Tiho računalo – da li je moguće?

Fotografija članka: Tiho računalo – da li je moguće?

Kako je i da li je moguće hardverski konfigurirati potpuno tiho računalo ? O tome više pročitajte u nastavku. Moram reći da ću se fokusirati na temeljne tehnike, u biti koje usključuju unutarnje pokretne dijelove.

 

Napajanje – Power jedinica
To je najteži dio u smislu topline. Unutar PSU postoje snažni MOSFET, koji raspršuje puno topline. Teoretski, hlađenje može biti pasivno ako je hlađenje dovoljne veličine i može se prirodno dovoljno raspršiti. Ta tehnologija se naziva fanless i obično se koriste  toplinske cijevi i aluminijske lamele za pasivno hlađenje. Ali fanless pasivni  sustavi nisu jeftini. Početne cijene kreću se od 1 – 2 000, 00 kn, Nešto jeftiniji su modeli kao Phantom 500W, ali to su hibridi koji imaju ventilator koji se pali kad se podigne temperatura napajanja. 

HDD
Uz diskove se situacija u posljednjih nekoliko godina značajno poboljšala. S jedne strane, tu su memorijske kartice i flash diskovi šesnaest do trideset dva GB, što dobro omogućava instalaciju sustava i osnovni set programa. S druge strane, pojavili su se tvrdi diskovi SSD (Solid-state drive), volumena 128, 256 i čak 512 GB. Oni ne koriste nikakve mehaničke dijelove, nema više glava te su automatski tako puno tiši ali i brži u odnosu na standardne diskove. Možete razmišljati o SSD disku kao o memoriji, jer SSD diskovi u biti i rade od memorijskih modula. Pitanje je samo cijena, koja je još uvijek nekoliko puta veća nego isti volumen „standardnih“ diskova.

Grafičke kartice
Ako govorimo o potpuno tihom sustavu, 3D- grafičke kartice posljednjih generacija su opremljene snažnim hladnjacima, a ponekad i sa dva istovremeno.  Tako da za pronaći grafičku karticu s pasivnim hlađenjem nema problema. Izbor i raspon cijena je zadovoljavajući.

Procesor
Ovdje je teško davati bilo kakve preporuke budući da različiti modeli procesora mogu i imaju različite topline. Dobre rezultate pokazuju Intel Atom, obično se koristi na laptopima, iako ništa ne sprječava da se instalira u stolno računalo, jer na prodaju ima matičnih ploča za ove procesorie. Među CPU hladnjacima možete pronaći pasivne, kao što su Thermaltake SonicTower koji se odlikuju snažnim hlađenjem.  

Postoje i alternativne metode od spomenutih metoda koje mogu zamijeniti komponente više "soft" kolegama.

Vodeno hlađenje
Možemo reći da je ova metoda vrlo popularna među ljubiteljima egzotike. Vjerojatno, ako želite spojiti više ili manje performanse za gaming računala i dalje imati nisku razinu buke, moguće je da voda za hlađenje bude prihvatljiva opcija. Princip rada vodenog hlađenja je jednostavan, a najlakše ga je usporediti sa sustavom hlađenja bloka motora u automobilu. Osnovne komponente sistema su vodeni blok, pumpa za vodu i radijator (hladnjak) za hlađenje vode. O načinu rada možete detaljno saznati sve što vas zanima.

Super masivni ventilatori
Drugi pristup pasivnog hlađenja na računalu vezana uz procesor su tzv. masivna tijela koja u isto vrijeme i troše toplinu. Toplinske cijevi ide u jedan paket, toplina od grijača na tijelo. Nedostatak takvog rješenja je opet visoka cijena. Naprimjer, to su hladnjaci Zalmana Flex i Mugena 2.   Mugen ima bolje performanse od Zalmana ako držite  ventilator na manjem broju okretaja, ali  ako vam je bitna tišina možda je Mugen bolji izbor.

Ugrađena računala
Drugo rješenje je koristiti industrijski ugrađena računala tzv. Kompaktna računala. Ovi uređaji su maleni i imaju potpuni izostanak pokretnih dijelova, ali, na žalost, prilično slab procesor, u većini slučajeva, sat frekvencija od 200 MHz.  Takva računala nemaju tvrdi disk, ali imaju USB-priključak, što vam omogućuje da spojite flash karticu ili SSD disk. Naravno, kao zabavno računalo ne radi, ali kao mini server za pozadinsko preuzimanja datoteka ili rada s e-pošte  može biti korisno. Glavni nedostatak – relativno visoka cijena, kao što su računala eBox prodaje po cijenama u rasponu od $ 200  do $ 1000 za jači model.

Zaključak
Kako se pokazalo, unatoč prividne jednostavnosti, odluka da PC bude potpuno tih nije tako trivijalno. U načelu sve moderne računalne komponente možete zamijeniti tišima. No, uglavnom je tu prisutna visoka cijena. Iako, naravno, najnoviji trendovi u hardveru su usmjereni u smanjenje toplinske energije, od samih procesora i razvoja SSD diskova, te se treba nadati da će takva tehnologija postati jeftinije. Ustvari, idealna tehnika ne bi trebala imati pokretnih dijelova, ali ipak moramo priznati da veliki dio računala takav stupanj razvoja još uvijek nije dosegao, ali djelomično je“ krivnja“ i u financijskim mogućnostima korisnika. 

Prema mom osobnom izboru, sljedeće neko vrijeme praktično bi bilo kompromisno rješenje – ultra kompaktno mini-računalo, Intel Atom procesor sa niskom potrošnjom energije i pasivnim napajanjem od 65 vata. Buka koju emitira takav sustav, negdje je oko dva puta niža nego na konvencionalnom računalu. Ovo računalo je samo malo skuplji od uobičajenih "personalki", ali barem dva do tri puta jeftiniji nego posve tiho računalo. Nažalost, nije ipak idealno, buka se noću još uvijek čuje, ali mnogo je tiše, tako da je određeni napredak zaista vidljiv.
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.