Top 10 značajki Windowsa 10

Fotografija članka: Top 10 značajki Windowsa 10

U proteklih 20 dana mogli ste pratiti dojmove o Windowsu 10. Od pozitivnih do negativnih, pokušali smo pokriti što veći segment novog operativnog sustava. Kako bi zaokružili priču, za posljednji dan kampanje ostavili smo popis od deset stvari koje vrijedi ponoviti. Neke do sada nismo spominjali, pa slobodno bacite pogled.

Oglas

Start izbornik

Da je navike teško mijenjati dokaz je start izbornik Windows sustava. Stavka oko čije potrebe su se lomila koplja prisilile su Microsoft da na radost mnogih vrati ovu kultnu stavku. Međutim u moderniziranom izdanju. Sa lijeve strane gore nalazi se naziv profila sa prečacem u postavke računa, te opcije zaključaj i odjavi. Iza dolazimo do popisa najkorištenijih programa koje je moguće ručno odabrati ili odabir prepustiti sustavu. U nastavku dolazimo do promjenjivog okvira, gdje će se naizmjenično pojavljivati posljednje instalirane aplikacije (“Recently added”) i osobni prijedlozi iz Windows Store-a (“Suggested”). Od preostalih fiksnih oznaka tu je još File Explorer, postavke, te opcija za prikaz svih aplikacija. Želite li na brzinu otvoriti neku aplikaciju ne morate vrtiti kotačićom miša. Kliknete na bilo koje slovo te će se pojaviti abecedni prečac. Korisnicima Windows Phone-a to je sigurno poznato. ;)

Desno od osnovne rubrike nalazi se površina za pločice. Pločice su samoobnavljajuće ikone koje u realnom vremenu donose korisniku informacije iz određene aplikacije. Uvjet je podrška aplikacija za “live tiles”, inače su to samo veike mrtve ikone. Pravu prednost mogu iskusiti oni koji koriste mobilne uređaje, dok ovdje spomenuto nije primarna stavka. Zato ako vam je start izbornik ljepši i funkcionalniji bez njih, možete ih isključiti, a ukoliko ne možete bez njih kao ja, slobodno ih stavite koliko želite. Trenutno aktivnih 30 pločica produžuje početno paljenje računala, pa i to imajte na umu. Sviđa nam se imati pločicu vremenske prognoze, elektroničke pošte, najdraže igrice te aplikacije fotografije koje mogu izbornik pretvoriti u dinamičniju cjelinu sa obilje informacija, bez potrebe za otvaranjem aplikacija.

Virtualne radne površine

Zahtijevniji korisnici ovo su dugo čekali. Imate li otvoreno puno dijaloških okvira različitih programa, od sada ih možete grupirati u virtualne radne površine te posao obavljati brže i učinkovitije. Sve što trebate je istovremeno pritisnuti WIN tipku i “tab”, te u donjem desnom uglu dodati nove. Dobro je znati da zatvaranjem jedne radne površine nećete ugasiti i programe, nego će samo biti prebačeni na prethodnu.

Backup postavki i podataka

O sigurnosnom spremanju i točnim uputama govorili smo u članku. Kombiniranjem automatskog spremanja postavki u OneDrive sa osobno odabranim podacima i slikama može se postići vrlo dobra razina sinkronizacije. Veličine diskovnih kapaciteta u ovom su trenutku preveliki zalogaj za oblačne sustave, međutim pametno podešenim postavkama ipak se približavamo razini na mobitelima.

Pozadinske aplikacije i njihova kontrola

Većina aplikacija koje skinete u Windows trgovini donosit će vam uz “push” obavijesti i podsjetnik u akcijski centar (slično kao na mobitelu). Primijetite li da vaše računalo zbog toga teže diše, slobodno odete u postavke i isključite prikaz vama manje važnim aplikacijama.

Podsjetimo da Windowsi 10 donose laganu kontrolu programa kod paljenja računala. Dolazite li sa Windowsa 7, onda će vam njihova kontrola biti jednostavnija i dostupnija. Uđite u task manager, odaberite karticu “starup” i tu ste.

Tražilica

Iako smo na početku bili skeptični sa prikazom tražilice pored start izbornika, nakon nešto intenzivnijeg korištenja pokazala se kao pun pogodak. Bez obzira imate li uključenu Cortanu ili klasičnu Bing pretragu, puni potencijal možete iskorititi u oba slučaja. Za detalje bacite oko na .

Quiet hours

Quiet hours je stara opcija preuzeta iz Cortanine bilježnice na Winodws Phone-u. Prvi put je susrećemo u računalnoj varijanti ali u ograničenoj varijanti. Nadamo se da će Microsoft uskoro uključiti i mogućnost automatskog uključivanja koja je već dostupna u mobilnoj verziji. Kako smo zamislili njeno korištenje pogledajte u nastavku. :D

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Akcijski centar

Akcijski centar definitvno je jedna od većih novosti za čiju funkcionalnost je potrebna prilagodba. Microsoft od univerzalnih aplikacija očekuje puno, pa je sukladno tome prilagodio i sustav. Kako bi bili u toku sa svim važnim obavijestima kao što je email, novi Youtube zapisi na pretplaćenim kanalima, novostima sa društvenih mreža, Windows 10 donosi akcijski centar gdje se objedinjuju informacije. U donjem kutu dodatno se nalaze prečaci za često korištene segmente postavki. Možda na računalu nećete često posezati za njima, ali imate li tablet itekako će dobro doći. Puno znači što simbol akcijskog centra promjenom ikone u taskbaru dojavljuje o propuštenim stvarima.

Izmjena PC u tablet mode

Microsoft Hrvatska nam je za potrebe ovog projekta posudio jedan hibridni uređaj kojim smo mogli provjeriti i ovu funkciju. Prvi put sam spomenuto uživo vidio na jednom predavanju na početku godine gdje je korištenje bilo otežano sukladno fazi razvoja Windows-a. Danas ova funkcija stvarno lijepo obavlja posao i prebacuje između tablet načina u onaj sa tipkovnicom. Dobro je što sustav umjesto korisnika radi ovu transformaciju, tako da se možete odmah posvetiti poslu.

WIN + G za screenshot ili snimanje putem Xbox aplikacije

Sigurno ste se našli u situaciji (npr. u igrici) gdje ste željeli na brzinu napraviti nekoliko snimaka zaslona. Od sada to možete uz Xbox aplikaciju. Dovoljno je pritisnuti tipku Windows i slovo G na tipkovnici, te na okviru sa alatima pokrenuti snimanje (fotografija, videozapisa). Iako postoje brojne alternative, dobro je vidjeti prethodno i u integriranoj inačici.

Besplatna nadogradnja

Za kraj ne možemo izostaviti činjenicu da je nadogradnja na Windows 10 besplatna za sve legalne inačice Windowsa 7, 8 i 8.1. Prošle verzije bile su označene “oštrim” novčanim granicama kojima je i Microsoft pridonosio fragmentaciji. Nova strategija koja je već neko vrijeme na snazi, za sada dobiva dobre kritike. Windows 10 nije savršen, ali činjenica je da se Microsoft više no ikad približio običnom korisniku. Brojni programi alfa i beta testiranja, glasanje za određene prijedloge te njihovo prihvaćanje sigurno su pridonijeli pozitivnoj atmosferi tijekom izrade operativnog sustava. Voljeli ga ili ne, on je sigurno dio bliže (a i dalje) tehnološke budućnosti. Nadamo se da će Microsft ozbiljno shvatiti odgovornost i povjerenje ljudi te u idućim nadogradnjama dodatno unaprijediti svoja programska rješenja.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.