Toshiba Excite AT10LE-A-109 Pro – isprobali smo kako radi na Tegra 4 platformi [TEST]

Fotografija članka: Toshiba Excite AT10LE-A-109 Pro – isprobali smo kako radi na Tegra 4 platformi [TEST]

Toshiba je odlučila ljubitelje tablet uređaja obradovati sa jednim svojim modelom. Imali smo prilike detaljno testirati njihov najnoviji proizvod, Toshiba Excite AT10LE-A-109 tablet.

Oglas

Možda ste već svi pomalo i zaboravili na Toshibu, koja vam je svima vjerojatno poznatija po jako dobrim prijenosnim računalima i to njihovom popriličnom paletom za svačiji džep. Ima ih od onih najjeftinijih od dvije i pol tisuće kuna pa na više, do onih gamerskih i multimedijskih. Ne trebamo posebno spominjati kako ih se većina može kupiti i u lijepoj našoj. Ipak, ovo je priča o malo drugačijem proizvodu, Toshiba Excite AT10LE-A-109 tabletu.

Testirali smo ga vrlo detaljno i vjerujemo kako ovom tabletu bilo lako jer smo ga izmučili na sve moguće načine. Iskreno, zanimalo nas je koliko dobro radi na Tegra 4 platformi, testirali smo je u prvom redu na video igrama i multitaskingu i moramo reći kako je tablet stojički podnosio sve zadatke koje smo pred njega stavili. No, odmah na početku ovog testa moramo reći i kako je cijena ovog tableta… vrlo privlačna. O tome nešto kasnije.

U video prilogu nešto niže vidjet ćete još neke detalje koje smo isprobali na tabletu, testirali smo ga i s nekim video igrama i generalno gledajući vrlo smo zadovoljni s ovim tabletom. Istina, ima prostora za napredovanje, ali uvijek se nešto može napraviti bolje, zar ne? :)

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Kada smo ga izvadili iz kutije odmah nam je bilo jasno kako se radi o ponešto drugačijem tabletu nego što smo navikli. U stvari, najtočnije bi bilo reći kako proizvođači elektronske opreme svaki novi model pokušavaju napraviti drugačijim kako bi zadržali stare i privukli nove korisnike. U tome je majstorski godinama uspijevao Apple sa svojim iPhone i iPad uređajima, ali nekako su u posljednje vrijeme izgubili svoj “mojo”. No, ovo je priča o Toshibi, zar ne, i toga ćemo se držati.

S prednje strane Toshiba Excite AT10LE-A-109 tableta ćete naravno uočiti veliki 10,1 inčni PixelPure IPS LED ekran o kojem smo naučili kako je vrlo visoke WQXGA rezolucije od čak 2560×1600, dakle omjera 16:10. Ekran je kristalno čist, slika je oštra i zaista je užitak raditi na ovom tabletu kada govorimo o slici ekrana. Treba spomenuti i kako IPS matrica daje visok kut gledanja, tako da ćete bez problema i npr. drugima oko sebe moći pokazati neke stvari a da nemaju gubitka ili izobličenja slike, kao što to zna biti slučaj kod zastarjelih TN matrica (a koje se i dalje uporno koriste zbog osjetno niže cijene). Sam je ekran premazan posebnim slojem (Hard Coated Glass) koji ga štiti od mehaničkih oštećenja. Probali smo ga “guliti”, ne ide, što je dobro.

Iznad ekrana se nalazi prednja kamera od solidnih 1,2 megapiksela, sasvim dovoljno za odraditi video konferencije, Skype video komunikaciju i slično. Stražnja kamera je puno moćnija, nalazi se u gornjem desnom uglu (kad okrenete tablet). Radi se o vrlo kvalitetnoj kameri od 8 megapiksela s auto-fokusom i LED bljeskalicom. Odmah ćemo reći da smo je isprobali na pregršt načina, jer je možete podešavati vrlo detaljno, kao da u rukama imate digitalni foto aparat. Samo snimanje fotografija i video priloga je iznenađujuće dobro, čak i u slabom osvjetljenju. Naravno, prije snimanja uvijek provjerite je li leća čista, inače ćete dobiti “čudne” slike, kao što se to i nama dogodilo. Naime, kako je smještena u kutu, može se dogoditi da tu i tamo prijeđete prstom preko nje, a “masnoća” s prstiju se lako prenosi na staklo. Savjetujemo da svakako prije snimanja provjerite čistoću stakla ispred leće.

S prednje strane ćete još primijetiti i dvije oznake. Prva se nalazi u donjem lijevom kutu i nije nas posebno “uzbudila”. Lijepo piše “Toshiba” tako da je svima jasno čiji je ovo tablet. Ono što nam se svakako svidjelo su dvije riječi u donjem desnom uglu tableta s prednje strane, a to je “harman/kardon”. Drugim riječima, odmah smo si u glavi složili predodžbu kako bi ovaj tablet trebao imati odličan, jak i čist zvuk. To smo vrlo izdašno testirali i pokazalo se kako je zaista tako. Zvučnici, koji se nalaze sa stražnje strane, smješteni su u donjem dijelu bočnih stranica (vidi na slici) i zaista su nam pružili bogat audio doživljaj. Prosječnom korisniku neće trebati dodatni zvučnici, no ako baš želite preko zajedničkog ulaza/izlaza za mikrofon i slušalice moći ćete si priuštiti i dodatnu dimenziju zvuka.

S te istre strane (desne ako ga okrenete, odnosno lijeve ako gledate s prednje  strane) nalaze se svi ulazi i izlazi koje posjeduje ovaj tablet. U Toshibi su se odlučili sve ih smjestiti s iste strane, tako da jednostavno ne morate razmišljati gdje su. Jedino je tipka za paljenje i gašenje s gornje strane. Toshiba Excite AT10LE-A-109 ima sve one “micro” ulaze koji vam trebaju, a skriveni su ispod posebnog poklopca koji je uklopljen u sam dizajn. U “kućici” se nalazi microSD, microHDMI i microUSB ulazi”. Lijevo se dodatno nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, a desno je utor za punjač.

Dizajnerski gledano, tablet je također drugačiji. Na rubovima je blago zaobljen, a sam okvir oko ekrana je prilično širok. Zbog toga sam tablet djeluje veći, a i ponešto je deblji od konkurencije. Mi bismo rekli kako je robusniji, jer zaista je prilično čvrst i dobro leži u rukama. Ipak, stražnja ploča s točkastom teksturom baš nam i nije najbolje legla u ruci, djeluje sklisko, pogotovo ako vam se uznoje ruke. A hoće…

Sve u svemu, vanjski izgled Toshiba Excite AT10LE-A-109 tableta nam se svidio. Možda ne djeluje dizajnerski moderno i tanko kao neki razvikaniji konkurenti, ali ima svoj stil i imidž koji će se svidjeti mnogima.

Hardverska konfiguracija i osnovni rad u Android 4.1.2 Jelly Bean OS-u

Ono što smo prvo primijetili, ili bolje rečeno što nas je naviše zaintrigiralo kako će raditi nova Tegra 4 platforma koja je ugrađena u ovaj tablet uređaj. Testirali smo tablete s Tegra 3 procesorom i bili smo vrlo zadovoljni, a četvorka bi trebala biti osjetno bolja, bar su takve najave koje su stizale iz Nvidije.

Radi se o 4-jezgrenoj ARM Cortex A15 MP platformi s NVIDIA GeForce grafikom koja ima čak 72 jezgre, a sve radi na 1,6 do 1,8 GHz, uz 2 MB cache memorije. Na papiru bi sve trebalo funkcionirati savršeno, u kombinaciji s Android 4.2 Jelly Bean operativnom sustavu.

Spomenimo i kako ima 2 GB DDR3L RAM-a na 1600 MHz, te SSD disk od 32 GB. Za ranije spomenuti audio sustav recimo i kako se radi o 24- bitnim Harman Kardon stereo zvučnicima s ugrađenom DTS Sound tehnologijom. Inače, na ovaj tablet možete spojiti miša i tipkovnicu, bilo preko microUSB ulaza, no mi ćemo vam preporučiti Bluetooth 4.0 bežičnu vezu, jednostavno zato što nema nikakvih žica. Inače, ekran je kapacitivni i podržava multitouch u 10 točaka.

Osnovni rad u Android OS-u je tekao očekivano, glatko i bez nekih problema. Ekrani se podižu brzo, sve radi glatko i drugačiji rad nismo niti očekivali. Ono što smo primijetili je da se tablet zagrijava nešto više nego što smo očekivali, i to u stražnjem lijevom dijelu. Ako vam ruke reagiraju na povećanu temperaturu, a većini hoće, tada vam tablet više neće biti tako stabilan u ruci. Barem u ovom tabletu Tegra 4 se previše grije. Kako smo u rukama imali testni a ne prodajni primjerak, nadamo se da će to u finalnom prodajnom tabletu biti riješeno.

Video igre

Ono što nam se svidjelo je trajanje baterije. S obzirom da smo praktički po cijele dane provodili radeći na tabletu, baterija je to sve izdržala, punili smo je jednom dnevno. Uglavnom, prema specifikacijama će izdržati do 9 sati gledanja filmova, 58 sati slušanja glazbe, a 10-15 dana će izdržati na čekanju (ovisno je li uključen WiFi). Što se tiče video igara, radio je dobrih šest sati, s čim smo vrlo zadovoljni.

Kad već spominjemo video igre, testirali smo ih tri, od onih grafički manje zahtjevnih do onih žešćih. Evo što smo otkrili kako rade igre.

Temple Run 2 – drugi dio popularne igre u kojoj bježite od čudovišta i preskačete razne prepreke. Tipična je po tome što se igra u “portrait” načinu držanja tableta (okomito). Sve je radilo apsolutno bez ikakvih trzanja ili grafičkih zastajkivanja. Ništa manje nismo niti očekivali.

Pocket Rally LITE – reli utrke, nešto grafički zahtjevnija igra. Utrkujete se s različitim reli automobilima po različitim terenima. I ova je igra radila glatko i bez trzanja.

Real Racing 3 – grafički vrlo zahtjevna trkaća igra. Očekivali smo kako bi možda moglo biti problema, no nije ih bilo. Ipak, tu i tamo smo primijetili sitnije probleme u učitavanju, i vrlo sitne prilikom vožnje, ali to ćemo pripisati pretjeranom zagrijavanju samog tableta koje se izrazitije osjeti dok imate pokrenute video igre, također u lijevom dijelu tableta. Ako vam se znoje ruke, imat ćete problema. Inače recenziju igre Real Racing 3 možete pronaći .

Aplikacije, dodatni softver, multimedija

Što se same multimedije tiče, snimanja fotografija i video priloga, to smo već spomenuli. Japanska kompanija je u Toshiba Excite AT10LE-A-109 tablet ugradila pregršt vlastitog softvera koji možete koristiti. Posebno je prikazano i samo sučelje za npr. ažuriranje softvera, zatim je tu i poseban Toshiba File Manager, Toshiba Place Book (čitanje e-knjiga), Toshiba News Place (čitanje novina), i još pregršt toga.

Ono što smo mi dodatno isprobali na ovom tabletu je još jedna sitnica. Naime, s veličinom ekrana od 10,1 inča osima za čitanje e-knjiga pogodan je i za čitanje – stripova! Vjerojatno ovako nešto nećete vidjeti u drugim testovima, ali instalirali smo ACV, besplatni program za čitanje .CBR i .CBZ formata koji se često koriste za strip formate i moramo priznati kako je užitak čitati stripove na ovom tabletu. Kako je retro sve više u modi, tako je i čitanje stripova u elektronskom obliku sve popularnije, a na Toshiba Excite AT10LE-A-109 tabletu to je, ponavljamo, pravi užitak! I uživali smo i u stripovima, naravno, što možete vidjeti i na slikama… :)

U stvari, kada već govorimo o dodatnim aplikacijama koje su predinstalirane na tablet ima ih zaista pregršt i dokazuju bogatstvo ovog tableta. Samo ćemo ih nabrojiti jer bi za njihov opis trebalo ispisati nekoliko stranica teksta, nešto morate otkriti i sami :)

Popis instaliranih aplikacija:
•    DTS® Premium Voice Pro™ (multimedia and voice enhancement)
•    Evernote®
•    Facebook
•    Google Play™
•    PrintHand
•    Skitch
•    ThinkFree Office Mobile 6.0 for Android
•    Toshiba Audio Enhancement
•    Toshiba Online Manual
•    Toshiba Photo Enhancement
•    Toshiba Video Enhancement
•    TruCapture: digitalisation of your whiteboard notes
•    Twitter

Od onih nekih dodatnih opcija i mogućnosti ovog tableta spomenimo 3D Acceleration senzor, GPS Gyroscopic senzor, te e-Compass. Sve u svemu, u ovom se tabletu nalazi sve što vam praktički treba. Ono što nema može se pronaći na Google Playu :)

Što još reći…

Vjerojatno će vas zanimati i težina. Nije jedan od lakših, ima 630 grama, a i dimenzije su solidne – 261 milimetar (širina) x 179 milimetara (visina) x 10,5 milimetara (debljina). Inače, znamo kako je Toshiba predstavila je tri Android tableta u svojoj Excite seriji, marketinški nazivi su im Excite Pure, Excite Pro i Excite Write. Zajednički im je plastični dizajn, 10 inčni ekrani, ulazi i izlazi, te Android 4.2 Jelly Bean operativni susutav. Razlikuju se ponešto po konfiguraciji.

Pure model je najjeftiniji, košta oko 300$, ima ekran rezolucije 1280×800 točaka (Gorilla Glass 1), Tegra 3 platformu 16 GB prostora za pohranu podataka i microSD memorijsko proširenje.

Mi smo na testu imali Excite Pro model (Toshiba Excite AT10LE-A-109) s Gorilla Glass 2 premazom (cijena je 500$), dok postoji i sličan Excite Write model koji je po konfiguraciji gotovo isti kao i Excite Pro model, osim što ima Wacom Digitizer (svjetlosna olovka), te TruNote i TruCapture aplikacije, a cijena mu je oko 600$.

Zaključak

Toshiba Excite AT10LE-A-109 je definitivno zanimljiv tablet. Prepun je novih tehnologija, a ono što nas je vrlo ugodno iznenadilo je – cijena. Rijetko imamo prilike za neki tablet komentirati kako je jeftiniji nego što smo očekivali, ali cijena od 429 eura (oko 3.244 kune) zaista nije pretjerana za ovakav tablet, upravo suprotno.

Ekran mu je odličan, vrlo je visoke rezolucije, odličan je za sve sadržaje, jednostavno mu nismo našli ozbiljnije mane. Gledali smo filmove, slušali glazbu, surfali webom, igrali video igre, čitali e-knjige i stripove, čista uživancija. Ugrađeno je pregršt novih tehnologija i aplikacija, imate sve što vam treba na jednom mjestu.

Mislim da možemo mirna srca reći kako je ovaj tablet zanimljiv i isplativ. Jedino što nas kod njega ozbiljnije muči je pretjerano zagrijavanje, no kao što smo već spomenuli, nadamo se da je to samo problem kod ovog testnog modela, što smo naravno i prijavili Toshibi. Sve ostalo je “must have”

Informaciju više možete pronaći i na .

+ Hvalimo
+ kvalitetan 10,1 inčni ekran vrlo visoke WQXGA rezolucije od čak 2560×1600
+ trajanje baterije
+ cijena

– Zamjeramo
– ekran se brzo prlja
– pretjerano zagrijavanje sa stražnje strane
– touchscreen povremeno ne reagira najpreciznije

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.