TOP 10 trendova u računalnoj sigurnosti za 2006. godinu

Racunalo.com foto

1. Štete vezane za probleme računalne sigurnosti će porasti, ali se očekuje manje globalnih zaraza. Organizacije i tvrtke više se ne mogu računati na medije koji će ih obavijestiti o globalnim sigurnosnim problemima, već ih moraju same prepoznati.
2. Napadi više neće biti koncentrirani samo na Microsoftove operativne sustave. Na meti napadača naći će se i drugi elementi računalne infrastrukture, što će rezultirati pojačanim naporima u izradi novih zakrpa za sigurnosne propuste.
3. Spyware će ostati jedan od većih problema. Organizacije i tvrtke mogu očekivati više infekcija spyware programima, što će rezultirati problemima s Internet pristupom, povećati broj poziva helpdesku i negativno se odraziti na produktivnost zaposlenika. Pojaviti će se potreba za ulaganjem u dodatnu tehnologiju koja će pomoći u borbi protiv spywarea.
4. Trenutno dopisivanje i Peer-to-Peer programi postati će veća prijetnja računalnoj sigurnosti. Velika raširenost ove vrste programa izložiti će tvrtke i organizacije novim sigurnosnim prijetnjama. Kako bi se ovo spriječilo potrebno je biti svjestan opasnosti koje ove tehnologije mogu uzrokovati i pokušati ih spriječiti.5. Poboljšati će se sigurnost elektroničke pošte. Prije dvije godine tvrtke i organizacije investirale su u rješenja za borbu protiv spama. Danas se fokus pomakao prema rješenjima koja omogućavaju enkripciju elektroničke pošte uz mogućnost filtriranja virusa i spama.
6. Uprave tvrtki i organizacija polagati će više pažnje na sigurnosna pitanja. U skladu s globalnim trendom ‘dobre upravljačke prakse’, uprave će polagati sve više pažnje na pitanja sigurnosti, a kako bi pomogli u zaštiti organizacija od brojnih internih i eksternih sigurnosnih prijetnji.
7. Više pažnje posvetiti će se bežičnoj sigurnosti. Kako rastu zahtjevi za mobilnošću krajnjeg korisnika, tvrtke i organizacije moraju poboljšati sigurnost svojih bežičnih mreža i zaštiti ih od neovlaštenog pristupa.
8. Popravljanje sigurnosnih propusta postati će selektivno. Broj sigurnosnih zakrpa za operativne sustave i aplikacije koji se svakodnevno izdaje nastavlja rasti zabrinjavajućom brzinom. Primjena svih ovih sigurnosnih zakrpa postaje previše zahtjevna i skupo, tako da se uskoro može očekivati njihova selektivna primjena, ovisno o sigurnosnim prijetnjama kojima su određene tvrtke ili organizacije najizloženije.
9. Sigurna infrastruktura. Sigurnost počinje od same infrastrukture računalnih sustava. Rezultat ovoga je potreba organizacija za IT tvrtkama koji im implementirati infrastrukturu, ali im ujedno mogu osigurati podršku.
10. Više će se pažnje posvećivati krajnjim korisnicima i načinu na koji njihov rad utječe na računalnu sigurnost.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.