Trendovi u telekomunikacijama u 2016. godini – Snaga digitalizacije

Fotografija članka: Trendovi u telekomunikacijama u 2016. godini – Snaga digitalizacije

Pojednostavljenje poslovnog modela, digitalizacija i konsolidacija obilježit će 2016. godinu, rečeno je na 6. konferenciji “Trendovi u telekomunikacijama u 2016. godini – Snaga digitalizacije” koju je organizirala tvrtka PwC Hrvatska.

Oglas

Na konferenciji je zaključeno kako će samo oni telekomi koji se digitaliziraju preživjeti na tržištu te da mediji više nego ikad do sada u fokus trebaju staviti svog korisnika s kojim će razviti i njegovati besprijekorne odnose pružajući im vrhunsku uslugu bilo kada, bilo gdje i na bilo kojem mediju.

Svijet se digitalizira neviđenom brzinom; stvaraju se sve brže i veće mreže, broj terminala raste eksponencijalno, digitalizacija ulazi u sve pore života; istraživanja pokazuju da se u SAD-u i Europi 60%o djece u dobi do dvije godine igra s mobilnim uređajima; te se stvaraju ogromne količine podataka (u 2014. je kreirano i sakupljeno više podataka nego u cijeloj povijesti čovječanstva do 2013.).

Digitalna transformacija se širi u valovima i obuhvaća sve industrije i vrijednosne lance: tako smo od 2000. do 2005. svjedočili digitalizaciji procesa (Amazon), od 2005. do 2010. digitalizaciji distribucije (booking.com), od 2010. do 2015. digitalizaciji usluga (Uber, Airbnb), a od 2015. do 2020. bit ćemo svjedoci digitalizacije proizvodnje.

Digitalizacija stvara neograničene tržišne potencijale što predstavlja ogromnu priliku za telekome, koji je nažalost ne prepoznaju dovoljno brzo jer su previše usmjereni na tradicionalna tržišta na kojima već dulje vremena ostvaruju smanjene prihode i manju profitabilnost. Tako na primjer dok su telekomi zbog svojih tradicionalnih modela poslovanja fokusirani na izgradnju infrastrukture, OTT igrači su usmjereni isključivo na stvaranje dodane vrijednosti. Međutim, postoje i pozitivni primjeri poput francuskog „freea“ koji je uspješno odgovorio i implementirao digitalizaciju u svoje poslovanje.

Da bi opstali u sve težem i konkurentnijem okruženju telekomi trebaju transformirati svoje poslovne i operative modele kao i organizacijsku kulturu u kojoj će usvajanje digitalnih sposobnosti biti preduvjet daljnjeg uspjeha.

Digitalizacija, pored iznimno snažnog utjecaja na telekom industriju, iz temelja mijenja i medije. Mediji bi se u tim novim uvjetima poslovanja trebali prvenstveno usmjeriti na razvijanje besprijekornih odnosa s korisnicima putem svih distributivnih kanala i platformi, kreiranje mobilnih sadržaja, pogotovo videa te kontinuirano redefinirati i inovirati proizvode i korisničko iskustvo.

Digitalno oglašavanje će stoga u 2016. godini postati dominantna platforma, dok bi glavni pokretači rasta elektronskog kućnog videa trebali biti OTT igrači prvenstveno s TVOD – videom na zahtjev. Digitalni streaming glazbe će preuzeti primat od digitalnog preuzimanja u 2017.

Medijsku scenu obilježavaju sljedeći trendovi: tradicionalni mediji pomalo gube bitku sa streaming uslugama; mobilni i digitalni mediji preuzimaju primat; korisnici žele usluge prilagođene njihovim potrebama i željama; programski paketi nisu uvijek percipirani kao visoka vrijednost; korisnici su spremni gledati reklame na besplatnim platformama; a prihvatljiva cijena i jednostavan pristup sadržaju pomažu u naporima smanjivanja piratstva.

Ukratko, očekuje nas vrlo “izazovna” 2016. godina…

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.