Top 3 besplatnih alternativa za Microsoft Office, i jedna više

Fotografija članka: Top 3 besplatnih alternativa za Microsoft Office, i jedna više

Činjenica je kako je u bliskoj prošlosti Microsoft Office uredski paket dominirao u onoj poslovnoj produktivnosti. Vjerojatno je dominantan i danas. No, hoće li ga zadesiti sudbina Windows OS-a da iz apsolutne većine postane relativni prosjek?

Oglas

Možda vam ovaj uvod i nije najjasniji, ali prevedimo to na našem primjeru. Prije otprilike 5 godina dominantni posjetitelji koji su posjećivali naš Racunalo.com portal dolazili s neke inačice Windows OS-a, a od početka 2016. godine većina posjetitelja dolazi s neke od Android platformi. Nova mobilna paradigma će vjerojatno donijeti i neke promjene i kod korištenja uredskih paketa, iako smo mišljenja kako će se ta transformacija sporije dogoditi, a i pitanje je u kojoj će se mjeri dogoditi.

No, treba reći još jednu činjenicu. Microsoftov Office se i dalje dominantno koriste, no taj paket košta i nije jeftin. Isto tako, novija Office 365 inačica samo naizgled djeluje jeftinije, no ako izračunate npr. 2-godišnje korištenje pojavit će vam se upitnik iznad glave. No, nama to nije ništa čudno jer tako funkcionira puno stvari u životu – manje cifre ne znači i da ste nešto jeftinije platili, upravo suprotno.

A što kada biste imali alternativu Microsoft Officeu koja je besplatna. Postoji ih pregršt, a možda su ove tri i najpopularnije. Sve ih vjerojatno dobro znate, a neke vjerojatno i koristite. Zašto ne, besplatne su… :)

Google Docs

Googleov alternativni uredski paket. Nešto slično je prije nekoliko godina bio Android u odnosu na Windowse. je vrlo moćna alternativa Microsoftovom paketu koji je vrijedan vaše pažnje. Istina, alat ima manje mogućnosti od Microsoftovog paketa, no ionako prosječan korisnik koristi manje od 2% mogućnosti nekog uredskog alata.

Ono što je prednost ovog alata je kako je prilagođen korisnicima i pokretu, a možete ga koristiti na bilo kojoj platformi – Android, Windows, iOS i Mac. Isto tako, vrlo je jednostavan za korištenje, što bi moglo privući mnoge korisnike. Točnije rečeno, već ih je privuklo :)

LibreOffice

Vrlo zanimljiv paket koji je nastao iz popularnijeg OpenOffice paketa, a također se može pohvaliti kako je dostupan na više različitih platformi – Windows, Mac i Linux. Sučelje je nešto finije ili bolje rečeno sofisticiranije nego Googleovo, možda će vam se svidjeti jer više nalikuje na Microsoft Office.

Tri alata koja se nalaze u su Writer (Word), Calc (Excel) i Impress (PowerPoint), a to su i najčešći alati koje koristi velika većina korisnika. Spomenimo kako alat također podržava sve Microsoftove formate, kao i ODF (Open Document Format). Čak navodno podržava više formata u odnosu na MS Office, čak radi i s Apple Keynote 6.

WPS Office

Vjerojatno ga imate na svom Android pametnom telefonu, a ako ne prošvrljajte po webu, možete ga skinuti besplatno. nije samo ekskluziva Android OS-a, postoji i inačica za PC računala, sve to možete pronaći na službenim stranicama.

Ovo je odličan alat koji koristi više od 500 milijuna ljudi širom svijeta, u prvom redu mlađi korisnici, a vrlo je pogodan za studente. Oni poslovni korisnici koji ipak traže više morat će posegnuti za jačom inačicom koja ipak nešto košta. Inače je vrlo jednostavan za korištenje i navigaciju – probajte ga, svidjet će vam se.

Moramo biti fer i na kraju dodati činjenicu kako i Microsoft ima svoje besplatne inačice Worda, Excella, Power Pointa i drugih alata na drugim platformama, ali također s osjetno ograničenim mogućnostima. Onu na Androidu smo probali i radi odlično.

Dodajmo ovoj priči još jednu vrlo popularnu inačicu koja se često koristi i u Hrvatskoj, a to je OpenOffice, u prvom redu inačica za PC računala. Njegova je velika prednost što je preveden odnosno lokaliziran na hrvatski jezik i kao takav predstavlja odličnu alternativu Microsoftovom Officeu. Ako se pitate podržava li nove .docx i .xlsx formate, odgovor je potvrdan. I mi ga koristimo, a možete ga i besplatno skinuti sa .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.