Transcend SSD230 nova serija brzih 3D NAND flash diskova

Fotografija članka: Transcend SSD230 nova serija brzih 3D NAND flash diskova

Svjetski poznati proizvođač medija za pohranu podataka najavio je svoj novi 3D NAND flash uređaj pod nazivom Transcend SSD230. Ovaj SSD disk donosi brži prijenos podataka.

Oglas

Kod diskova je stvar jasna – želimo ih što manje, s manjom potrošnjom energije, većim brzinama i kapacitetima. Upravo je u tom smjeru razvijen novi Transcend SSD230 disk koji je takvih karakteristika, i koji će dobro doći praktički svima.

Kako bi postigla što veću gustoću zapisa na manjoj površini, pomalo zastarjela 2D planarna NAND flash tehnologija smanjuje svaku memorijsku ćeliju na samo jedan ćelijski sloj. To dovodi do veće interferencije među ćelijama, te smanjuje pouzdanost kako se približava teoretskim granicama.

Za razliku od nje, 3D NAND flash tehnologija rješava ovo usko grlo višestrukim memorijskim ćelijskim slojevima koji su postevljeni okomito, što omogućuje i veću brzinu čitanja i zapisivanja, te ne zahtijeva dodatne algoritme koji sprječavaju korupciju podataka, odnosno nepotpune ili nepravilne podatkovne zapise. Još jedna velika prednost 3D NAND flash tehnologije je njihova trajnost odnosno izdržljivost, kao i manja potrošnja energije.

Novi diskovi su opremljeni DDR3 DRAM cache memorijom, te zahvaljujući SLC cache tehnologiji rade vrlo brzo tako da u potpunosti iskorištavaju mogućnosti SATA III 6Gb/s sučelje. U praksi to znači kako Transcend SSD230 diskovi mogu postići brzina čitanja do 560 MB/s, odnosno pisanja do 520 MB/s. Kako bi ti podaci bili osigurani ugrađen je RAID engine i LDPC kodiranje (Low-Density Parity Check).

Spomenimo kako dolaze u industrijskom 2,5 inčnom standardu, tako da ih možete ugraditi u bilo koje prijenosno ili stolno računalo. Tanki su tek 6,8 milimetara i teški tek 63 grama, tako da su pogodni za ugradnju u zaista male uređaje. Naravno, uvijek ih možete spojiti i kao vanjski disk preko USB ulaza.

Spomenimo na kraju kako Transcend SSD230 diskovi dolaze u kapacitetima od 128 GB, 256 GB i 512 GB, a dobit ćete i 3-godišnju garanciju. Za sada cijena nije objavljena.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.