu koja može upravljati prijenosom podataka, glasa i videa lakše je održavati, a i manji su njeni troškovi izgradnje i upravljanja.
Dodatne pogodnosti ovakve mreže su brojne:
• Ad-hoc video sastanci sa monitora svog računala omogućuju razgovore licem u lice bilo kome na mreži, te tako smanjuju troškove za konferencijske razgovore i izbjegavaju upotrebu kompliciranih soba za video konferencije
• Mobilna tehnologija pruža zaposlenicima slobodu da rade bilo gdje, od kuće, u uredu ili na putu, te održava samo jedan telefonski priključak za dolazeće pozive
• CRM (Customer relation management) aplikacija omogućuje osoblju zaduženom za usluge korisnicima da raspolažu podacima o korisniku i prije nego odgovore na njegov poziv
• Objedinjeno slanje poruka omogućuje zaposlenicima da pristupe svojim glasovnim, e-mail i fax porukama sa svojih prijenosnih računala ili telefona.


Sigurnost
Kako bi svi sustavi bili učinkoviti i zaštićeni od sigurnosnih propusta poput crva, virusa i mnogih drugih prijetnji, nužno je u mrežu ugraditi sigurnosne postavke. Na taj način mreža će se zaštititi od različitih izvora, uključujući i vlastitu mrežu računala i poslužitelja.
Sigurnosne prijetnje danas su prisutnije nego ikad te ne utječu samo na osobna računala, već na mrežne sustave kompanija, regija pa čak i globalne infrastrukture uzrokujući pritom gotovo trenutne sigurnosne katastrofe.
Primjerice, zloglasni virus Slammer proširio se svijetom u samo 11 minuta, zarazivši pritom u jednoj sekundi čak 55 milijuna domaćina u svojoj najaktivnoj fazi. Rezultati takvih napada mogu biti katastrofalni zbog zaustavljanja poslovnih procesa, velikih poremećaja za zaposlenike te oštećenja i uništenja pohranjenih podataka kao i zbog gubitka prihoda i povjerenja korisnika.
Velike tvrtke imaju posebno strukturirane odjele sa stručnjacima koji se bave pitanjima sigurnosti mreže, međutim, to je luksuz koji si mnoge tvrtke srednje ili manje do srednje veličine ne mogu priuštiti. Način na koji se može postići sigurnost i u manjim tvrtkama je pomoću implementacije ‘samoobrambene mreže’. Tvrtkama će koristiti ugrađena sigurnost i sposobnost da predvide prijetnje prije ili tijekom njihove aktivnosti te se sukladno tome prilagoditi.
Ova vrsta mreže djeluje tako da inteligentno uključuje i integrira tri bitne sigurnosne komponente: sigurnost aplikacija, obranu od virusa, crva i ostalih prijetnji te isto tako i kontrolu cijele mreže. Ovaj pristup na nivou sustava dizajniran je da se bori protiv novih vrsta sigurnosnih prijetnji te osigura da poslovni procesi ostanu zaštićene.


Bežične i mobilne tehnologije
Većina zaposlenika nije vezana za svoje radne stolove, pa zašto to ne bi bio slučaj i sa podacima? Bežične i mobilne tehnologije povećavaju učinkovitost i produktivnost virtualnim proširenjem ureda te omogućuju pristup informacijama i aplikacijama svim djelatnicima bez obzira kada i otkud im žele pristupiti.
Tvrtke koje koriste sigurna mobilna rješenja bilježe povećanu učinkovitost, smanjeno vrijeme odgovora na probleme, brže donošenje odluka, povećano zadovoljstvo korisnika usluga i kupaca te brojne druge pogodnosti.


Gradnja mrežnog investicijskog plana
Rješenja poput IP komunikacije, sigurnosti i mobilnosti zahtijevaju istu podlogu – inteligentnu, samoobrambenu mrežu, dovoljno snažnu da upravlja današnjim aplikacijama, dovoljno prilagodljivu da udovolji potrebama sutrašnjice i dovoljno skalabilnu da se može razvijati sa tvrtkom. Za manje tvrtke koje nemaju IT zaposlenike, prvi korak obično uključuje kontaktiranje tvrtke koja može instalirati sustav.
Uz pozorno planiranje, razvijanje mreže i srodnih sustava koji na njoj rade mogu pomoći u smanjenju troškova kapitala i djelovanja dok povisuju učinkovitost djelovanja – pomažu tvrtkama srednje i manje do srednje veličine da steknu konkurentsku prednost.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.