Top 10 kineskih smartfon proizvođača koji su obilježili 2016. godinu

Fotografija članka: Top 10 kineskih smartfon proizvođača koji su obilježili 2016. godinu

Polako se privodi kraju prvi mjesec nove nam 2017. godine u kojem nam proizvođači osim najavljivanja svojih ovogodišnjih projekata polako objavljuju i svoje prodajne rezultate ostvarene u prošloj 2016. godini.

Oglas

Tako se na Internetu pojavila lista na kojoj se nalazi prvih deset kineskih proizvođača pametnih telefona u 2016. godini. Ova je lista sastavljena na temelju ukupnog broja isporučenih uređaja. Listu je objavio direktor IHS Tehnology-a Wang Yang, te je važno naglasiti da ona uključuje i isporuke uređaja izvan Kine. Pa tko je onda „zasjeo“ na prvo mjesto ove liste?

Odgovor je mnogima već i prije poznat – riječ je o kompaniji Huawei koja je u 2016. godini zabilježila ukupno 139 milijuna isporučenih uređaja. Taj broj uvelike nadmašuje drugorangiranu kompaniju Oppo koja je isporučila 95 milijuna uređaja i na ovo je mjesto došla zahvaljujući više nego odličnoj prodaji Oppo R9 modela koji je sam isporučen u 20 milijuna primjeraka.

Bratska ili sestrinska Oppo-va kompanija Vivo je na trećem mjestu sa 82 milijuna isporučenih uređaja, a sa 24 milijuna manje isporučenih uređaja na četvrtom se mjestu našao mladi posrnuli kineski div Xiaomi. Dakle, ova je nekada najperspektivnija kineska kompanija zabilježila u 2016. godini ukupno 58 milijuna isporučenih uređaja. Za petama Xiaomi-ju nalazi se ZTE sa isporučenih 57 milijuna pametnih telefona.

Lenovo zajedno sa Motorolom stoji na 50 milijuna isporuka, no ovdje nije objavljen detalj uključuje li ta brojka i prodaju ZUK pametnih telefona. TCL se kao novi BlackbBerryjev hardverski partner našao na sedmom mjestu sa zabilježenih 34 milijuna isporučenih uređaja, dok je Gionee slijedeći sa 28 milijuna isporuka. Na devetom se mjestu našao Meizu sa 22 milijuna isporučenih uređaja. Zbog ovako slabo rangiranog Meizu-a pitamo se da li bi kompanija prošla bolje da je u 2016. godini predstavila barem jedan pametni telefon koji radi na Qualcomm-ovom Snapdragon procesoru. Na posljednjem se desetom mjestu našao LeEco sa 19 milijuna isporučenih pametnih telefona, što je solidna brojka s obzirom da je kompanija nova na tržištu smartfona i to im nije, kako kažu, “core business”.

Dakle, lista je slijedeća:
1. Huawei
2. Oppo
3. Vivo
4. Xiaomi
5. ZTE
6. Lenovo (Motorola)
7. TCL
8. Gionee
9. Meizu
10. LeEco

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.