Tko u svijetu plaća najviše za iPhone? Na kojem su mjestu Hrvati?

Fotografija članka: Tko u svijetu plaća najviše za iPhone? Na kojem su mjestu Hrvati?

Često pišemo članke o tek predstavljenim pametnim telefonima čije su cijene izražene u valuti zemlje u kojoj su predstavljeni. Međutim te se početne cijene ponekad uvelike razlikuju od cijena s kojima se ovi uređaji pojave u prodaji u ostalim zemljama svijeta.

Oglas

Na međunarodnim financijskim tržištima, gdje promjene tečaja, pa čak i varijacije u potražnji znače kako će neki korisnici pametnih telefona završiti plaćanjem relativno više ili manje cijene od kupaca u drugim regijama, a sve to za identičan hardver. Na internetu se našao izvještaj Deutsche Bank koji pokazuje u kojoj mjeri cijene iPhone uređaja variraju u zemljama diljem svijeta.

Deutsche Bank je objavila izvještaj na temu ‘Mapping the World’s Prices’ u kojemu između ostaloga otkriva koliko ćete točno morati izdvojiti za kupnju iPhone 6 smartfona u 27 zemalja svijeta. Na samom se vrhu popisa nalazi slijedećih pet zemalja u kojima ćete morati izdvojiti i 56% više novca za iPhone 6: Brazil, Indonezija, Švedska, Indija i Italija. Vodeći je definitivno Brazil u kojem će kupac za isti uređaj morati umjesto 598$ koliko košta u Americi, izdvojiti čak 931$. Razlika je zaista ogromna.

Iako na ovom popisu nema Hrvatske naravno da nas zanima koliko se otprilike trenutno treba izdvojiti za iPhone u Lijepoj Našoj i gdje nas to otprilike svrstava na ovoj tablici koju možete vidjeti u nastavku. Dakle za iPhone 6 kupci će u Hrvatskoj izdvojiti otprilike 5.000 kuna, što bi preračunato u dolare iznosilo oko 750$. Ova nas cijena pozicionira visoko na ljestvici, negdje na otprilike 7. mjesto, odmah iza Danske. Iako nismo među prvih pet ipak smo na jako visokoj i skupoj poziciji. Zanimljivo s obzirom na naš životni standard, zar ne?

iphone cijene

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.