Top 5 inovacija koje su obilježile smartfone u posljednjih 5 godina!

Fotografija članka: Top 5 inovacija koje su obilježile smartfone u posljednjih 5 godina!

U posljednjih pet godina svjedočimo naglom i ubrzanom razvoju industrije pametnih telefona, a u cijeloj toj priči najvažnije postaje biti što inovativniji i posebniji. Baš kao i u svemu ostalome tako su i ove značajke najbitniji čimbenici koji utječu na daljnju sudbinu sve većeg broja kompanija koje se bave proizvodnjom pametnih telefona.

Oglas

Dakle, inovativnost je ključna u svakom poslu, a posebice u industriji smartfona koja se razvija brzinom svjetlosti. Ujedno je riječ inovacija i najdraža riječ mnogih proizvođača pametnih telefona koji tvrde kako je baš njihov uređaj poseban te posjeduje jedinstvene značajke koje drugi smartfoni ne posjeduju. Često je to samo prodavanje magle, no unatoč tome u zadnjih se pet godina pojavilo i mnogo inovacija koje su nakon što su se pojavile kod jednog proizvođača ubrzo bile prisvojene od cijele horde drugih koji se takvih jedinstvenih značajki nisu uspjeli sami dosjetiti.

5 cool smartfon inovacija koje su se pojavile u zadnjih 5 godina

Gledajući posljednjih pet godina tržište pametnih telefona mogli bismo izdvojiti otprilike pet inovacija koje su zaista učinile razliku i postale neizostavan dio današnjih pametnih telefona. Dakle, bez čega danas ne možemo zamisliti pametne telefone?

Brza i bežična tehnologija punjenja baterije

Ovo je jedna od značajka koja je mnogim korisnicima presudna kod izbora slijedećeg pametnog ljubimca. U današnjem ubrzanom svijetu i više nego ubrzanom ritmu života posjedovanje smartfona je potreba, a ne luksuz, no problem nastaje kada baterija ne prati životni ritam korisnika te se brzo troši. Dakle, napuniti bateriju brzo i efikasno više je nego bitna značajka današnjeg vremena.

qc

Brzo punjenje baterije smartfona je postalo dostupno u mnogim oblicima i na mnogim pametnim telefonima, no Android u tome svakako prednjači. Qualcomm-ova je QuickCharge tehnologija brzog punjenja dovela do toga da se baterije sve većeg kapaciteta pune sve većom brzinom, pa se tako flagship modeli poput Samsung Galaxy S7 pametnog telefona pune u manje od dva sata, a kod mnogih modela smartfona dovoljno je čak i pola sata punjenja za postizanje pristojne autonomije baterije koja će omogućiti poduže vrijeme daljnjeg korištenja pametnog telefona.

410uz34VTWL

Tu je naravno i bežično punjenje baterije – područje na kojem se najviše ističe Samsung čija je Galaxy serija uređaja preteča tehnologije bežičnog punjenja baterije. Naravno, više je nego nepotrebno spominjati koliko je lakše i prikladnije postaviti smartfon na podlogu za bežično punjenje bez potrebe za gnjavažom sa kablovima. Ima to i svoj nedostatak, a to je činjenica da takvo punjenje traje značajno sporije od tradicionalnog punjenja žičanim putem.

quick-charge-30-nedir-manset-_640x360

Skeneri otiska prsta i poboljšana sigurnost na razini sustava šifriranja

iPhone 5s pokrenuo je danas uznapredovali trend pojave skenera otiska prsta koji se osim na high-end Android pametne uređaje proširio i na smartfone srednje klase. Skener otiska prsta zasigurno je jedna od inovacija na području mobilne tehnologije koja nam među prvima pada na pamet kao jedan od zaista korisnih „izuma“.

finger1

Najveća dobrobit skenera otiska prsta svakako je bolja zaštita privatnosti korisnika smartfona, ali i bolja zaštita u slučaju krađe ili gubitka vašeg mobilnog uređaja. Dakle, skener otiska prsta sada onemogućava lopovima pristup vašim privatnim podatcima i brojevima telefona, ali ono najbitnije je da štiti bankovni račun korisnika koji se sve češće služe smartfonima u mobilnom plaćanju računa.

apple

Uz napredovali sustav šifriranja gotovo je nemoguće doći do bilo kakvh korisničkih podataka na smartfonu. No, na žalost kako se mijenja tehnologija tako se mijenjaju i prilagođavaju i oni zločesti čiji je stil života krađa tuđih podataka i novaca sa bankovnih računa.

Danas je praktički nemoguće vidjeti uređaj high-end klase koji nije opremljen skenerom otiska prsta, no zanimljivo je kako je ova smartfon značajka zapravo dio većeg ekosustava koji je utro put jednostavnom mobilnom plaćanju. Veliki se sustavi mobilnog plaćanja kao što su Samsung Pay, Android Pay i Apple Pay u jednostavnom i brzom plaćanju oslanjaju upravo na senzor otiska prsta ugrađen u pametni telefon.

Zakrivljeni ekrani

Ovo je jedan od posljednjih trendova koji se pojavio na pametnim telefonima, a trenutno je uglavnom riječ o zanimljivom dizajnerskom rješenju smartfona koje usput ima i neke druge dobrobiti. Jedan od najpopularnijih smartfona sa zakrivljenim ekranom na tržištu je Samsung Galaxy S6 Edge te njegov S7 Edge nasljednik koji imaju odličan odaziv kod potrošača.

lgflexible560

Osim privlačnog dizajna samog pametnog telefona, zakrivljeni ekrani nude i drugačije korisničko iskustvo, prvenstveno na području rukovanja telefonom te raznim opcijama sučelja koje ovakvi ekrani sve češće nude. Praktično gledano smartfon zakrivljenog ekrana bolje leži u ruci, stabilniji je za korištenje te se bolje ergonomski prilagođava dlanu korisnika pa automatski i teže završava na podu. :)

samsung_edge_jpg_2746987f

Ovakvi su ekrani prvi korak u nastojanjima industrije pametnih telefona da se izumi prvi pravi zakrivljeni smartfon koji bi se mogao vrlo lagano omotati oko ručnog zgloba te se nositi poput narukvice. U par smo vas navrata izvještavali o nekim ludim dizajnerskim rješenjima na tom području, no u pitanju su samo prototipovi za koje ne znamo koliko će trebati da „ožive“ i postanu pravi, funkcionalni zakrivljeni pametni telefoni.

LG-G-Flex-Images

Ekstra visoke rezolucije ekrana

Danas gotovo da ne možemo nabrojati top smartfone koji ne raspolažu ekranom visoke QHD rezolucije. Jedni od rijetkih koji nemaju takve ekrane su iPhone modeli, no čak i 4.7-inčni ekran iPhone 6s smartfona raspolaže rezolucijom od 750 x 1.334 piksela koja po mnogima daje i više nego odličnu, oštru sliku.

resolution

No, premca nema QHD (1.440 x 2.560 piksela) rezoluciji koja na flagship uređajima poput Samsung Galaxy S7, LG G5 i HTC 10 čini gotovo nemogućom misijom primijetiti ikakve tragove pikselizacije slike. Naravno, ekrani visoke rezolucije su mnogo zahtjevniji kada je u pitanju potrošnja energije te procesorske i grafičke performanse, no proizvođači baterija i procesora su uspješno doskočili takvim zahtjevima tržišta te se vrlo brzo prilagodili i evoluirali. U svakom slučaju lijepo je vidjeti oštru sliku na ekranu bilo kojeg pametnog telefona.

lgg33

PPI-COmparision-QHD-Screen

Nove tehnologije na području kamera

Optička stabilizacija slike, snimanje video sadržaja u 4K rezoluciji, kamere sa vrlo brzim fokusiranjem željenog objekta… Sve su to inovacije koje su se pojavile na kamerama pametnih telefona te možemo slobodno reći kako klasični fotoaparati (barem oni jeftiniji) polako izlaze iz uporabe. Kome još treba fotić kada sve može snimiti u super kvaliteti svojim pametnim telefonom koji je naravno uvijek kraj korisnika.

iphone-6s-camera-640x322

Optička stabilizacija slike je tehnologija koja je vrlo brzo pronašla svoje mjesto na mnogim pametnim telefonima, a efekt koji se ovom tehnologijom postiže je bolja stabilizacija slike što rezultira oštrijom fotografijom i to posebice u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Tu je i snimanje video sadržaja u 4K rezoluciji; novi video standard kod smartfona koji rezultira super velikim snimkama te donosi značajna poboljšanja u oštrini video sadržaja te mnogo fleksibilnije služenje digitalnim zoom-om. Naravno, tu je i opcija brzog faznog i laserskog fokusiranja slike koja nam pomaže da što prije uhvatimo željeni trenutak, ali da to bude što oštrije slike.

stabilization

I za kraj

Sve u svemu možemo zaključiti kako smo svjedoci zaista brzog razvoja tehnologije pa ne nas i ne čudi koliko su pametni telefoni napredovali u dizajnu i hardverskim specifikacijama u posljednjih pet godina. A da ne pričamo kako se mnogi još uvijek itekako dobro sjećaju kako je to bilo živjeti bez smartfona koji nam stalno bruje i sviraju u džepovima traperica ili u torbama. Ima to i svojih prednosti i mana.

Kako god bilo vjerujemo kako će se ovih pet inovacija u vrlo kratkom roku pretvoriti u karakteristike entry-level smartfona, a s obzirom na brzinu razvoja smartfon industrije gotovo je nemoguće predvidjeti što nas sve očekuje u narednih 5 godina.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.