Top 9 tehnoloških trendova koji će obilježiti smartphone u 2013 godini

Fotografija članka: Top 9 tehnoloških trendova koji će obilježiti smartphone  u  2013 godini

Prema dosadašnjim najavama noviteta koji nam dolaze iz svijeta pametnih telefona, mogu se predvidjeti  jednim dijelom trendovi koji će obilježiti 2013 godinu. 

Oglas

Osim dosadnih crnih, bijelih ili sivih tijela kućišta smartphonea, njihova tijela bit će dostupna u živim i vedrim bojama. Odličan primjer za to su modeli pod Windows Phone 8 operativnim sustavom gdje proizvođači žele zadovoljiti  izbirljiv ukus potrošača.  Uglavnom su boje kućišta kozmetička obilježja jer  prave trendove  ipak donose tehnologije.

 

HD ekrani od 5″ (12.7 cm)  kao standard

Slijedeće godine vladat će zasloni duljine dijagonale od 5 inča na više. Nekako mislim da upravo kao u svijetu mode, rijetko kada se spaja trend sa praktičnošću, ali svi oni koji izjavljuju da im je takav uređaj savršen za korištenje jednom rukom doći će na svoje.  Smartphonei koji imaju navedenu duljinu dijagonale  ulaze u  pod kategoriju – pableta.  Već imamo najavljen za europsko tržište   model s (5″)  Full HD (1080p) zaslonom….

…. a najavljeni su   duljine dijagonale zaslona  6.1“,   s 5.9- inčnim ekranom i   koji ima zaslon Full HD, 1920 x 1080 točaka rezolucije itd.

400 ppi nepisani standard

Kada je Apple lansirao iPhone 4, nastala je fraza “Retina Display” za opis visoke razlučivosti zaslona. Pojam se odnosi na činjenicu da je nemoguće za većinu ljudi razlikovati pojedinačne točke na zaslonu  ako se drži na udaljenosti od 30 cm. Ključna riječ ovdje je “većina”. Ulazite li u drugu skupinu s oštrijim vidom uvijek možete biti u mogućnosti vidjeti pojedinačne točke. Najnoviji na 4″ zaslonu. Danas se broja piksela po inču popeo na 342( Nokia Lumia 920 i  ), a 2013. mogao bi se približiti standard brojci 400.  Osim  modela koji ima 443 ppi,  LG je predstavio novi smartphone zaslon koji ima 1920 × 1080 točaka rezolucije u 5-inčnom ekranu s gustoćom od 440 piksela po inču. Njegova tehnologija se temelji na Advanced High Performance In-Plane Switching (AH-IPS) tehnologiji.  Na 440 ppi, međutim, LG je već gotovo pogodio temeljne granice ljudskog oka (477 ppi).  Ustvari veličina piksela će varira s udaljenosti. Koja je formula?

 

tan (a/2) = s/2d    ( a= kut   u stupnjevima ; s = veličina piksela; d = maksimalna udaljenost pogleda u mm )

Prema osobnom mišljenju to je još jedan besmislen specifikacijski rat jer bez novih zaslonskih tehnologija samo povećava potrošnju energije. Dugoročnije, razvijaju se zaslonske tehnologije koja će smanjiti potrošnju energije: Sharp ima IGZO, Samsung je uložio u LTPS ( koristi se niska temperatura polikristalnog silicija) i LG radi na inovacijama za OLED. Ove tehnologije u konačnici trebale bi smanjiti potrošnju energije, poboljšati vidljivost zaslona na dnevnoj svjetlosti i omogućiti precizniju reprodukciju boja. To mi se sviđa.

OCTA ludilo

Iako trenutno postoji dosta modela čije srce čini 2-jezgreni ili 4-jezgreni core procesor, Samsung planira u svoj Samsung Galaxy S 4 implementirati OCTA-core procesor iduće godine. Navodno novi procesor će uključiti dva puta po 4 procesorske jezgre. Za većinu aplikacija tu će biti quad core klaster baziran na ARM arhitekturi A7 radnog takta 1.2 GHz, dok drugi quad core CPU će raditi na 1.8 GHz, nudeći hardcore izvedbu ili  jednostavno  koristiti će se za igre. Očito je da osnovne komunikacijske i poslovne funkcije smartphonea se proširuju na video igraće konzole. Sada koliko će potrošači biti spremni platiti tisuću ili više kuna za smartphone na kome će moći igrati zahtjevne igre, ili bolje, kome je to potrebno, druga je priča.

Megapikselni rat za kamere ali i za njihov optički zoom

Već i vrapci na krovu znadu da megapikseli  sami po sebi ne stvaraju kvalitetne fotografije i da ovdje drugi elementi imaju važnu ulogu ali veliki dio korisnika ipak ne mari za to.  Uzmimo za primjer Nokia 808   model koji ima kameru sa senzorom jačine  41MP, daleko više nego većina potrošači treba.   Uz  PureView foto tehnologiju,   Carl Zeiss optiku i foto algoritme koje je razvila Nokia,   defaultnu rezoluciju od  5 MP i mogućnošću da zapiše i sažme sedam piksela informacije u jedan savršeni piksel (takozvani “oversampling”), fotografije za potrebe amatera izgledaju odlično. Uzmemo li u obzir da osim  ove cool kamere    dobivate potpuno funkcionalan smartphone po cijeni od , nije loše.  Pridodamo li tome  da  za Sigma SD1 Digital SLR model fotoaparata koji   ima cijenu  od 2.300 dolara i  sličan 46 MP senzor  možemo  kupiti smartphone Nokia 808 Pure View cijeloj ulici, tko ne bi poželio  biti vlasnik ovog  jeftinog smartphonea. :D

Ali nakon Nokije, vjerojatno ostali proizvođači ne miruju i rade na poboljšanju svojih kamera osobito u uvjetima slabog osvjetljenja gdje maleni objektivi pate najviše,  i na optičkom zoomu. Zašto? Leće u pametnim telefonima su fiksne i kao takve imaju samo donji digitalni zoom ili softverski nastao digitalni zoom. Softver jednostavno simulira mijenjanje fokusa i u tom procesu slika sama već dobiva gubitak u kvaliteti. Slike izrađene s digitalnim zoomom nisu tako oštre kao sa optičkim zoomom iako većina kamera ima  višu razinu digitalnog zooma od optičkih u zasebnim kamerama. Optički zoom koristi fizičke leće fotoaparata da bi se približio objekt koji želimo snimiti.

microSD je mrtav, živio cloud

Nedostatak utora za microSD kartice kao trend započeo je ove godine. Veliki dio flagship smartphone došao   je samo s internom memorijom od 16/32 GB.  To dio  potrošača je  razljutilo  ali moramo se naviknuti da svoje podatke i datoteke  spremamo u SkyDrive, Dropbox  ili slične oblak servise ako nam fizički memorijski kapacitet nije dovoljan. Integracija cloud usluga bit će definitivno IN zbog operativnosti,  htjeli mi to ili ne.

Multiscreen eksplozija  i multi -view prikaz

Jedan zaslon jednostavno više nije dovoljan.

Xbox SmartGlass, Miracast, i sličan softver za streaming sadržaja na jednom zaslonu dok gledamo nešto drugo, definitivno će biti nešto što svaki flagship modela mora imati uz multi -view prikaz ili istovremeni prikaz dvije aplikacije na zaslonu.

Induktivno punjenje baterija bez potrebe korištenja klasičnog punjača

Palm Pre je odavno bio ispred svog vremena. Bežično ili indukcijsko punjenje imamo na najnovijim modelima  i Skoro svi proizvođači mobilnih uređaja već su zatražili certificiranje svojih koncepata .

O NFC tehnologiji nećemo samo pričati :

NFC sustav bez obzira na svoje dugotrajno postojanje, izgleda da ima vrlo spor napredak u svijetu komunikacijskih tehnologija u odnosu na primjenjivost.  Bankarski IT odjeli još uvijek  ističu  brojne  probleme vezane uz NFC s kojima se susreću  tijekom svojih pilot programa i prema njima ih je više nego  prednosti.   Zato me nimalo ne iznenađuje da   primjena NFC modula u svijetu mobilnog plaćanja je  na vrhu ledenog brijega jer oni koji bi mogli imati veliku korist još uvijek su u otporu.

Kako sada stvari izgledaju, trebala bi se znatno intenzivirati mobilno plaćanje primjenom NFC modula u 2013.  Jedan od pozitivnih primjera je  interno testiranje mobilnog  plaćanja  baziranog na inovativnoj NFC tehnologiji  Hrvatskog Telekoma,  koje je  trajalo do kraja listopada ove godine  i  sada očekujemo komercijalnu dostupnost.  Ali, korporacija T-mobile (ne Hrvatska) već ima prvu reklamu namijenjenu novom servisu  Ako imate ispod 16 godina nemojte pokrenuti video isječak: Jasno?

4G  postaje mainstream, a pokrivenost ostaje drugi par rukavica

4G velike brzine mobilnog širokopojasnog postaju sve više dostupne, ali ograničena im je pokrivenost i imaju vrtoglave cijene. Ali bez obzira na sve, 4G kompatibilnost bit će nešto što se podrazumijeva da imaju top modele smartphonea.

Na kraju priče bih dodala da to nije sigurno sve.  a proizvođači smartphonea imaju sigurno još skrivenih aduta u rukavu. Ali, znam samo jedno. Svi ovi noviteti će trošiti kapacitet baterije brzinom kojom Garfield jede lazanje. Srećom da opet vladaju velike torbe modnom scenom jer osim punjača koji imam u automobilu, morati ću nositi još dva punjača u torbi. Jedan standardni i drugi koji se može puniti solarno. Ne smijemo smetnuti sa uma da baterije postaju nezamjenjive na jednostavan način, i kako to obično biva, u kritičnom trenutku mobitel se  ugasi. Dobro, nećemo o onim rezervnim modelima koje nosim,  neka se nađu pri ruci :D

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.