Toshiba Satellite C75-A-101 test – zgodna zamjena za stolno računalo

Fotografija članka: Toshiba Satellite C75-A-101 test – zgodna zamjena za stolno računalo

Već dugo na testu nismo imali jedno prijenosno računalo sa 17 inčnim ekranom. Za promjenu tjedan počinjemo s Toshiba Satellite C75-A-101 testom.

Oglas

Toshiba je poznata po tome što radi prilično solidna prijenosna računala uglavnom više srednje klase, ima i onih koji su u visokoj klasi, no najviše je modela koji spadaju i u ona jeftina “low end” računala. Mnoga smo testirali i pokazala su se kao vrlo zanimljiva, izdržljiva i odradit će sve ono što od njih tražite. Model koji smo dobili na test, Toshiba Satellite C75-A-101, karakterističan je po tome što ima veliki 17 inčni ekran.

U stvari, unazad godinu i pol dana možemo govoriti o “velikom 17 inčnom ekranu”, što je nekad bilo potpuno normalno. I osobno sam imao još veći laptop s ogromnih 18,4 inča koji je bio užasno težak i trebale su tačke za prijevoz :) ali je radio besprijekorno. Kako su danas svi okrenuti prema manjim uređajima, ultrabookovima i hibridnim tabletima, u duhu tog novog modernog i minimalističkog vremena možemo reći kako je Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosno računalo koje je u stvari dostojna zamjena za stolno računalo.

Kupci ovog prijenosnika će ga uglavnom koristiti na istom mjestu, a ako je potrebno, s Toshiba Satellite C75-A-101 laptopom pod ruku (ili u torbu!) i bez problema ćete se premjestiti na drugu lokaciju i nastaviti s radom.

Ovo je priča o Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosnom računalu koje ima dovoljno snage da odradi praktički sve što od njega tražite. Uz dodatnu Nvidijinu grafičku karticu koja se nalazi u ovom prijenosniku moći ćete odigrati i neke grafički zahtjevnije igre, naravno ne one ekstremne, ali isprobali smo neke i za divno čudo Toshiba je odrađivala sve bolje nego što smo se nadali. Ovo je sasvim drugačiji prijenosnik od onih koje najčešće testiramo u posljednje vrijeme i zato se posebno radujemo što imamo Toshiba Satellite C75-A-101 laptop na testu. Evo i smiješak… :)

Toshiba Satellite C75-A-101 test

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Prve dvije stvari koje ćete uočiti kod ovog modela su – bijela boja i veeeeliki je… da, Toshiba Satellite C75-A-101 koji smo dobili na test je bijele boje. I paše mu, sviđaju nam se bijeli prijenosnici, manje se vide “packe” i prljavština, iako ovaj model ima “glossy” sjajnu bijelu plastiku. Malo ćemo kukati i reći kako bi nam bilo draže da je plastika hrapava, no što je tu je. Makar je bijeli. Ali nije cijeli bijel – s donje strane je crn, crn, crn…

Sa stražnje strane ekrana u donjem desnom uglu nalazi se Toshiba logo. S obzirom na svoju veličinu u Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosnik je ugrađena i DVD snimalica (Super Multi) koja podržava sve žive i nežive formate, a nalazi se s lijeve strane. S te strane ćete još pronaći i USB 2.0 ulaz te ulaz za punjač.

Glavnina ulaza i izlaza se nalazi s desne strane, i to redom – izlaz za slušalice, ulaz za mikrofon, USB 3.0 i USB 2.0 ulaz, HDMI i VGA video izlaz, mrežni LAN ulaz, te veliki ventilacijski izlaz. Kada već spominjemo ventilaciju s donje ćete ih strane pronaći još tri. Naravno, na ovom je modelu baterija izmjenjiva. Možda ne bi bilo loše da je jače, izdržat će tek oko 2 i pol do 3 sata rada. Dodajmo i višestruki čistač SD kartica koji je lukavo skriven sprijeda, malo s desne strane i lagano odozdo.

I ako se opet osvrnemo na vizualni izgled, Toshiba Satellite C75-A-101 je po nama vrlo solidan prijenosnik koji za svoju kategoriju itekako “drži vodu”. Ono što nas još zanima je kako radi u Windows okruženju, s obzirom da je na njega instaliran Windows 8.1 operativni sustav. Da, dobro ste pročitali, novi 8.1 :)

Ekran, tipkovnica i touchpad

Ekran je po današnjim standardima velik, 17, 3 inčni (43,9 centimetara) i HD+ rezolucije od 1600×900 točaka. Radi se o vrlo solidnom Toshibinom TruBrite HD+ TFT ekranom s pozadinskim LED osvjetljenjem. Ipak, treba spomenuti kako nema IPS matricu što mu je minus, no kao što smo rekli – ovo je jedna sasvim druga klasa prijenosnog računala. Naravno, nije niti osjetljiv na dodir.

Tipkovnica na Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosniku je prilično dobra, bolja nego što smo očekivali. Ima nešto duži hod nego ultrabook prijenosnici i prilično je mekana. No ima dvije mane – ako lupite po rubu tipke može se dogoditi da ne otkuca slovo. Razmak je dovoljno velim među tipkama ali ako niste precizni slovo se neće “otkucati”. Druga mana je očekivana – u ovoj klasi prijenosnika (ali i cjenovnom razredu) ne možete očekivati da tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje. Tipkovnica Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosnika je nema. No zato ima numeričku tipkovnicu :)

Touchpad je smješten točno ispod razmaknice (space) koja je nešto manjih dimenzija nego što je to inače. I sam touchpad je manji nego što je to kod novih prijenosnika, no prilično dobro radi. Posebno su odvojene lijeva i desna tipka koje u pravilu bolje reagiraju nego kada su one “skrivene”, odnosno kada je touchpad iz jednog dijela i kada je naglasak na dizajnu. Naravno, podržava multitouch (primjerice scroll-anje s dva prsta istovremeno).

Spomenimo kako su i tipkovnica i touchpad bijele boje, slova su crna. Iznad tipkovnice se nalazi “sound bar”, odnosno zvučnici po cijeloj dužini. Podržava 24-bitni stereo zvuk, a pojačan je DTS Sound sustavom. Zvuk je prilično čist, ali s druge strane i slab, tako da ćete za bolji glazbeni užitak morati dodati vanjske zvučnike. Spomenimo i HD web kameru od 0,9 MP (1.280×720 točaka) s ugrađenim mikrofonom.

Rad u Windowsima, video igre

Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosno računalo koje smo dobili na testu ima najnoviju instalaciju Microsoftovog operativnog sustava, Windows 8.1. Inače ne dolazi s predinstaliranim tim OS-om, nego čistom 64-bitnom osmicom, ali genijalci iz redakcije prije nas koji su testirali ovaj prijenosnik su se pravili pametni pa instalirali 8.1 i zbrljali neke stvari. Radi se o jednom uglednom hrvatskom IT časopisu kojeg nećemo imenovati, dečki misle da su pametni, ali koliko vidimo baš i nisu jer očito ne znaju što nosi 8.1, ili bolje rečeno – bez čega ćete ostati :)

Ali ok, idemo mi zaviriti “pod haubu” i vidjeti kako rade ovaj prijenosnik. Inače, po hardverskoj konfiguraciju uopće nije loš, upravo suprotno. Windows 8.1 operativni sustav se podiže za 20-ak sekundi, gasi se za desetak, a iz sleep moda se vraća za otprilike isto toliko.

Sam rad na Toshiba Satellite C75-A-101 je prilično solidan, iako malo usporen. Vjerojatno su nas razmazili brzi SSD diskovi na ultrabook računalima tako da nam je klasični HDD odnosno tvrdi disk (u ovom slučaju od 750 GB) nekako čine spori. No, bez obzira na to, Toshiba Satellite C75-A-101 će polako ali sigurno odraditi sve što budete od njega tražili.

Isprobali smo kako radi s uredskim paketima i koliko brzo surfa po Internetu i tu nema nikakvih problema, kao što smo vrlo elegantno uživali i u glazbi i filmovima. Zvuk je čit ali nešto slabiji nego što smo to očekivali tako da ćete za bolji audio doživljaj morati spojiti ili vanjske zvučnike ili kućnu liniju, što već imate na raspolaganju.

Što se tiče video igara, za to će poslužiti Nividia GeForce 710M dodatna grafička kartica s 1 GB VRAM memorije. No, nemojte previše očekivati. One zahtjevnije igre će “štekati” odnosno trzati, no za neko prosječno će igranje ovaj prijenosnik itekako poslužiti. Možda ne u visokoj rezoluciji, no ako spustite “rezu” i smanjite detalje, igre bi mogle i raditi. Ok, nije to onaj pravi doživljaj, ali poslužit će.

Instalirane aplikacije

Toshiba Satellite C75-A-101 ima pregršt predinstaliranih aplikacija. Toshiba se uvijek brinula za svoje korisnike, tako da vam je i ovaj puta uz operativni sustav poklonila i nekoliko korisnih aplikacija koje će vam dobro poslužiti.

Nabrojimo samo one najzanimljivije:
•    DTS® Sound
•    McAfee® Internet Security (uključuje 30-dnevnu besplatnu pretplatu)
•    Microsoft® Office 2013 (jednomjesečna probna verzija za nove korisnike paketa Microsoft® Office 365)
•    TOSHIBA Display Utility
•    TOSHIBA Eco Utility™
•    TOSHIBA PC Health Monitor
•    TOSHIBIN pomoćnik za radnu površinu
•    TOSHIBIN reproduktor multimedijskih datoteka putem aplikacije sMedio TrueLink+
•    TOSHIBINA funkcijska tipka
•    TOSHIBINE postavke sustava

Ima ih još, ali ove smo izdvojili.

Toshiba Satellite C75-A-101 test

Hardverska konfiguracija

Iako ćete na službenim stranicama pronaći detaljan opis hardverske konfiguracije, ukratko ćemo nabrojiti samo ono najosnovnije.

Toshiba Satellite C75-A-101 – osnovna konfiguracija:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i5-323M “Ivy Bridge” na 2,6 GHz (u Turbo Boost modu na 3,2 GHz)
– GRAFIKA: Intel HD 4000 integrirana + Nvidia GeForce 710M s 1 GB VRAM-a
– MEMORIJA: 4 GB DDR3 RAM-a (1600 MHz) proširivo do 16 GB
– EKRAN: 17,3 inčni True Brite TFT LED (43,9 cm) HD+ rezolucije 1600×900 točaka
– DISK: 750 GB (5.400 okr/min)
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth 4.0, Ethernet LAN

Sve u svemu, Toshiba Satellite C75-A-101 ima vrlo solidnu hardversku konfiguraciju. Istina, radi se o Intel Core procesoru iz prošle 3. generacije (Ivy Bridge) no sve radi vrlo solidno. S obzirom da ima klasični HDD, mi bismo u njega dodatno ugradili još 4 GB RAM-a, osjetno bi se popravila brzina rada. No, i bez toga Toshiba Satellite C75-A-101 je prijenosnik s velikim ekranom i vrlo dobro će vam poslužiti kao stolno računalo koje možete prenijeti na drugu lokaciju.

Zaključak

Što reći o Toshiba Satellite C75-A-101 prijenosniku. Istina, nije u stilu novih i danas vrlo popularnih ultrabook prijenosnika, no to je sasvim neka druga klasa… i cijene. Ovaj Toshibin prijenosnik možda po konfiguraciji djeluje pomalo zastarjelo, no kao što smo spomenuli odradit će korektno sve što od njega tražite.

Sviđa nam se njegova bijela boja, djeluje drugačije i modernije. Za svoju veličinu ekrana i nije pretežak, samo 2,7 kilograma, u klasi ima i puno težih modela. Prilikom rada se vrlo malo zagrijavao što znači da ima dobru ventilaciju. No, s druge strane ne bi bilo loše da je litij-ionska baterija s 3 ćelije i malo jača, nama je trajala od 2,5 do 3 sata (balanced mode), iako je deklarirano 3 i pol sata. No, ako uključite “eco” način rada, trajat će nešto duže.

Po nama će najbolje poslužiti upravo kao zamjena za stolno računalo, lako ga možete premjestiti gdje želite, pa čak raditi i dok vam je na koljenima, nije težak. Ekran mu TFT LCD i nema IPS matricu, odnosno široki kut gledanja što će neki zamjeriti, ali slika je dovoljno čista i osvjetljenje je sasvim dostatno za normalan rad. Jasno, nije osjetljiv na dodir. Tipkovnica nešto slabije reagira, no zato je touchpad jako “živahan”, iako nam ne bi smetalo i da je veći.

S obzirom na potrebe korisnika i situaciju na tržištu, Toshiba Satellite C75-A-101 je model prijenosnog računala koje će uvijek naći svoje kupce. Ako u odnos stavimo uloženo i dobiveno, mislimo kako je on prilično dobar. Toshiba Satellite C75-A-101 se ponaša kao vrijedni radnik u starijoj dobi, negdje pred mirovinom, a koji voli svoj posao iako ga svi već otpisuju – zato je obukao novo odijelo i cipele (ovaj puta bijelo!) i još uvijek želi i može pokazati što zna. Ako nas pitate – i može i zna :)

Inače, Toshiba Satellite C75-A-101 se nalazi u prodaji u Hrvatskoj po cijeni od 5.199 do 5.599 kuna, ovisno gdje kupujete (webshop, trgovina,…) što mislimo da je fer cijena za ono što ćete dobiti.

Službene stranice ovoj prijenosnika potražite .

+ Hvalimo
+ dodatna grafička kartica
+ vrlo dobra zamjena za stolno računalo
+ touchpad odlično reagira
+ solidna cijena

– Zamjeramo
– baterija traje manje od 3 sata
– nema IPS ekran
– tipkovnica nešto slabije reagira (po rubovima tipki)
– samo jedan USB 3.0 ulaz

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,0 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.