Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A recenzija – jedan hibrid na dva načina

Fotografija članka: Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A recenzija – jedan hibrid na dva načina

Prvi smo u Hrvatskoj na testiranje dobili novi hibridni prijenosnik iz Toshibe. Ili točnije ne jedan nego dva – Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A.

Oglas

Pitate se zašto dva prijenosnika? Radi se o prijenosnim računalima koji su na prvi pogled isti. Ali nisu. U stvari gotovo da i jesu. Vjerojatno vam sada ništa nije jasno, no pojasnit ćemo ovako – potpuno su isti, razlikuju se samo u procesoru, odnosno proizvođaču procesora.

Toshiba Satellite W30Dt-A radi na AMD-ovom, a Toshiba Satellite W30t-A na Intelovom procesoru. I to je jedina i osnovna razlika između ova dva modela. No, nas je zanimalo koliko brzo radi i jedan i drugi hibridni prijenosnik, postoje li razlike u podizanju operativnog sustava i radu, jer fizički izgledaju potpuno isto. Da, spomenuli smo i onu magičnu riječ “hibrid”, kod ovih prijenosnika možete odvojiti ekran i koristiti ih kao tablete.

Oba dolaze u istoj kutiji, s istim dodacima i sadržajem. Ipak, ovo nam je jedinstvena prilika da isprobamo dva prijenosnika koji su vizualno isti, ali u radu se možda osjeti razlika. Ah, da ne smijemo zaboraviti niti cijenu, “dizelaš” je nešto jeftiniji od “benzinca”. Malo smo se našalili i usporedili Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridne prijenosnike s automobilima, ali kada smo bolje razmislili, usporedba je prilično točna. Pri tome “benzincem” nazivamo Intelov model, a “dizelašem” model s AMD procesorom. Nevjerojatno koliko smo to pogodili…

U nastavku pročitajte prvu recenziju u Hrvatskoj ova dva zgodna hibridna prijenosnika, modele Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A. Paralelno ćemo ih testirati jer su… ma već znate :)

Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi, ekran

Na prvi pogled Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A prijenosnici izgledaju prilično robusno s jedne strane, a pomalo neobično s druge strane. Nije niti čudo, to su hibridi. Svoju robusnost mogu zahvaliti metalnom kućištu (brušeni aluminij) koje djeluje prilično čvrsto. Jedino je donji dio tipkovnice od plastike s uzorkom poprečnih linija po širini. Sve što budemo u nastavku opisivali (vezano je za vanjski izgled) potpuno isto kod oba prijenosnika.

Sa stražnje strane ekrana/tableta u donjem se lijevom dijelu nalazi veliki kompanijin logo. Odlučili smo odvojiti tablet dio ovog hibridnog prijenosnika kako bismo ga lakše analizirali, a kako bi i vama bilo lakše za praćenje. Samo odvajanje se obavlja preko “kopče” koja se nalazi ispod ekrana lijevo. Samo je pomaknete prema lijevo i izvučete ekran.

Ekran Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A prijenosnika velik je od 13,3 inča (33,8 centimetara) i HD je rezolucije od 1366×768 točaka, IPS matrice i TFT High Brightness kvalitete. Omjera je 16:9, ima LED pozadinsko osvjetljenje i ima takozvani Fingerprint Coating, odnosno neku vrstu zaštite od ostavljanja otisaka prstiju. Ok, otiske smo ipak ostavljali, ali su bili puno manje vidljivi nego kod nekih drugih modela.

Iznad ekrana nalazi se HD kamera od 1280×720 točaka s ugrađenim mikrofonom (s mogućnošću smanjenja šuma). Ispod ekrana nalazi se kapacitivna Windows tipka koja će “vibrirati” kad je stisnete i prebacit će vas u početno “Metro” sučelje Windows 8.1 operativnog sustava. Također ispod ekrana je s lijeve strane Toshiba logo, a s desne strane oznaka procesora, AMD ili Intel.

Stražnja strana Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibrida je metalna i blago zaobljena prema naprijed, s gornje i donje strane. U donjem se dijelu nalaze dva utora (lijevo i desno), te docking kontakt odnosno spoj s tipkovnicom. U gornjem se dijelu nalaze ventilacijski izlazi, dok su bočno zvučnici (u donjem dijelu).

S lijeve se strane nalazi ulaz za punjač, te tipka za paljenje i gašenje. S desne strane su svi ulazi na tablet dijelu – tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, microHDMI, microUSB i microSD ulaz za memorijske kartice.

Tipkovnica i touchpad

Stavili smo tablet dio Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A prijenosnika sa strane i u ruke uzeli dio s tipkovnicom. Iznad tipkovnice se nalazi “docking” dio, odnosno utor u koji ulazi tablet dio. Malo je nezgodan ulaz jer su utori na tablet dijelu malo straga, tako da ćete vrlo teško “pogoditi” s jednom rukom, najčešće ćete morati upotrijebiti obje.

Što se ulaza i izlaza tiče, s desne strane se nalazi jedan USB 3.0 ulaz, a s lijeve ulaz za punjač. Naime, Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici imaju dvije baterije od dvije ćelije, jedna je u tablet dijelu, a jedna ispod tipkovnice. S donje strane, lijevo i desno, nalaze se zvučnici, dakle ukupno ih je četiri.

Sama tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje što je dobro, a same su tipke malo tvrđe i kratkog hoda, te su nešto manjih dimenzija (po visini) što bi moglo zasmetati onima koji kucaju više teksta. Tipkovnica je uokvirena s metalnim materijalima, kao i odmorište za ruke.

Ispod tipkovnice se nalazi touchpad koji se sastoji od jednog dijela, oznake za lijevu i desnu tipku su blago naznačene ispupčenjem po širini. U samom radu imali smo osjećaj kako radi prilično dobro i korektno, a osjećaj pod prstima je ugodan. U svakom slučaju touchpad je ostavio na nas bolji dojam nego sama tipkovnica.

Što se dimenzija i težine tiče, posebno ćemo analizirati posebno tablet dio, te zajedno s tipkovnicom.
– tablet 331,1 mm (širina) x 214,95 mm (dužina) x 14 mm (visina)
– tablet i tipkovnica: 331,3 mm x 230 mm x 24,6 mm
– težina (tablet): 1,05 kg
– težina (ukupno s tipkovnicom): 2,12 kg

Kao što i sami možete zaključiti, Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici nisu niti tanki niti lagani. Ovo je malo drugačija filozofija hibridnih prijenosnika koju smo već viđali u proteklih godinu dana. No, uz pravu cijenu, ne sumnjamo kako će se prodavati.

Vanjski izgled je u svakom slučaju solidan i robustan, više nego lijep i praktičan.

Rad u Windowsima

Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici u Windows 8.1 operativnom sustavu (64-bitni) rade otprilike isto, pogotovo kod podizanja sustava. S obzirom da se radi o istim konfiguracijama (osim procesora) očekivano su se operativni sustavi podizali u otprilike isto vrijeme – Windowsi se podižu za 40-ak sekundi, gasi se za 20-ak sekundi, a iz “sleep” moda se podiže za 1-2 sekunde.

Nije teško zaključiti kako nešto sporije učitavanje operativnog sustava može zahvaliti klasičnom tvrdom disku (vjerojatno od 2 i pol inča) i kapaciteta 500 GB (5.400 okr/min). S obzirom da se nalazi u “ekranu” odnosno u tablet dijelu, sam je tablet ponešto većih dimenzija i teži nego što bi očekivali i što smo već ranije naveli. Možda kao takav nije najsretnije rješenje, odnosno možda je trebalo umjesto HDD diska staviti SSD, no u Toshibi su se odlučili Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridne prijenosnike dizajnirati tako, vjerojatno i cijena ima svoj moment.

Zavirili smo i u hardver, od ranije znamo kako se radi o dva prijenosnika s dva različita procesora. Toshiba Satellite W30t-A radi na 4. “haswell” generaciji Intel Core procesora. Za ovaj je hibridni prijenosnik odabran novi 2-jezgreni Intel Core i3-4020Y procesor na 1,5 GHz (3 MB cache). Toshiba Satellite W30Dt-A radi na manje poznatom ali jako dobrom 2-jezgrenom AMD Elite Mobility A4-1200 APU procesoru (Accelerated Processor Unit) na 1,0 GHz (1 MB cache).

Logično, razlika postoji i u integriranoj grafici. Toshiba Satellite W30t-A ima Intel HD 4200 integriranu grafiku koja će poslužiti za posao, multimediju, surfanje i tek osnovni gaming. S druge strane AMD Radeon HD 8180 integrirana grafika je osjetno bolja i bolje iskorištava zajedničku memoriju ( 2 GB). Isto tako AMD Radeon grafički čip je puno bolji od Intelovog. U kombinaciji s 13,3 inčnim HD ekranom može bolje poslužiti i za solidan gaming. Ali ne očekujte previše.

Sve ostalo je isto – 4 GB DDR3 RAM-a, tvrdi disk od 500 GB, ulazi i izlazi su isti, kao i komunikacijske tehnologije – WiFi, Bluetooth 4.0. Intelov model dodatno ima pripremu za Intel Wireless Display i Miracast.

Multimedija (audio i video)

Što se multimedije tiče, a pri tome mislimo gledanje filmova, slušanje glazbe ili pak surfanja Internetom i korištenje multimedijskih sadržaja online, Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici rade otprilike isto. Ipak, primijetili smo kako je kretanje u Windows 8.1 operativnom sustavu brže na modelu s Intel procesorom u odnosu na AMD.

Što se tiče video igara spomenuli smo kako su igre nešto bolje prihvatljive na AMD modelu nego na Intelovom. Isto tako, još ćemo vas jednom podsjetiti kako imate kameru iznad ekrana HD rezolucije za video konferencije (primjerice, Skype).

Ono što nas je malo razočaralo je trajanje baterije, primijetili smo da se prilično brzo prazni. Zato postoje dvije – jedna je u tablet dijelu a druga ispod tipkovnice. Obje imaju dvije ćelije i mogu izdržati oko pet i pol sati, iako je deklarirano 3 i pol (tablet) odnosno 6 i pol s tipkovnicom.

Benchmark testovi

Benchmark testovi nam nisu puno otkrili. Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici imaju osnovne konfiguracije, pa smo iščupali podatke koje smo mogli. Točne podatke ćete vidjeti na slikama niže. A evo i hardverskih konfiguracija oba modela.

Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A konfiguracija testiranog računala:
– PROCESOR:
•    2-jezgreni Intel Core i3-4020Y na 1,5 GHz, 3 MB cache (W30t-A)
•    2-jezgreni AMD Elite Mobility A4-1200 APU na 1,0 GHz, 1 MB cache (W30Dt-A)
– GRAFIČKA KARTICA:
•    Intel HD 4200 (W30t-A)
•    AMD Radeon HD 8180 (W30Dt-A)
– EKRAN: 13,3 inčni (33,8 cm) IPS TFT High Brightness osjetljiv na dodir, omjer 16:9, LED pozadinsko osvjetljenje, HD rezolucija 1366×768 točaka
– MEMORIJA: 4 GB RAM
– DISK: 500 GB HDD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8.1 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN

Brojke dokazuju kako se radi o osnovnim modelima bez nekih velikih mogućnosti, ali će Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici odraditi sve što tražite od njih. Možda malo sporije, ali hoće. Ne preporučujemo ih za video igre.

Predinstalirani softver, posebni dodaci

Toshiba uvijek svojim korisnicima pruža pregršt predinstaliranog softvera, a koji će vam dobro doći u radu s računalom.

Priloženi softver:
•    DTS® Studio Sound™
•    McAfee LiveSafe™ – Protects ALL your devices (complimentary 30 day subscription)
•    Microsoft® Office – 1 month trial for new Microsoft Office 365 customers
•    TOSHIBA Display Utility
•    TOSHIBA Eco Utility™
•    TOSHIBA PC Health Monitor
•    TOSHIBIN pomoćnik za radnu površinu
•    TOSHIBIN reproduktor multimedijskih datoteka putem aplikacije sMedio TrueLink+
•    TOSHIBINA funkcijska tipka
•    TOSHIBINE postavke sustava

Sigurnosne značajke:
•    lozinka tvrdog diska na zahtjev
•    korisnička lozinka
•    lozinka nadzornika
•    utor za zaključavanje kabela Kensington

Posebne značajke:
•    3D senzor ubrzanja
•    Ambient Light Sensor
•    ENERGY STAR qualified computer
•    Kompatibilan sa sustavom SM BIOS
•    Magnetometer
•    Poboljšana tehnologija Intel® SpeedStep® (samo W30t-A)
•    AMD AllDay™ Power (samo W30Dt-A)
•    Podrška za zvuk visoke razlučivosti
•    Žiroskopski senzor


Zaključak

Završavamo zanimljivu priču o Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridnim prijenosnicima koji su nam se na kraju i svidjeli. Djeluju kao dva brata blizanca – isti su, a nisu. Razlikuju se po procesoru, nešto po brzini i po cijeni. Po prve dvije karakteristike dajemo prednost modelu s Intelovim procesorom, a po cijeni prednost dajemo modelu s AMD procesorom.

Po nama Toshiba je pokušala napraviti hibridne prijenosnike s većim 13,3 inčnim ekranom koji odvajanjem postaje tablet. U tome su i uspjeli. Isto tako, na raspolaganju su vam dvije baterije, pa kada se jedna isprazni druga će povući struju i računalo će nastaviti raditi.

Ipak, nekako imamo osjećaj kako bi baterija mogla trajati puno duže. I sam rad nije brz, valjda smo se razmazili s SSD diskovima koji nam praktički trenutno sve daju. Isto tako, Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridni prijenosnici teži su i deblji od konkurencije jer se očito radi o drugačijoj filozofiji izrade prijenosnih računala. Razmazili smo se i Full HD ekranima kod drugih modela (pa i jaču), no ovaj dvojac se može pohvaliti samo HD-om.

Kupci Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A hibridnih prijenosnika su oni koji žele imati odvojiv ekran/tablet, a nije im toliko važna hardverska konfiguracija. Odlično će poslužiti za surfanje, rad i multimediju, a video igre slobodno zaboravite. Tu malu prednost dajemo modelu s AMD procesorom. Svidjet će vam se i pozadinsko osvjetljenje tipkovnice.

I na kraju se vratimo na našu priču o AMD “dizelašu” i Intel “benzincu”, odnosno modelima Toshiba Satellite W30Dt-A i W30t-A. Zaključili smo kako je Intelov model po testovima brži, iako se to u samom radu toliko i ne osjeti. S druge strane, AMD-ov model ima bolju grafiku i bolje će se snalaziti u video igrama od Intelovog modela koji ima osnovnu Intel HD 4200 integriranu grafiku koja u žešćem gamingu jednostavno ne funkcionira. I cijena ide na račun AMD-ovog modela, niža je za 900-tinjak kuna, ovisno gdje kupujete.

Evo cijena koje smo otkrili u Hrvatskoj:
– od 5.149 do 5.299 kuna
– od 6.055 do 6.399 kuna

+ Hvalimo
+ dvije baterije
+ odvojiv ekran
+ pozadinsko osvjetljenje tipkovnice

– Zamjeramo
– ekran od samo HD rezolucije
– tablet je težak (1,05 kg), s tipkovnicom 2,12 kg
– spor tvrdi disk

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.