Toshiba Satellite C55-A-12D – vrlo solidan prijenosnik za malo novca [TEST]

Fotografija članka: Toshiba Satellite C55-A-12D – vrlo solidan prijenosnik za malo novca [TEST]

Toshiba je poznata po tome što ima široku paletu prijenosnih računala, a posebno je bogata kolekcija onih cjenovno povoljnih, kao što je i Toshiba Satellite C55-A-12D.

Oglas

Odmah vam mora biti jasno kako se radi o prijenosnom računalu sa standardnim 15,6 inčnim HD ekranom koje je namijenjeno za korisnike “plićeg džepa”, odnosno one koji si ne mogu priuštiti skuplje i brže prijenosnike. Toshiba Satellite C55-A-12D radi na novom Pentium procesoru i prvi je takav prijenosnik koji nam je došao na test.

Kao o kod drugih testova, i Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosno računalo za široke narodne mase, kako smo ga u šali nazvali, pregledat ćemo ga sa svih strana, te isprobati kako radi Windows 8 operativni sustav koji se nalazi predinstaliran na ovom prijenosniku i uračunat je u njegovu vrlo nisku cijenu. O samoj cijeni nešto kasnije, svidjet će vam se.

Toshibina Satellite C serija je poznata i kao “budget” jeftina serija koja definitivno ne prati najnovije dizajnerske linije prijenosnika, njihovu tankoću i malu masu, no to i nije njegova namjena. Toshiba Satellite C55-A-12D je prijenosnik za one koji žele surfati, gledati filmove, slušati glazbu, ugodno raditi u uredskim paketima, a radit će i video igre u nešto skromnijem grafičkom izdanju. No, i o tome nešto kasnije.

Za početak klasika – prvo ćemo vam opisati vanjski izgled Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnika, a onda ćemo ga pogledati i kako radi u Windows 8 okružju.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Prijenosno računalo Toshiba Satellite C55-A-12D dolazi u sjajnom i glatkom plastičnom kućištu srebrne boje. Kada ga otvorite, vidjet ćete i odmorište za ruke i touchpad koji su također uklopljeni u istu srebrnu nijansu, dok tipkovnica ima crnu pozadinu.

S vanjske strane poklopca u donjem lijevom uglu se nalazi Toshiba logo. Na prvi pogled vizualno djeluje prilično solidno, a i svoju draž ima i dvobojna kombinacija u unutrašnjosti koju smo spomenuli. Odmah moramo reći kako po nama kućište nije dovoljno čvrsto (hoće škripati i savijati se), tako da ćete s obzirom na težinu Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnika od 2,3 kilograma morati biti malo oprezniji. Ali ako pazite neće biti problema.

S donje strane se nalazi baterija koju možete mijenjati, nekoliko ventilacijskih otvora, te veliki “poklopac” sa samo jednim šarafom koji se lako skida, a ispod kojeg se nalaze tvrdi disk (HDD), memorija i baterija matične ploče, svi se oni u trenu mogu zamijeniti odnosno nadograditi.

Što se ulaza i izlaza tiče, s lijeve ćete strane pronaći ulaz za punjač, jedan USB 2.0 ulaz, te DVD Super Multi optički uređaj koji praktički čita sve moguće i nemoguće formate CD-a i DVD-a. S prednje strane desno nalazi se višestruki čitač memorijskih kartica.

S desne strane se nalazi većina ulaza i izlaza, i to redom slijeva na desno – izlaz za slušalice, ulaz za mikrofon, 1x USB 3.0 ulaz, 1x USB 2.0 ulaz, HDMI video izlaz, LAN mrežni ulaz, VGA video izlaz, te veliki hladnjak za ispuštanje vrućeg zraka iz kućišta.

Ono što smo primijetili kod dizajna Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnika je zanimljiv prorez s lijeve i desne strane koji nam jasno daje do znanja kako je odmorište za ruke (ispod tipkovnice) za jedan “nivo” više od same tipkovnice. Nešto što do sada nismo viđali, ali nam djeluje zgodno. Prednost je lakše tipkanje po tipkovnici, a nedostatak je to što će se prašina lakše nakupljati po tipkovnici čak i kad je Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnik zaklopljen.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Kada smo ga već otvorili, u prvom se planu ističe 15,6 inčni TFT ekran HD rezolucije (1366×768) točaka. Nema IPS matricu tako da će se boje “presijavati” ako ga gledate bočno, odnosno posvijetliti odozgo i potamniti odozdo (karakteristike jeftinije TN) matrice. No, dok god ste točno ispred ekrana, slika je prilično solidna i oštra. Dodatno ga je možete podesiti kako vam odgovara, odnosno kako biste produžili i vijek baterije, znate već kako to ide (osvjetljenje, oštrina,…). Ekran nije osjetljiv na dodir, što nam sve više djeluje neobično u radu s Windows 8 OS-om, a koji je predinstaliran na ovom prijenosniku.

Iznad ekrana se nalazi web kamera od 0,9 megapiksela, sasvim dovoljna za npr. Skype video konferencije, a ugrađen je i mikrofon. Ispod ekrana, a iznad tipkovnice nalaze se stereo zvučnici koji imaju prilično solidan zvuk što nas je opet ugodno iznenadilo kod Toshiba Satellite C55-A-12D  prijenosnika s obzirom na njegov cjenovni razred. Zvuk je pojačan i poznatim DTS Sound sustavom, zato je tako dobar.

Ispod je crna tipkovnica na crnoj podlozi i s bijelim slovima, naravno bez pozadinskog osvjetljenja. Tipke imaju kratak hod i tvrdu podlogu, možda malo pretvrdu za naš ukus, ali tipke su velike, dovoljno razmaknute i dobro će poslužiti za kuckanje teksta. Nije čak niti preglasna, onako čisto solidna.

Touchpad ili “miš za laptop” se na Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosniku nalazi odmah ispod razmaknice. Osjetno je manji nego što smo to navikli, ima dvije fizičke tipke, dakle nije od jednog dijela. Utopljen je u srebrnu boju okoline i iako nam nije ulijevao povjerenje na prvi pogled, pokazalo se kako prilično solidno radi.

Iako se radi o jeftinoj klasi, Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosno računalo nas je u nekim vanjskim karakteristikama i iznenadilo. Uvijek morate u obzir uzeti i cijenu koja je jedan od osnovnih faktora koja definira karakteristike računala. Neka će vas ugodno iznenaditi, neka neugodno razočarati. Kod Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnika smo pronašli više onih pozitivnih karakteristika, i to je dobro.

Rad u Windowsima, video igre

Na Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosniku je predinstaliran Windows 8 operativni sustav koji se podiže za nešto više od jedne minute, gasi se za 20-30 sekundi, dok se iz sleep moda se vraća za 2-3 sekunde. Opet vrlo solidno s obzirom na konfiguraciju.

Podsjetit ćemo vas kako Toshiba Satellite C55-A-12D radi na Intel Pentium 2020M procesoru na 2,4 GHz. Radi se o posljednjoj generaciji Pentium procesora koji je po tehničkim karakteristikama brži od Pentiuma B950 i B980 i radi prilično solidno, a i manje se grije. Ugrađeno je i 4 GB RAM-a, tvrdi disk od 750GB (5.400 okr/min) koji radi relativno sporo s jedne strane, no imate puno prostora za pohranu podataka s druge strane.

Što se grafike tiče, odabrana je NVIDIA GeForce 710M s 1 GB VRAM-a, tehnologijom CUDA i tehnologijom NVIDIA Optimus. Kako bi vam objasnili najjednostavnijim jezikom – prva tehnologija govori o broju jezgri u grafičkom procesoru (ukratko – dovoljno i za video igre!), a druga govori kako se ta grafička kartica gasi dok radite manje zahtjevne stvari. Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnik ima i integriranu Intel HD grafiku u samom procesoru, tako da dok npr. radite u Wordu ili surfate Internetom Nvidijina kartica miruje. No, kada pokrenete video igre, tada se pali.

Instalirali smo Battlefield 3, dakle nismo baš bili milostivi :) zanimalo nas je li igra uopće radi. I radila je, istina uz malo “umanjene” detalje u grafici, ali se mogla igrati čisto solidno. Naš prvi dojam je bio kako se na ovom prijenosniku ne mogu igrati video igre, ali smo pogriješili. Ne očekujte previše, ali stvar šljaka :)

Ono što moramo spomenuti je kako se prilikom igranja Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnik očekivano zagrijava, tako da ne preporučujemo duže igranje od sat i pol u komadu. Malo se odmorite, pa ga onda opet “naložite”. Isto tako, primijetili smo i kako u normalnom radu baterija traje nešto više od tri sada, možda tri i pol, bez obzira za Nvidijinu Optimus tehnologiju. Da je nema, trajala bi i kraće.

Dodatni softver

Ako ste čitali neku od naših prijašnjih recenzija vezano uz Toshibine uređaje, tada ste vjerojatno primijetili i kako kompanija redovito u svoje uređaje ugrađuje i pregršt korisnog i zanimljivog softvera, uz naravno Windows 8 operativni sustav. Niti Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnik nije iznimka, tako da ćete i u njemu pronaći puno softverskih aplikacija. Nećemo ih posebno opisivati, nego ćemo ih samo nabrojiti.

Toshiba Satellite C55-A-12D – instalirani softver:
•    DTS® Sound
•    McAfee® Internet Security (uključuje 30-dnevnu besplatnu pretplatu)
•    Microsoft® Office 2013 (jednomjesečna probna verzija za nove korisnike paketa Microsoft® Office 365)
•    TOSHIBA Display Utility
•    TOSHIBA Eco Utility™
•    TOSHIBA PC Health Monitor
•    TOSHIBIN pomoćnik za radnu površinu
•    TOSHIBIN reproduktor multimedijskih datoteka putem aplikacije sMedio TrueLink+
•    TOSHIBINA funkcijska tipka
•    TOSHIBINE postavke sustava

Ukupni dojam

Toshiba Satellite C55-A-12D nas je više ugodno iznenadio nego razočarao. Vjerojatno pod navalom puno moćnijih, ljepših i bržih prijenosnih računala teško se je spustiti na ovaj “osnovni” nivo i nešto pametno reći o ovom prijenosniku. Ipak, moramo biti objektivni i reći kako Toshiba Satellite C55-A-12D ima prilično dobru hardversku konfiguraciju za cijenu po kojoj je ponuđen.

Naš zaključak je slijedeći – za 3.680 kuna do 3.830 kuna (ovisno gdje kupujete) dobit ćete prijenosno računalo koje je multimedijski orijentirano. Nije pretjerano brzo, ali će odraditi sve prilično korektno – moći ćete ugodno surfati Internetom, raditi u nekom od uredskih paketa, slušati glazbu, gledati filmove (koje možete preko HDMI izlaza prikazivati i na velikim TV-ima), a i ljubitelji video igara će se moći poslužiti Toshiba Satellite C55-A-12D prijenosnikom.

Moramo spomenuti još nešto. Naime, za tu cijenu ćete dobiti i predinstaliran Windows 8 OS, tako da je praktički cijena računala i ispod tri tisuće kuna.

Ako nas pitate isplati li se – da, definitivno! Toshiba zna napraviti jeftin a prilično solidan prijenosnik. No, ako želite s njim “razvaljivati” i koristiti ga za neke zahtjevnije poslove, slobodno zaboravite. U stvari radit će, ali penzionerskim korakom. No, to mu i nije namjena.

Toshiba Satellite C55-A-12D je prijenosno računalo koje će kupovati oni koji su skromnijih financijskih primanja i koji ne pate od vanjskog izgleda, a opet žele solidno računalo, uz koje ćete dobiti OS i pregršt dodatnog softvera.

Više detalja o ovom prijenosniku potražite na .

+ Hvalimo
+ solidan ujednačen rad
+ jednostavna dogradnja s donje strane (HDD, memorija,…)
+ veliki tvrdi disk
+ puno dodatnog softvera
+ cijena

– Zamjeramo
– ne baš čvrsto kućište, neprecizni “završni” spojevi
– ekran sa slabijim kutom gledanja (nije IPS)
– trajanje baterije
– vanjski izgled

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.