Što kupiti?

Racunalo.com foto

Milan odgovara:
Kao što vjerojatno znate postoje dva glavna proizvođača procesora Intel i AMD koji imaju, mogli bi reći, punu i oslabljenu verziju procesora. Kod Intela se zovu Pentium4 i Celeron, a kod AMD-a Athlon64 i Sempron64. Procesori koji se sada nude na tržištu posebno Intel Pentium4 i AMD Athlon64 su 64-bitni procesori (mislim da 32-bitnih nema, a ako ih i ima zadržat će se još kratno vrijeme na tržištu). Trenutno oni ne pokazuju svoju pravu snagu jer svi programi ne koriste sve mogućnosti koje imaju ti procesori, odnosno u ovom momentu je hardware otišao naprijed u odnosu na aplikativni software.
Naime uz ove procesore trebalo bi instalirati 64-bitnu verziju Windows XP operativnog sustava. Nadalje, npr. Pentium4 64-bitna verzija procesora ima 2Mb interne cach memorije u odnosu na 32-bitnu koja ima 1Mb cach memorije, a ona također bitno utječe na brzinu rada procesora i brzinu dohvata podataka iz radne memorije. Moram naglasiti da je jako bitno uz procesor odabrati dobar chipset matične ploče, npr. Intel Pentium4 64-bitni procesor punu snagu pokazuje uz npr. Intel 955X chipset.
Trenutno je kod Intela najisplativija kupnja 3.0GHz procesora.


Danijel pita:
2. Uzimajuči buduči procesor u obzir kako bi izgledale ostale komponente ako bi bile u potpunosti iskorištene a ne potračene? Da li bi RAM od 2GB naspram procesora ostao neiskorišten? Koja je matična ploča najprigodnija? Koja grafička kartica kakovih specifikacije i sve ostalo kako bi radilo u skladu, ne manjkalo po bilo čemu a opet ne stvaralo neiskorištenog višaka.


Milan odgovara:
Komponente računala se biraju prema onome što mislite raditi na računalu i za šta ćete ga koristiti. Nekakav standard sada je 512Mb memorije, a sve šta uzmete više bit će odlično, mislim da bi 1Gb bilo dovoljno, a s vremenom je možete povećati. Tvrdi disk S-ATA između 160 i 200Gb, grafička kartica x600Pro sa 128Mb, a ako se mislite igrati obavezno neka jača sa 256Mb memorije. Posbnu pažnju obratite na izbor monitora, jer to je stvar koju sigurno nećete mijenjati. Sada je standard LCD 17″
sa 8ms odzivom.
I još jedna napomena: obratite pažnju na garanciju koju Vam nude jer u računalo se npr. ugrađuje Maxtor ili neki drugi disk za koji proizvođač daje 3 godine garancije, a prodavač Vam na cijelu konfiguraciju nudi samo godinu dana garancije.
Dakle provjerite da li Vam garancije ide na cijelu konfiguraciju ili vam prodavač prosljeđuje garanciju proizvođača po komponentama.


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj


Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.