Top 5 – jedino su kineski proizvođači smartfona zabilježili rast prodaje

Fotografija članka: Top 5 – jedino su kineski proizvođači smartfona zabilježili rast prodaje

Prema posljednje dostupnim podacima analitičke kuće Gartner, u trećem prošlogodišnjem kvartalu (Q3 2016), zabilježen je pad prodaje vodećih igrača, te galopirajuću kinesku konkurenciju koja juri prema vrhu.

Oglas

U samom vrhu je i dalje Samsung s gotovo 72 milijuna prodanih pametnih telefona u trećem prošlogodišnjem kvartalu, a slijedi ga Apple s 43 milijuna. Ipak, oba proizvođača su zabilježila pad tržišnog udjela – Samsung sada ima 19,2%, a Apple 11,5%. Drugim riječima, svaki peti proizvedeni smartfon je Samsungov, a svaki deseti Appleov.

Mala napomena – ove se brojke odnose na Q3 2016, odnosno vrijeme prije problema s , tako da bi u četvrtom kvartalu brojke mogle biti nepovoljnije za Samsung.

Rast tržišnog udjela zabilježili su kineski proizvođači, sva tri u top pet igrača. Tako Huawei bilježi gotovo 32,5 milijuna prodanih smartfona, Oppo je četvrti s gotovo 25 milijuna prodanih uređaja, a BBK Communication Equipment (Vivo, OnePlus) je peti s gotovo 20 milijuna prodanih smartfona.

Ipak, ono što se manje primjećuje na ovoj ljestvici su upravo oni “ostali”, a koji zauzimaju čak 48,6% prodanih uređaja. Među njima su i Xiaomi, Lenovo, Meizu, HTC, Sony, LG, Coolpad, LeEco i mnoge druge sjajne kompanije. Ili ako hoćete – svaki drugi smartfon u rukama korisnika spada u kategoriju “ostali”.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.