Tko je Hrvatskoj uzeo zadnje mjesto na ljestvici brzina pristupa Internetu?

Fotografija članka: Tko je Hrvatskoj uzeo zadnje mjesto na ljestvici brzina pristupa Internetu?

Nikada nećete pogoditi…

Oglas

Nije lako i ugodno biti na zadnjem mjestu u EU kada se mjeri brzina pristupa Internetu. Zemlje kojima smo nekada bili uzor, danas imaju i dva puta brži pristup Internetu od nas.

Ipak, nakon što već treći mjesec za redom imamo prosječno brži pristup Internetu od te zemlje, možemo ponosno objaviti ovu vijest – jedina država koja ima sporiji pristup od članica EU je Italija… Što???

Da, dobro ste čuli. Članica G7, jedna od osnivačica EU od rujna bilježi sporiji porast brzine pristupa Internetu od Hrvatske te smo je s prosječnom vrijednošću od 10,4 Mbps ostavili na zadnjem mjestu. U čemu je tajna? Nije riječ o nikakvoj namještenoj statistici, već o ozbiljnom društvenom problemu susjedne nam države.

Komisija EU je već par puta izrazila zabrinutost zbog stanja u Italiji glede internetskih brzina. Po izvješću Europske Komisije, čak 34 % Talijana ne pristupa redovito Internetu što se uvelike objašnjava i sporim Internetskim vezama. Problem je izraženiji na jugu Italije koji je znatno ekonomski slabije razvijen od sjevera.

Ipak, Fabio Pompei, vijećnik grada Rima na čelu odbora za Tehnološki razvoj je izjavio kako su i korisnici također dijelom odgovorni za ovakvu situaciju. Umjesto da se orijentiraju na unapređenje infrastrukture, trebalo bi također i korisnike informirati o prednostima većih brzina. “Postoji određen broj Talijana koji jednostavno ne vidi smisao u nadograđivanju na veće brzine. Pogledajte samo statistiku koja govori da više od 60% Talijana ima pristup brzini većoj od 20 Mbps, ali samo ih 10 % koristi tu pogodnost.”

Iako je želja Talijana i smanjiti troškove, većina njih ne vidi potrebe za velikim brzinama.

Država je do sada samostalno uložila više od milijardu eura kako bi dovela pristup Internetu i u najruralnije dijelove zemlje. Time je doveden moderan pristup Internetu za više od 3 i pol milijuna ljudi, a planovi su u 2015. povezati još 2,5 milijuna stanovnika najmodernijim vezama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.