Toshiba T1100 prijenosno računalo osvojio prestižnu nagradu IEEE Milestone

Fotografija članka: Toshiba T1100 prijenosno računalo osvojio prestižnu nagradu IEEE Milestone

Toshiba T1100 prijenosnik je prvi put isporučen u Europi 1985. godine, a IEEE Milestone nagradu za glavnu inovaciju dobio je zbog svog neprocjenjivog doprinosa razvoju prijenosnih računala.

Oglas

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.), vodeća svjetska strukovna udruga za inženjere elektrotehnike i elektronike, 1983. godine je uspostavila program Milestone, kroz koji prepoznaje važna povijesna dostignuća. Dosad je diljem svijeta dodijeljeno oko 140 nagrada Milestone. Za kompaniju je nagrada za Toshiba T1100 laptop već drugo priznanje – Toshibin tekst procesor japanskog jezika JW-10 osvojio je nagradu IEEE Milestone 2008. godine.

Razvoj IBM PC kompatibilnog prijenosnog računala Toshiba je pokrenula 1984. godine, kad je IBM PC bio standard namijenjen stolnim računalima. Predstavljanjem u Europi 1985. godine, T1100 je imao značajan utjecaj i izniman doprinos u nastanku i kasnijem razvoju tržišta PC prijenosnih računala. Kako bi se smanjile ukupne dimenzije računala, Toshiba T1100 je tada ponudio visokorezolucijski LCD ekran te 3,5-inčni floppy pogon. Novorazvijen softver za kontrolu potrošnje produljio je trajanje baterije do 8 sati. Čak i sa svim tim značajkama, T1100 je težio svega 4.1 kg.

U ranim 1980-ima, stolna računala su obično postavljana na njima namijenjen stol, kojemu je korisnik trebao pristupiti za rad na računalu. T1100 je tržišno prihvaćen upravo zbog svoje portabilnosti te je u prvoj godini prodan u više od 10.000 primjeraka – uglavnom u Europi. 1986. godine, Toshiba je predstavila prijenosno računalo T3100, koje je imalo ugrađen tvrdi disk, prvi u svijetu u prijenosnom računalu, te visokoučinkovit procesor koji je ranije korišten samo u stolnim računalima. Na temelju ovih postignuća, Toshiba je nastavila sa širenjem portfelja prijenosnih računala te pokrenula isporuke u SAD i Japan. Toshibina prijenosna računala, uključujući i T1100, konstantno su bila vodeća na svjetskom PC tržištu u razvoju, promičući nastanak i razvoj industrije računalnih komponenata namijenjenih prijenosnoj uporabi te značajno doprinoseći razvoju informacijskog društva općenito.

Toshiba će prijenosno računalo Toshiba T1100, zajedno s plaketom nagrade IEEE Milestone, izložiti u stalnom postavu novog Znanstvenog muzeja Toshiba, koji će ponovno biti otvoren u gradu Kawasakiju početkom 2014. godine.

Toshiba T1100 prijenosno računalo osvojio prestižnu nagradu IEEE Milestone

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.