Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne, ali bit će :)

Fotografija članka: Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne, ali bit će :)

Dok čitate ovaj tekst, na Internetu se događa pregršt čuda, tisuće i tisuće novih projekata s velikim potencijalima samo što se nisu pojavili.

Oglas

Jasno, radi se o brojnim startup projektima koji u prvom redu traže financijsku pomoć kako bi svoje ideje sproveli u djelo. Pronašli smo neke i moramo priznati kako su vrlo zanimljivi. Sigurno ste svi čuli za Kickstarter ili IndieGoGo na kojima možete pronaći pregršt takvih projekata. Ako imate viška novca i mislite da neki od njih vrijedi financijski pomoći, možete to napraviti i sami.

Za ovaj tjedan pronašli smo nekoliko njih za koje mislimo kako ih vrijedi spomenuti.

Chipolo – pronalazač stvari preko Bluetootha

Vjerojatno se i vama događa da stalno gubite stvari, ili vam se upravo nekud žuri, a ne možete pronaći ključeve, novčanik, mobilni uređaj, pa čak i cipele, ljubimce, djecu? :) U tome vam može pomoći Chipolo, mali “tragač” koji radi preko Bluetootha. Sve te stvari imaju male radijske odašiljače koji komuniciraju s vašim smartphoneom tako da ih nikada nećete izgubiti, on će ih pronalaziti umjesto vas. Samo nemojte izgubiti svoj smartphone, onda st eu problemima :)

Zanimljivo je kako je Chipolo projekt u kratkom roku dostigao svoj “financijski cilj”, tako da već u prosincu kreće u proizvodnju, dok će se u prodaji pojaviti najvjerojatnije već početkom 2014. godine.

Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne

Luci – maska za spavanja a bolje snove?

Nedavno se pojavio projekt u kojem su tvorci predstavili “masku za spavanje” zvanu Remee, koja je koristila LED diode koje su detektirale kada ste u dubokom snu. Zanimljivo :) No imala je svojih mana jer nije bila previše precizna i teško je mogla prepoznati i signalizirati dubok san.

Luci je novi projekt koji ima sličnu ideju samo je realizirana na drugačiji način. Dok zaspete, umjesto svjetla koriste zvuk, a za prepoznavanje vašeg “dubokog sna” koriste EEG elektrode koje čitaju aktivnost vašeg mozga. Sjajna ideja koja zvuči pomalo futuristički, no ako pomaže u snu…

Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne

Retrievor – solarni GPS tragač

Sam naslov govori sve. Ako želite nekoga pratiti, samo mu Retrievor strpate u džep, u torbu pod auto. I već st se pretvorili u Jamesa Bonda :) Šalu na stranu, ali zaista se radi o GPS tragaču koji k tome radi i na solarni pogon. Drugim riječima, može raditi neograničeno jer se sam puni. Na vama je samo da pratite željenu osobu ili predmet preko Retrievor web stranice. Hmmm…

Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne

Cricket – Bluetooth sustav za bicikle

Jasno, prvo je što ste pomislili kako je ovo korisno dok vam netko ukrade bicikl. I u pravu ste. Ali ne radi preko GPS-a nego preko Bluetootha. Funkcionira tako da se alarm aktivira prilikom krađe (ako izađe iz ranga vašeg mobilnog uređaja). Drugim riječima, to znači da morate uvijek biti blizu. Ipak, nekako nam se čini da je bolje stalno paziti na svoj bicikl… u ovom slučaju…

Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne

Mab Sphere – robotski čistač kuće

Ovaj je projekt već mjesecima na webu, no nije privukao veću pažnju javnosti dok nije pobijedio na Electrolux Design Lab natjecanju. Izmislio ga je 23-godišnji Adrian Perez Zapata, a radi se o zaobljenom uređaju kojeg možete programirati kako treba čistiti vaš stan. Možete odabrati tri načina – brzi, normalni i detaljni. Kada se upali i kada mu zadate zadatak za čišćenje, iz njega će izletjeti 908 malih robota koji nose vodu i tekućinu za pranje u različite dijelove sobe. Zanimljivo…

Top 5 ludih tehnologija koje još nisu dostupne

Za sve detaljnije informacije kliknite na odgovarajuće linkove.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.