Top 15 savjeta kako ubrzati podizanje Windows 7 ili Vista OS-a

Fotografija članka: Top 15 savjeta kako ubrzati podizanje Windows 7 ili Vista OS-a

Top 15 savjeta kako ubrzati podizanje Windows 7 ili Vista OS-a

1. Uklonite nepotrebne aplikacije iz start up-a. Prilikom instalacije nekih aplikacija one se smjeste i u start up dio Windowsa, što znači da će se aktivirati svaki put kad palite računalo. Kvaka je u tome da je to nepotrebno pogotovo ako te iste aplikacije ne koristite svaki put. Uvijek ih možete ručno aktivirati, umjesto da "sjede" negdje rezidentne u memoriji i opterećuju rad računala.

Stisnite Windows tipku + R tipku, ukucajte "msconfig" te pogledajte u Boot tab-u što se sve podiže prilikom pokretanja vaših Windowsa. Sve što vam ne treba uvijek i svaki dan jednostavno – isključite.

2. Počistite desktop (radnu površinu). Mnogi ne znaju da hrpetina ikona, direktorija i drugih najčešće nepotrebnih gluposti uopće ne trebate držati na desktopu. Smjestite to sve na npr. D:/ particiju diska (nadam se da je imate) i koristite kada vam treba. Na desktop izvucite eventualno prečace (shortcuts).

Tri su glavna razloga zašto bi to trebali napraviti. Prvi je da Windowsi prilikom podizanja sustava uvijek provjeravaju jesu li svi prečaci i sve ikone na desktopu ispravne, za što treba vremena. Pretrpana radna površina izgleda očajno, to je drugi razlog, a treći je čisto psihološki – tijesna površina podsvjesno djeluje na rad tako da ćete imati osjećaj kao da vam uvijek fali prostora. Ne vjerujete? Nakopajte si hrpu ikona na desktop pa ćete vidjeti.

3. Defragmentirajte disk. Jedna od važnijih stvari. Naime, fragmentirani (razbijeni) podaci se duže učitavaju. Laički rečeno, ako želite učitati neku datoteku koja je iz više dijelova, najprije se učitava prvi dio datoteke, zatim indeks gdje je smješten drugi dio datoteke, pa onda tek drugi dio datoteke. Tako se to ponavlja do kraja učitavanja cijele datoteke.

Preporuka je da to napravite ručno, svaka 2-3 mjeseca, ovisno koliko koristite računalo, ali u prosjeku češće ne bi trebalo. Kako? U Windows Exploreru kliknite desnom tipkom miša na C:/ disk, u izborniku odaberite Properties, te u novom prozoru Tools tab i Defragment Now. I to je sve, računalo bi trebalo raditi brže. Naravno, postoje i "defrag" programi trećih tvrtki koji su možda brži i bolji, ali to je već neka druga tema.

4. Provjeravajte viruse, spyware, malware. Ili još bolje – imajte instaliran kvalitetan antivirusni program koji će iz vašeg računala izbrisati sve što je nepotrebno i što bez razloga opterećuje računalo. čak što i više, izbrisat će sve što bi vam moglo zaraziti računalo. Jednom očišćeno i provjereno, računalo radi brže.

5. Nadogradite BIOS računala. Hm, to je malo stručnija tema, ali bilo bi dobro imati najnoviji BIOS za vašu matičnu ploču. Prosječnom korisniku preporučujemo da se posavjetuje s npr. firmom gdje je kupio računalo. Bolja je varijanta ako imate BIOS koji automatski provjerava postoji li nova inačica i ako je sam može instalirati, što je slučaj kod novijih računala s kvalitetnijim matičnim pločama.

6. Optimizirajte "boot sequence". Danas možda manje bitna karakteristika, ali ipak ubrzava podizanje sustava. U BIOS-u podesite da se sustav diže direktno s tvrdog diska, bez provjeravanja CD/DVD uređaja ili USB memorijskih kartica. Ako imate prijenosno računalo, poželjno je da je USB stick izvađen, jer se može dogoditi da vam sistem javi kako se ne može podići.

7. Uklonite sve periferne jedinice. Malo prije smo rekli kako je USB stick poželjno izvaditi. Isto tako, ako imate priključen printer, vanjske velike USB diskove, kameru, digitalni fotoaparat ili neki drugi sličan uređaj, isključite ih prilikom podizanja sustava. Jasno vam kako će u suprotnom Windowsi provjeravati komunikaciju s tim uređajima, što osjetno može usporiti podizanje sustava.

8. Isključite nekorištene portove (Disable). Sve što ne koristite – isključite! Kada budete trebali, to ćete uključiti. I ovo možete napraviti u BIOS-u. To mogu biti serijski, paralelni, eSata ili neki drugi slotovi koje jednostavno ne koristite, jer na njima nemate ništa uključeno.

9. Bez "šminke" na ekranu. Pri tome mislimo na pozadinske slike u visokim rezolucijama (ili bilo kakve slike – djeca, muž, žena, kućni ljubimci, Darth Vader,…), teme ili zvukove. Istina, sad ćete reći da vam ne diramo personaliziranu radnu površinu, ali morate znati da i to usporava podizanje sustava. Ekipa, sorry, ali je tako… :)

10. Isključite vizualne efekte. Isto kao i prethodna točka. Sve je to lijepo, divno i krasno, ali usporava računalo. Primjerice, Windows Aero je super stvarčica, Widgeti također, ali malo tu, malo tamo i vaša će se mašina doslovno vući, sve će se sporo učitavati i to će se naravno negativno reflektirati na ono što radite.

11. Nadogradite sustav na Windows 7. Ako koristite Vistu, preporučujemo nadogradnju na Windows 7. Tamo gdje ste kupili računalo pitajte koji su uvjeti za nadogradnju na Windows 7 OS. Ako pak već imate sedmicu, tada je redovito nadograđujte (Update). Može pomoći i na brzini, a sigurno pomaže po pitanju sigurnosti.

12. Ne isključujte računalo! E, ovo vam vjerojatno nije jasno. Pri tome smo mislili da nikad ne radite prisilno gašenje računala dok se izvršava sekvenca podizanja sustava (isto vrijedi i za gašenje). Naime, Windowsi su možda dan ranije učitali neke nove nadogradnje sustava (točka 11), pa će se tada znatno duže podizati. Pustite računalo da odradi svoje, jer to nije stalna procedura, tek povremena. Ako se pak radi o zaista znatno dužem periodu učitavanja (npr. sat-dva), tada nešto nije u redu. Potražite savjet prijatelja informatičara ili ovlaštenog servisera, jer greška može biti i softverska i hardverska.

13. Očistite svoje računalo. Ne metlom, naravno. Ali se zaista radi o fizičkom čišćenju. Dakle, sve ono što ne mora biti na računalu i što često ne koristite, arhivirajte na npr. CD, DVD ili vanjski disk. Uvijek to kasnije možete koristiti. Pri tome vam savjetujemo da dobro označite gdje ste što pohranili, inače ćete imati problema… :)

Ipak, kad već govorimo o čišćenju, ne bi bilo loše i otvoriti kućište bar jednom godišnje i ispuhati svu prašinu koja se nakupila. Vjerovali ili ne, ali prljavija mašina troši više struje za hlađenje što istovremeno usporava njen rad i povećava vjerojatnost pregorijevanja nekih dijelova.

14. Provjerite "quick start" mod. Velik broj današnjih prijenosnih računala ima tzv. quick start mod. Isto tako, nerijetko neki korisnici imaju više različitih operativnih sustava na računalu, što može usporiti sveukupni rad. Naravno, možete učitati Windowse i u nekom drugom modu (Safe Mode) i pri tome se dižu samo neki osnovni servisi. Ako vas to zadovoljava, ubrzali ste svoje računalo. Ipak, u tim varijantama preporučujemo da se više informirate kako to napraviti, jer se radi o nestandardnom postupku.

15. Nadogradite računalo dodatnom RAM memorijom. Ovaj savjet bi vam u nekom drugom slučaju preporučili kao prvi, jer s više radne računalo uvijek lakše diše. No, s obzirom da se ipak radi o dodatnoj investiciji, stavili smo ga na kraj. Inače, od svih savjeta ovaj je možda najkorisniji, pa se zato nalazi u Top 15 savjeta. Samo pripazite da se nova radna memorija poklapa s već postojećom, jer u suprotnom neće raditi.

Top 15 savjeta kako ubrzati podizanje Windows 7 ili Vista OS-a

Zaključak za kraj?
Neki od ovih savjeta pomoći će vam više, neki manje, no sigurno će svaki od njih ubrzati vaše računalo za pokoju sekundu. Naravno, nisu to svi savjeti, ima ih još, ali smo za ove smatrali kako bi vam mogli pomoći najbolje, najbezbolnije i s najmanje uloženog truda.

Naravno, računalo ćete ubrzati i ako ga "overclockirate", ako počistite Windows Registry, pobrišete nepotrebne "temp" datoteke, optimizirate rad instaliranog antivirusnog programa (samo nemojte reći da nemate instaliran niti jedan!!!), no za to vam ipak treba nešto veće znanje. Ako imate nekog tko se bavi informatikom pitajte ga, to su osnovne stvari koje bi svaki informatičar morao znati.

Isto tako, možete probati instalirati i drugi operativni sustav, Linux, što će ubrzati rad računala, no pitanje je da li će to zadovoljiti vaše potrebe. Jedna od alternativa za ubrzanje rada računala je kupovina SSD tvrdog diska (umjesto klasičnog HDD). Pomoći će i brisanje nepotrebnog softvera kojeg imate instaliranog a ne koristite ga. Na prijenosnim računalima (pa i nekim stolnim) možete koristiti funkciju Hibernate umjesto gašenja, ili Sleep Mode.

A znate kako ćete najviše ubrzati podizanje vašeg računala? Tako da ga uopće ne gasite… :)

Nadam se da smo vam ipak pomogli. I na kraju, ako vam sve ovo nije dovoljno, te i dalje mislite da vam se računalo sporo diže i sporo radi, znate što vam je činiti – kupite novo!

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.