Top 10 najboljih pametnih telefona na Windows 10 Mobile OS-u?

Fotografija članka: Top 10 najboljih pametnih telefona na Windows 10 Mobile OS-u?

Ima li uopće smisla govoriti o ovakvoj ljestvici kada je sudbina Windows pametnih telefona gotovo zapečaćena? Ima, zašto ne. Ako ništa drugo, saznat ćete što je novo u svijetu Windows Phone (nekad) odnosno Windows 10 Mobile operativnog sustava.

Oglas

Prilikom kupovine pametnih telefona velikoj većini kupaca pametni telefoni na Windows operativno sustavu je tek treći izbor, nakon Androida ili iOS-a. Ili im uopće ne padaju na pamet kao izbor. Oni dubljeg džepa će vrlo vjerojatno posegnuti za iOS uređajem, dok će se velika većina odlučiti za Android. Tek neki će osjetiti kako će im srce zagrijati neki od Windows mobilnih uređaja.

Zašto su Windows pametni telefoni toliko nepopularni? Razloga za to je više. Prva prepreka je sigurno cijena, iako će neki reći kako su i iPhone uređaji skupi. No, Apple je puno ranije počeo razvijati svoj ekosustav koji je danas vrlo jak. To se naravno odnosi i na podršku aplikacijama koja je daleko najslabija na Windowsima, dok Android i iOS imaju prebogatu ponudu aplikacija. U Hrvatskoj bi o tome mogli imati malo iskrivljenu sliku jer je Microsoftova zajednica vrlo jaka i djeluje konkurentno, no generalno gledano na ovom području to nije tako. Vrlo malo softverskih kuća svoje aplikacije razvijaju za Windows platformu, ali obavezno za Android i iOS.

Druga prepreka svakako je cijena. Istina, bilo je vrlo jeftinih Windows mobilnih uređaja i prodavali su se, ali ne dovoljno. Uglavnom sve se to kretalo oko Lumia brenda, i vrlo se malo nekih drugih proizvođača odlučivalo na proizvodnju smartfona s Windows 10 Mobile OS, malo je bolja situacija bila s Windows Mobile OS-om.

Nisu pomogle niti “žive pločice”, niti Cortana, niti Continuum, niti filozofija “jedan OS za sve uređaje”. Moramo priznati kako nam se svidjela ova ideja, imala je perspektivu, ali sve izgleda kao da je negdje napravljena greška u koracima, košarkaškim rječnikom rečeno. Šteta, vjerujemo da bi nama kupcima dobro došla još jedna alternativa.

I kako u cijeloj toj priči pronaći dovoljno uređaja za TOP 10 ljestvicu. Može se, no moramo priznati kako je to bilo jako teško. Konzultirali smo više izvora i da ne duljimo, evo kako bi ona mogla izgledati.

TOP 10 Windows pametnih telefona:
1. HP Elite X3
2. Microsoft Lumia 950 XL
3. Microsoft Lumia 950
4. Nokia Lumia 930
5. Microsoft Lumia 650
6. Nokia Lumia 735
7. Microsoft Lumia 435
8. Microsoft Lumia 640
9. Microsoft Lumia 535
10. Nokia Lumia 1320

Zanimljivo, ali po nama HP ima najbolji Windows uređaj, o kojem možete više saznati na . Vrijedi spomenuti i neke druge proizvođače koji su se okušali s Windows smartfonim kao što su Acer, Blu, LG, Samsung, ZTE, Lenovo, HTC, Huawei, Micromax, bilo ih je još. Do danas je najprodavaniji Windows smartfon bio i onaj najjeftiniji, Lumia 520, koja se pojavila početkom 2013. godine a koja je svojevremeno držala više od četvrtine ukupne prodaje svih Windows Phone uređaja, prodan je u više od 12 milijuna primjeraka.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.