Tizen OS ozbiljno ranjiv

Fotografija članka: Tizen OS ozbiljno ranjiv

Izgleda da je Samsungov takmac u utrci za OS budućnosti raj za hakere.

Oglas

S obzirom da se Tizen koristi u dobrom dijelu Samsungovih “pametnih” proizvoda – od satova, mobitela pa sve do televizora a u planu su i infotainment sustavi za automobile, ova vijest je zabrinjavajuća.

Istraživač Amihai Neiderman je otkrio, ni manje ni više, 40-ak ranjivosti u komercijalnoj verziji Tizen sustava koje omogućuju napadačima potpuno preuzimanje uređaja koje pogoni ovaj operativni sustav.

On tvrdi da je jedna od najranjivih točki je Tizen Store trgovina, pandan Google Play Storeu, preko kojeg korisnici preuzimaju aplikacije na svoje uređaje. Najlakši je za hakirati i uz to posjeduje najvišu razinu odobrenja unutar softwarea uređaja, što znači da ukoliko uspješno provalite unutar trgovine, uređaj je pod vašom potpunom kontrolom.

Još jedna od otkrivenih stavki je da povremeno Tizen bežično šalje neenkriptirane podatke, ne koristeći vrlo preporučljivi SSL kao enkripciju, što znači da je lako presresti kod i ubaciti u njega zlonamjerni program.

Ova vijest se samo nadovezuje na nedavno otkrivenu informaciju od strane WikiLeaksa da je moguće hakirati Tizen pametne televizore kako bi se nadzirali pojedinci, sve što je potrebno je da haker ima fizički pristup televizoru te da tada može preko USB utora lako učitati zlonamjerni softver.

Gospodin Neiderman je pokušao kontaktirati Samsung sa pojedinostima o Tizenovim ranjivostima ali bezuspješno budući da nije došao dalje od automatske tajnice. Ali, vjetrovi promjene su počeli puhati jednom kada su Tizenove ranjivosti dospjele na internet. Sada Samsung tvrdi da je u potpunosti predan pronalaženju i uklanjanju svih problema unutar Tizen OS-a, u suradnji sa g. Neidermanom, naravno.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.