Trećina potrošača planira kupiti kućanske uređaje s umjetnom inteligencijom (UI)

Fotografija članka: Trećina potrošača planira kupiti kućanske uređaje s umjetnom inteligencijom (UI)

Čini se kako se kupci sve više okreću visokoj tehnologiji, a u porastu je i kupovina putem mobilnih telefona i u fizičkim trgovinama.

Oglas

Uz rastuću popularnost UI, mobilni uređaji dobivaju na sve većoj važnosti kod potrošača diljem svijeta. U samo šest godina kupovina putem mobilnih uređaja zabilježila je više nego dvostruki rast i sada čini 17 % cjelokupne kupovine, a vrlo je vjerojatno da će uskoro prestići kupovinu putem računala (20 %) na koju se u ovome trenutku odnosi jedna od pet ostvarenih kupnji. Važnu ulogu igra i praktičnost, što pokazuje činjenica da polovica svih ispitanika koristi pametne telefone za plaćanje u trgovinama.

Elektronička trgovina i dalje dominira – 59 % potrošača kupuje u online trgovinama – što je promijenilo očekivanja kupaca po pitanju dostave. 41 % ispitanika izjavilo je kako bi radije platilo dodatnu naknadu za dostavu unutar jednog dana ili za bržu dostavu, 44 % ispitanih spremno je platiti više za dostavu u određenom vremenskom terminu, dok bi ih 38 % uzelo u obzir dronove kao način dostave.

No unatoč dominantnom položaju velikih online maloprodajnih lanaca, još uvijek ima prostora za rast fizičkih trgovina. Već četvrtu godinu za redom raste broj ispitanika koji su izjavili da kupuju u fizičkim trgovinama na tjednoj razini, pri čemu je ove godine njihova brojka porasla za 3 % te njihov udio sada iznosi 44 %.

Društvene mreže i dalje imaju najveći utjecaj na potrošače koji traže inspiraciju za kupovinu, kako u online prodaji, tako i u fizičkim trgovinama, bez obzira na to što je kod potrošača zabilježen blagi pad njihovog utjecaja (s 39 % na 37 %). Utjecaj društvenih mreža najsnažniji je na Bliskom Istoku (70 %), u Indoneziji (58 %), Maleziji (58 %) i Kini (52 %).

Na području zaštite podataka, istraživanje je pokazalo stalni pritisak na trgovce u maloprodaji vezan uz obradu podataka o kupcima. 41 % ispitanika suglasno je s time da trgovci prate njihove kupovne navike kako bi im omogućili posebne ponude prilagođene baš njima. Međutim, više od trećine (37 %) potrošača nastoji svoju privatnost zaštititi i smeta im kada trgovci prepoznaju da se nalaze u blizini te ih tada zasipaju ponudama.

Osim toga, godišnje nam istraživanje donosi i ohrabrujuće novosti o povjerenju potrošača unatoč zabrinutosti oko smanjene potrošnje i ulaganja. Na globalnoj razini, većina ispitanih potrošača planira trošiti jednako ili više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu će 38 % ispitanih zadržati prošlogodišnju razinu potrošnje, a 37 % planira povećati potrošnju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.