Tko su najveći pirati Microsoftovih programa?

Fotografija članka: Tko su najveći pirati Microsoftovih programa?

Odskora provedeno istraživanje, pod nazivom "Misteriozni kupac", od strane Microsofta, obavljeno na 2.500 trgovaca u 53 ruska grada tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, pokazalo je da 25% ruskih trgovina softvera nezakonito prodaje Microsoftove kopije, i oko 11%  ih čak nudi izvesti instalaciju softvera na računala kupaca. Time je Rusija dobila titulu "najveći pirati Windowsa 7".

Dok je softversko piratstvo već tradicionalno u ruskom Sibiru, visoke stope također su zabilježene u Ekaterinburg (41%), Chelyabinsk (30%) i Moskva (27%). Ispada da u Moskvi  više od 25% trgovaca prodaje kopije piratskog softvera.  I situacija bi mogla biti mnogo gora, prema Yuri Zlobin, šefu za borbu protiv piratskih udruga. Ustvari, Rusija je druga po veličini na tržištu po broju piratskih proizvoda nakon Kine. U Kini, trgovci otvoreno prodaju piratski softvera Windows 7 u trgovačkim centrima. Ilegalna kopija Windowsa 7 je oko 20 yuana ili US $ 3, iako je licencirani Windows 7 najjeftiniji u Kini, dostupan za $ 58. Ukoliko želite kopiju Windows 7 na USB, original možete kupiti za sitnih 98 yuana, odnosno oko 14 $. Usprkos toga, većina ljudi radije se odlučuju za piratske kopije od $ 3 u DVD formatu.  Kina nije jedina nacija zaljubljenika u piratske Windowse 7, slijedi je Indija. OS  Windows 7 je nešto skuplji, Rs 500 ($ 10) dok je cijena na Filipinima $ 1.5

Vlade Kine, Indije, i Rusije nisu još spremne za preuzimanje kontrole u svoje ruke oko neprestano rastućeg softverskog piratstva. Možda neki zlobnici misle da smo i mi negdje pri vrhu, ali varaju se. Korištenje legalnih Microsoft proizvoda je ipak jedna naša svijetla točka.

A sada na kraju i jedna zanimljivost.  Iako je Windows Vista bila široko rasprostranjena kao piratski softver, Windows XP i dalje je najrasprostranjeniji piratski operativni sustav svih vremena.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.