Test: Xperia X10 i Eclair ažuriranje

Fotografija članka: Test: Xperia X10 i Eclair ažuriranje

Nadogradnja:

Datoteka nadogradnje verzije firmvera 2.1./1, jezgre 2.6.29., odnosno broj među verzije 2.0.A.0.497 je poprilično velika,  i nećete biti u mogućnosti preuzeti datoteke izravno s telefona preko OTA (Over The Air) veze. 

Umjesto toga  možete instalirati željeni Eclair preko Sony Ericsson programa i vašeg računala, što i sam Sony Ericsson preporučuje. Postoji nekoliko stvari koje trebate razmotriti prije nego što ažurirate uređaj. Napravite sigurnosnu kopiju svih vaših podataka i spremite negdje na disk računala jer dolazi do potpunog brisanja korisničkih podataka. Osim toga, morate isključiti sve dozvole za pristup korisnika, ako ste korisnik Windows 7 ili Vista operativnog sustava  da bi potrebni alati ispravno radili.  Slijede korak po korak upute o nadogradnji Xperia X10 na android 2.1 Eclair s X10Flash -2.1:

X10Flash -2.1 (.zip =456.99 KB)  vam omogućuje da instalirate / Flash Android 2.1 Eclair na svom Sony Ericsson Xperia X10.  Alat je prilično impresivan feedback i u većini slučajeva pokazao se je kao vrlo uspješan tijekom nadogradnje SE Xperia 10 telefona.  Imajte na umu da ovaj softver može se koristiti za instalirati Android 2.1 Eclair Xperia X10 i ne podržava instalacije bilo kojeg starijeg android firmware kao i Androida 1.6.

Prvi korak je preuzimanje Xperia X10 Firmware datoteka uz X10Flash -2.1 koje je potrebno spremiti na radnoj površini. Preuzmite Xperia X10 2.1 Firmver datoteke isključivo sa službene stranice SE (). 

 • Ekstraktirajte X10Flash-2.1 i spremiti u mapu na radnoj površini pod istim imenom. Sada se prebacite na telefon i spojite na računalo.
 • Ekstraktiranu Android 2.1 Eclair firmware datoteku kopirajte u pod-direktorij u X10Fllash-2.1 mapu.
 • Otvorite popis podmapa Firmware Flash Utility. Pokrenite izvršavanje X10Flash.bat datoteka i pričekajte da se postupak do kraja izvrši.
 • Nakon što se proces završi, dobit ćete obavijest, pritisnite ENTER da biste nastavili. 
 • Sada isključite X10 iz računala i pričekajte boot. To obično traje do 3 minute.  U slučaju da se sustav ne digne automatski, pritisnite gumb napajanja kako biste ga dignuli

Sada imate Android 2.1 Eclair na vašem Sony Erickson Xperia X10 uređaju. Ova metoda je provjerena i radi za Xperia X10, X10a i X10i modele uređaja. Molimo ne koristite ovaj alat za instaliranje Android 2.1 Eclair na svoje Xperia X10 Mini uređaje. Doista to činite na vašu odgovornost. Dodatno možete pročitati upute o nadogradnji na službenim stranicama SE .

Pogledajte i video prilog kako bi vam neke stvari bile jasnije:


Krenimo sada na opis glavnih točaka.  
Prva stvar na koju nailazite je samo otključavanje zaslona. Sony Ericsson je to sada napravio na sučelju: 

Gurnite prstom u desno ikonu za otključavanje. Na istom mjestu možete regulirati nečujan ili zvučni način rada tako da  povučete ikonu za zvuk koja se pojavljuje na dnu sa desna na lijevo.


Odmah možete primijetiti da je plava boja teme malo tamnija, ima veći kontrast sa bijelim tekstom, i to su pozitivne promijene jer čitanje teksta je manje zamorno.

Broj Home zaslona proširen je na pet kao i broj redova widgeta,  i ikona na zaslonima. 

 

 

Prečac na popis programa je sasvim drukčiji. To je sada kvadrat koji samo treba pritisnuti da bismo dobili vanjsku stranu. Staro rješenje je bilo povlačenje gore program bara u istom stilu kao i status bara. 

Uz prečac na popis programa, imamo ukupno četiri svijetle točke da bismo vidjeli na kojem od pet Home zaslona se nalazimo.

Pomicanje zaslona se vrlo glatko odvija. Pritiskom na bilo koju točku prikazuje nam se svi zasloni u obliku karata što dopušta skok na bilo koji home zaslon.  

Live (žive) pozadinske pozadinske slike ili animirane pozadine od onoga što smo testirali rade jednako dobro. Pogledajte službeni video snimak:

Početni zaslon postavki izbornika i popis programa izgledaju isto kao i da je android 1.6 instaliran.

Mediascape ne nudi toliko novosti osim možda brzine. Uglavnom su to kozmetičke promijene.

Timescape i nadalje sadrži postavke servisa i računa e-pošte. Timescape još uvijek otvara touch.facebook.com stranicu ali ne kao aplikacija, nema mogućnosti otvaranja Facebook postova ili tweetsa i komentara uz  odgovore na njih u roku.  I dalje ostaje mjesto za brzi pregled. Korisna nova značajka je da ukoliko tekst ne stane u Timescape kartice, sada se one skraćuju automatski. Iako se čini kako Timescape i Mediascape imaju poboljšanje, naravno, i dalje može biti vrlo teško kada nešto želite pročitati s memorijske kartice.  Baš kao u backup programu, imate setup izbornik za Timescape koji je zaboravio dodati nove boje teme.

(zbog privatnosti podataka postoje sprej šaranja, ne brinite inače je sve vrlo OK i toga nema)

Nove značajke u Cape Times, između ostalog je izbornik tema koje mogu promijeniti izgled programa. Ali ne i početni zaslon. 

Imenik kontakata je u osnovi isti. Dodirom na izbornik možete brzo kliknuti do kontakta profila, slanja SMS / e-mail poruka ili potražite kontakte na Google Maps.

 


Tipkovnica je stvarno ugodno iznenađenje, uvelike poboljšana. Za promjenu riječi koje smo pogrešno napisane u skladu s novim sustavom pojavit će se dodatni prostor ispod koji će vam omogućiti vodoravno pomicanje između slova u rečenici.

Kamera

Kamera ugrađena u telefon dobila je podršku za HD video snimanje u 720p sa kontinuiranim auto fokusom. Opet, službeni video prilog.

Malu zamjerku ugrađene kamere imamo oko činjenice  da morate ići u podizbornik da uključite LED svjetla, koja zatim ostaju konstantna sve dok ih sami ne isključite. To pomalo nervira.

Čini se da Sony Ericsson je učinio dobar posao bez obzira na neke sitnice oko ugrađene kamere u ovom trenutku. Jedna fotka za primjer

Zamijetili smo još i nekoliko pozitivnih promjena vezanih uz aplikacije:

 • Beckup uključuje  oznake, kontakte, MMS, SMS poruke, zapise poziva, postavke sustava i PlayNow programa.
 • E-mail klijent sada ima podršku za zajedničku mapu pristigle pošte za svaki e-mail računa između njih i to također može biti glumi e-mail kroz klijent sada.
 • Preglednik je opet isti, ali osjećamo da učitava ipak stranice malo brže. 
 • Funkcija glasovnog pretraživanja također je dodana, ali podržava ipak samo engleski jezik. Ustvari, tu ima dosta nedorečenosti. Glasovni Dialer je također prisutan, tako da  možete samo izgovoriti  ime osobe i uređaj će istu pozivati za vas.
 • Poboljšana podrška za MS Exchange s ugrađenim e-mail klijentom koji je također primio potporu za zajednički spremnik između više računa
 • Još smo nešto zamijetili. Ako imate poziv dok je telefon zaključan on  će se zaključati ponovno kada poziv završi.  U obrnutoj situaciji, otključanom telefonu nakon završetak poziva trebat će još neko vrijeme da se zaslon zaključa.

Sveukupni dojam:

Ono što možemo potvrditi kao nedostatke to su:  Multi-Touch /WiFi Tethering / Flash podrška/ nema 16M boja/ nema ekvalizatora  i Mega Basa/ nema pametnog biranja ali  tu su i mnoge 3rd aplikacije dostupne na Android Marketu koje imaju  cool značajke. 

Što se tiče stabilnosti, mi smo vrlo zadovoljni.  Sony Ericsson je napravio dobar potez ovom nadogradnjom, ali se ujedno nadamo da su naučili lekciju i da više nećemo morati čekati tako dugo na istu. Promijene su vidljive, a neke su ipak suptilnije od drugih. Telefon se može prema našem mišljenju koristiti normalnije, puno stvari je dobro optimizirano, prvenstveno web-preglednik. Možda je ipak korisnicima najvažnije revidirano sučelje koje djeluje grafički moderniji u skladu s trendovima.  Vlasnici X10 serije će moći pronaći i instalirati mnogo više igara sa Android Marketa. 

Preporuka: Svakako nadogradite vaše mobače na novu inačicu 2.1. i uživajte u svim poboljšanjima.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.