Tko je odgovoran za sigurnost podataka u smartphone uređajima i tko ima vlasništvo nad podacima?

Fotografija članka: Tko je odgovoran za sigurnost podataka u smartphone uređajima i tko ima vlasništvo nad podacima?

Prema Gartnerovim analitičarima  očekuje se da bi 90% tvrtki u 2014 godini imalo integrirane i privatne uređaje u svom poslovanju.

Oglas

Danas sve više u mobilnim uređajima poput smartphonea ili tableta imamo pohranjenu hrpu informacija o našim privatnim i poslovnim životima. No, ovdje se nameću brojna pitanja. Tko je odgovoran za sigurnost tih podataka? Tko ima vlasništvo nad  podacima? Tko nosi odgovornost da zaštiti našu privatnost? Kako zaštitili osjetljive podatke? Otuđe li nam novčanik možemo  otkazati kreditne ili debitne kartice ali kada je smartphone u pitanju što učiniti ako nam uređaj bude ukraden i izgubljen? Prema statističkim podacima kod krađe ili gubitka mobilnog telefona postoji 80% šanse da će osoba koja je ukrala ili pronašla  izgubljeni uređaj, pokušati zaviriti u njegov sadržaj.

Jedno od rješenja za zaštitu  daljinsko je brisanje podataka.  Radi li se privatnom uređaju koji koristimo  za privatne poslovne svrhe, spajamo se u korporativne resurse, tada prema pravnom gledištu , moraju obje strane biti suglasne da se podatci izbrišu u uređaju.  Tako na primjer,  mnoge  kompanije zadržavaju pravo brisanja svih podataka povezanih s tvrtkom iako se radi o  privatnim uređajima bez obzira što se  mobilni  telefon koristi samo za spajanje s korporativnim e-mail poslužiteljem. Druge kompanije  imaju tzv. Sporazum,  kojim se određuje koji podaci mogu biti izbrisani a koji se ne mogu brisati.

U stvari, sve se svodi na to  ako koristimo  uređaje za posao možemo izbrisati tvrtkine podatke, pristupiti podacima i koristiti ih za obaviti neki posao. Ali, pri tome moramo znati što dijelimo  među kolegama, rizike dijeljenja, a tvrtke moraju biti svjesne u tom slučaju pojačanog rizika  od curenja poslovnih podataka. Zato sigurnosni stručnjaci preporučuju da na mobilnim uređajima postavimo automatski backup podataka i omogućimo njihovo udaljeno brisanje:  bilo od strane proizvođača uređaja ili nekih aplikacija, jer IT odjeli u tvrtkama ne moraju imati mogućnost da daljinski izbrišu podatke ako je vaš privatni uređaj izgubljen ili ukraden.

Današnje velike tvrtke posjeduju neke MDM (Mobile Device Management), MAM (Mobile Application Management ) aplikacije za upravljanje i MRM (Mobile Security and Risk Management Products) alate za upravljanje mobilnim uređajima i provođenje sigurnosne zaštite, ali u današnjem svijetu punom suradnje i mobilnog povezivanja, kada putem smartphonea dijelimo  informacije ili podatke, moramo biti svjesni u tom slučaju  da to više nisu naši privatni podaci, tvrtkini podaci,  nego podatci koji snose zajednički rizik. Ne zaboravite, sigurnost podataka na mobilnim uređajima nije apsolutna.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.