Koje su Top 5 tvrtke u informatičkoj industriji u Adriatic regiji

Fotografija članka: Koje su Top 5 tvrtke u informatičkoj industriji u Adriatic regiji

Tijekom prošle 2012. godine 100 najvećih IT tvrtki po prihodu u Adriatic regiji ostvarili su ukupno 2,52 milijarde eura i zapošljavali  nešto više od 14.000 radnika.

Oglas

U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki  smanjen za 1,8%o. Istodobno,  broj zaposlenih povećan je 4%. Evo i popisa Top 5 tvrtki u regiji:
1. MSAN Grupa (Zagreb) je i dalje najveća kompanija po prihodu (214 milijuna eura)
2. Comtrade Grupa (Beograd)
3. Avtera (Slovenija)
4. IBM kao globalni vendor
5. S&T regionalni sistem integrator

“Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. vodeće kompanije u regije ostvarile su pad prihoda   u prošloj godini”  ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor  IDC Adriatics.  “Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok su Srbiji i Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda”.

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:
•    U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće tri kompanije su redom kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrtoj poziciji Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače srpski Nordeus i  regionalna kompanija  In2 Grupa.

•    Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i u 2011. godini, a na drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

•    Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada.   Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi iStyle.

“Ovakav pregled daje odgovor na pitanje “TKO JE TKO“  u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, voditeljima informatike i nabavi omogućuje  uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih postignuća s konkurencijom” pojašnjava Žitnik. “Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini.”

Top 5 tvrtke u informatičkoj industriji u Adriatic regiji

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.