Toshiba Satellite P50t-A-124 recenzija – moćan multimedijski stroj

Fotografija članka: Toshiba Satellite P50t-A-124 recenzija – moćan multimedijski stroj

Iako možda tako ne djeluje na prvi pogled, ispod “haube” Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnog računala krije se prava – zvijer!

Oglas

Iako smo već debelo zagazili u vrijeme tableta, smartfona i drugih prijenosnih uređaja, i dalje se odlično prodaju računala, u prvom redu prijenosna. Dolaskom manjih i lakših tableta se smanjila potreba za prijenosnicima, to je istina, jer ne treba svima sve ono što mogu računala, no ako ste “power user” i trebate jaku procesorsku snagu, grafiku i volite video igre, e tu na svoje mjesto dolaze “moćnici” kao što je i Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosno računalo.

Laptop koji smo dobili na test po dimenzijama spada u “old school” prijenosnike, kako ih volimo zvati – klasičan 15,6 inčni ekran, DVD snimalica. Ok, sve je to klasika, no Toshiba Satellite P50t-A-124 ima i neke dodatke koji mu pružaju putovnicu u novo i moderno društvo manjih i lakših prijenosnika. No, pod haubom ovog naizgled običnog prijenosnika krije se neobično velika snaga.

Vjerujemo da smo vas zainteresirali za čitanje dalje, jer ako mislite da vam treba pravi PC moćnik na vašem radnom stolu, ili pak za multimediju i igranje, ovo bi vrlo lako mogao biti vaš izbor. Usudit ćemo se i reći kako mu je i cijena prilično zanimljiva. No, kako ste već i navikli kod nas, idemo redom otkrivati sve što nam donosi ovaj zaista moćnik s jakim Intelovim i7 procesorom iz Haswell obitelji.

Toshiba Satellite P50t-A-124 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Toshiba Satellite P50t-A-124 po vanjskom izgledu nije neki preveliki ljepotan, ali mu je izgled oku ugodan. To je vjerojatno što smo se već počeli polako navikavati na manje i lakše ultrabookove koji imaju puno elegantniji i tanji izgled. Pitanje je što vas pali – izgled ili snaga? Ovaj prijenosnik je definitivno “body builder” među prijenosnicima, tako da mu treba prostora, pogotovo za hlađenje.

Poveće kućište je od brušenog aluminija srebrne boje s jedva vidljivim linijama koje se protežu slijeva na desno. Aluminijski materijali su iskorišteni i za površinu oko tipkovnice te odmorište za ruke (također srebrne boje), jedino se s donje strane nalazi plastika crne boje. Sa stražnje strane ekrana se u donjem lijevom uglu ponosno nalazi Toshiba logo.

Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnik je bogat ulazima i izlazima. S lijeve se strane nalaze redom – ulaz za ispravljač (punjač), mrežni LAN ulaz, 2x USB 2.0 ulaza te Blu-ray optički uređaj koji je kompatibilan sa svim i svačim :)

S prednje se strane nalazi višestruki čitač kartica koji podržava SD karticu do 2 GB, miniSD/microSD karticu s adapterom do 2 GB, SDHC karticu do 32 GB, SDXC karticu do 64 GB i MultiMedia Card do 2 GB. Lijevo od čitača su i indikatori koji pokazuju status/rad računala.

S desne strane se nalazi ulaz za slušalice, izlaz za mikrofon, 2x USB 3.0 ulaza, HDMI i VGA video izlazi te veliki hladnjak koji se brine kako se grafička kartica ne bi pregrijavala. Kad već spominjemo hlađenje, i s donje strane se nalazi nekoliko “rebrastih” ventilacijskih izlaza koji dodatno poboljšavaju hlađenje. Tu su i sve one službene naljepnice koje trebaju biti, kao i ona za Windows 8.1 OS koji je predinstaliran na Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosniku.

Toshiba Satellite P50t-A-124 je moćan prijenosnik i treba mu prostora :) Zato je težak čak 2,6 kilograma, a dimenzije su mu Š x D x V : 37,8 cm (širina) x 24,4 cm (dužina) x 3,0 cm (visina). Prvi dojam koji je ostavio na nas je pozitivan. Vrijeme je i da ga otvorimo i zavirimo kako izgledaju ekran, tipkovnica i touchpad.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Prvo što ćete ugledati kada otvorite Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnik je naravno ekran. Radi se o 15,6 inčnom (39,6 cm) Toshibinom TruBrite TFT High Brightness eDP ekranu s LED pozadinskim osvjetljenjem i Full HD rezolucijom od 1920×1080 točaka. Vrijeme odziva mu je 8 milisekundi što je i više nego dovoljno.

Ono što smo primijetili je da nema IPS matricu, odnosno kada ga zakrećete gore/dolje (više) i lijevo/desno (manje) dolazi do presijavanja boja, što baš i ne volimo. Dakle, idealnu sliku ćete imati samo ako sjedite točno ispred ekrana, oni sa strane (ako nešto prezentirate) baš i neće vidjeti najbolje. No, ono što nam se svakako sviđa je kako je ekran osjetljiv na dodir, a s obzirom na njegovu veličinu od 15,6 inča puno je ugodnije “tapkati” po ekranu i gađati ikone u Windows osmici nego na utrabookovima s ekranima od 13 pa i manje inča. Evo prednosti za ovog velikana. Moramo spomenuti kako je Toshiba Satellite P50t-A-124 prvi prijenosnik kojeg testiramo s “touch” ekranom od 15,6 inča. Prst gore za taj “dodatak” :)

Tipkovnica tipke je pune veličine. Ima 87 tipki koje su lagano razmaknute jedna od druge što omogućuje ugodnije tipkanje. Ono što nas je ugodno iznenadilo je pozadinsko automatsko osvjetljenje tipki ugodne bijele boje koje vidite oko tipki i na slovima koja su bijele boje, a tipke crne. Samo kucanje veće količine teksta je vrlo ugodno – tipke su kratkog hoda (ne prekratak!) i srednje tvrde (ne previše mekane!) i daju vrlo ugodan osjećaj rada pod prstima. Vjerujemo da ćete se vrlo brzo naviknuti na njih, nama su se jako svidjele. Vrlo smo brzo otkucali zadani dio teksta s vrlo malo grešaka, što je jako dobro. S obzirom na veličinu Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnika, tipkovnica ima i uvijek koristan numerički dio.

Ispod tipkovnice se nalazi touchpad, koji je dizajniran iz jednog dijela, odnosno jedne površine u koju su ukomponirane i lijeva i desna tipka – u dnu ćete ih dodatno prepoznati po dvije uzdužne crte koje su blago uzdignute. Sive je boje i nešto tamniji od okolnog srebrnog kućišta, te ima dodatni okvir. U gornjem lijevom uglu se nalazi mala ikona koju kada dva puta “tapnete” isključuje touchpad (tada svijetli) i obrnuto. Podržava multitouch i radi vrlo solidno po cijeloj površini. Desna je strana (tipka) nešto “glasnija” nego lijeva. pozicioniran je točno ispod razmaknice.

Iznad tipkovnice se nalazi rebrasti “sound bar” ispod kojeg se nalaze 24-bitni stereo zvučnici. Zaintrigirao nas je naziv Harman Kardon što jamči vrhunsku kvalitetu, podržavaju Slip Stream, te su dodatno poboljšani DTS Studio Sound tehnologijom. Kako to zvuči možete čuti u video prilogu niže (svakako ga pogledajte, imamo novu lifestyle špicu!). Mi ćemo za sada samo reći – jako dobro i čisto.

Iznad ekrana Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnika nalazi se još jedan zanimljiv komad hardvera, a to je Full HD kamera (2 MP) odnosno rezolucije od 1920×1080, te ima ugrađeni mikrofon. Možete li s ena brzinu sjetiti koji još prijenosnik ima tako jaku kameru? Tešk, ha? :)

Ukupno gledajući, Toshiba Satellite P50t-A-124 nas je ipak ugodno iznenadio,možda manje svojim izgledom ali više s hardverskim karakteristikama. Nije teško zaključiti kako ovaj prijenosnik ima sve i može sve. Treba li tome još nešto dodati? :)

Rad u Windowsima, multimedija – audio i video…

Što smo više radili s Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnim računalom nekako nam je bio sve draži. S obzirom da ima klasični tvrdi disk (HDD) nismo očekivali eksplozivno brzo učitavanje Windowsa, ali rezultat je bio i više nego dobar – nešto više od 20 sekundi za podizanje Windows 8.1 64-bitnog operativnog sustava, nešto manje od 20 sekundi za gašenje, te vraćanje iz “sleep” moda u sekundi. Nije loše, zaista nije loše.

U samom radu s Windows operativnim sustavom nismo imali apsolutno nikakvih problema. To svakako može zahvaliti i više nego moćnoj hardverskoj konfiguraciji koja je izdržala sve ispite koje smo postavili pred nju, i to bismo rekli – s pola snage. posebno nam se svidio “detektor vibracije” – ako zatresete laptop, sustav odmah javlja porukom (gore desno na ekranu) i podiže glavu s diska i nema oštećenja! Zgodno i korisno :)

Krenimo od procesora. U Toshiba Satellite P50t-A-124 je ugrađen Intel Core i7-4700MQ procesor četvrte generacije (Haswell). Karakterizira ih nešto bilji radni takt od oko 10-ak posto u odnosu na “Ivy Bridge” stariju generaciju, no grafika je popravljena za 60-ak posto. Procesor radi na 2,4 GHz, a radni takt raste u Turbo Boost modu na čak 3,4 GHz, uz 6 MB cache memorije. Što se procesorske snage tiče, moćan je, nema priče.

Isto vrijedi i za grafiku. Zanemarite onu integriranu Intel HD 4600 grafiku, jer Toshiba Satellite P50t-A-124 ima dodatnu Nvidia GeFerce GT 740M grafičku karticu s 2 GB video memorije. Ono što nas je iznenadilo je kako ova grafička kartica na Toshibi radi prilično glatko, iako se radi o nižoj srednjoj klasi koja nam je znala zadavati glavobolje na nekim drugim računalima. Ovdje je sve prošlo glatko.

Ponovimo kako Toshiba Satellite P50t-A-124 ima veliki tvrdi disk od 1 TB (5400 okr/min) što je i više nego dovoljno i za naprednije korisnike. Ako vam to nije dosta, spojite na USB 3.0 ulaz vanjski disk od 2-3 ili više terabajta i sve ste riješili u trenu. Ugrađeno je 4 GB RAM-a, po nama premalo, trebalo bi dvostruko više, iako je prijenosnik radio vrlo glatko. Pitanje je što bi se dogodilo kada bi imao više instaliranih aplikacija i pokrenutih prozora u svakodnevnom radu. No, kako god bilo, svakako preporučujemo nadogradnju na 8 GB.

Ono što zbog ovoliko velike snage trpi je baterija. Istina, Nvidijina kartica ne radi kada ne treba, a pali se preko Optimus tehnologije, no baterija koja traje manje od 4 sata u današnje vrijeme i nije nešto. Ako svidjelo nam se što kapacitet dobro izdržava i pod većim pritiskom, primjerice video igrama.

Multimedijski dio Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnika je definitivno na visini. Ranije spomenuti Harman Kardon zvučnici rade odlično, a u kombinaciji s glazbom, filmovima i igrama je prava stvar. Ono što ovaj prijenosnik može dodatno je izvesti sliku visoke rezolucije od 2048×1536 točaka na primjerice HDTV, slika će biti bolja i oštrija od Full HD rezolucije, to je jasno.

Probali smo i Full HD web kameru koja se nalazi iznad ekrana i slika je odlična, sve dalje je pitanje propusnosti vaše internetske veze. Uglavnom radilo je bez problema, a isprobavali smo na svima dobro poznatom Skypeu.

Video igre

Tu ne moramo puno trošiti riječi, ali ipak neka se zna – video igre rade bolje nego smo očekivali. Ok, nemojte previše očekivati o GeForce GT 740M grafike, jer ipak to nije top kartica, ali radi iznenađujuće dobro. Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnik smo isprobali na dvije žestoke igre, obje su radile bez problema.

Prva je legendarni Fac Cry 3, žestoka i vrlo uzbudljiva pucačina u prvom licu, s prekrasnim krajolicima i borbenim scenama. Igra je radila bez problema, nekako sto to tako i očekivali. No, malo nas je muliča pomisao na drugu igru koja je grafički vrlo brutalna prema računalima, a to je Gas Guzzlers Combat Carnage, odnosno Extreme. Igra je inače hrvatskog porijekla, upoznali smo vrijednu ekipu Gamepiresa, i ponovo su napravili dobar posao. Radi li GG Extreme na Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosniku? Radi! I to jako dobro!

Nećemo puno trošiti riječi. Ako planirate kupiti prijenosno računalo koje ima i gamerske sposobnosti, ne morate tražiti dalje, evo vam pobjednika. Naravno, na tržištu ima i boljih i jačih, ali cijena – e, to je pitanje.

Benchmark testovi

Od kada se Windows 8.1 pojavljuje na računalima, više ne možemo odraditi one naše standardne Windows Experience Index (WEI) testove koji su bili vrlo zgodni, jer su nam govorili koliko dobro “surađuju” hardver i softver, odnosno koliko je dobro balansirano računalo. No, u nastavku ćete vidjeti nekoliko slika poznatih benchmark testova procesora i grafičke kartice, pa sami  koji možete zaključiti kako je Toshiba Satellite P50t-A-124 moćan stroj. Prije toga osnovna konfiguracija.

Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnik – konfiguracija testiranog računala:
– PROCESOR: 4-jezgreni Intel Core i7-4500U na 2.40GHz / 3.40GHz (Haswell), 6 MB cache
– GRAFIČKA KARTICA: Intel HD 4600 (integrirana), Nvidia GeFerce GT 740M sa 2 GB VRAM-a
– EKRAN: 15,6 inčni Toshiba TruBrite Full HD TFT High Brightness eDP, osjetljiv na dodir
– MEMORIJA: 4 GB RAM
– DISK: 1 TB
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN

Iz testnih brojki (niže) nije teško zaključiti kako je Toshiba Satellite P50t-A-124 idealan za većinu korisnika. Na njemu sve radi vrlo elegantno i brzo.

Predinstalirani softver

Toshiba nam je vrlo poznata kompanija i znamo da na svu svoju opremu, računala, prijenosnike, ili tablete predinstaliraju pregršt korisnih aplikacija koje će vam olakšati život. Od korisnog softvera spomenimo najznačajnije:
•    DTS® Studio Sound™
•    McAfee LiveSafe™ – Protects ALL your devices (complimentary 30 day subscription)
•    Microsoft® Office – 1 month trial for new Microsoft Office 365 customers
•    TOSHIBA Display Utility
•    TOSHIBA Eco Utility™
•    TOSHIBA PC Health Monitor
•    TOSHIBIN pomoćnik za radnu površinu
•    TOSHIBIN reproduktor multimedijskih datoteka putem aplikacije sMedio TrueLink+
•    TOSHIBINA funkcijska tipka
•    TOSHIBINE postavke sustava

Ako ste dobro čitali, vidjeli ste i Microsoft 365 trial, ali radi. Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosnik je dodatno obogaćen i sigurnosnim rješenjima kao što su_
•    lozinka tvrdog diska na zahtjev
•    korisnička lozinka
•    lozinka nadzornika
•    utor za zaključavanje kabela Kensington

Kao što i sami možete vidjeti, ovo nije obično prijenosno računalo, moćno je s koje ga god strane pogledate.

Zaključak

Toshiba Satellite P50t-A-124 prijenosno računalo nam se zaista svidjelo tako da mu je bilo teško naći manu. Velik ekran, moćna hardverska konfiguracija, sve radi brzo i bez nekog opterećenja i prevelikog zagrijavanja, video igre lete. Da, naravno da ga želimo :)

Ono što ipak zamjeramo je kvalitetnija matrica na ekranu za širi kut gledanja, te premalo RAM memorije koju lako riješite dokupljivanjem još 4 gige, trebao bi imati barem 8 GB RAM-a. I treća mana mu je baterija koja baš i ne može izdržati dugo, a i ne može se mijenjati, morate “rašarafati” računalo.

Toshiba Satellite P50t-A-124 je prijenosnik koji je vrlo ugodan za rad. Svidjela nam se njegova tipkovnica, a ekran je osjetljiv na dodir pa možete iskoristiti i tu mogućnost. Ima pregršt ulaza i izlaza, ništa ne nedostaje.

Možemo zaključiti kako je Toshiba Satellite P50t-A-124 svestrano multimedijsko prijenosno računalo koje je idealno kako za posao i surfanje webom tako i za slušanje glazbe, gledanje filmova ili igranje video igara. Garantiramo kako će zadovoljiti veliku većinu kupaca.

Na kraju – cijena. Toshiba Satellite P50t-A-124. Cijena mu varira od dućana do dućana, no kreće se u rangu od 7.650 do 8.369 kuna (dok smo pisali ovu recenziju). Po nama to nije velik novac za ovako jaku hardversku konfiguraciju dodatno obogaćenu brojnim softverima i sigurnosnim rješenjima.

Ako smo vas zagrijali za kupovinu, Dodatne informacije potražite na stranicama . Ako imate novca, kupiti ga je lako, zar ne? :)

+ Hvalimo
+ moćan i dobro balansiran hardver
+ ekran osjetljiv na dodir
+ Full HD kamera (iznad ekrana)
+ dodatna Nvidia grafika s 2 GB memorije
+ jako dobra tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem
+ odlična ventilacija

– Zamjeramo
– premalo RAM-a (trebalo bi barem dvostruko)
– trajanje baterije od (samo) 3 i pol sata
– ekran nije IPS, ima “prelijevanja” boja

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,8 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.