TEST: VIP Racer III (ZTE Blade III) – zanimljiva opcija jeftinog smartphonea

Fotografija članka: TEST: VIP Racer III (ZTE Blade III) – zanimljiva opcija jeftinog smartphonea

ZTE Corporation, kineska kompanija,  zauzima peto mjesto proizvođača mobilnih telefona iako ima za primarnu djelatnost proizvodnju mrežne telekomunikacijske opreme za operatere. Zato nije neobično da njihove smartphone brendiraju mobilni operateri i kao takve prodaju. Tako je na našem tržištu dostupan VIP Racer III (ZTE Blade III), android temeljen smartphone.

Oglas

Za ovaj model smo dobili nekoliko upita od vas vezanih za njegovu kvalitetu i mogućnosti. Da bi mogli točno odgovoriti na vaša pitanja, nabavili smo primjerak i testirali što ovo low-cost ZTE rješenje donosi u svojoj izvedbi.

 

Konfiguracijski parametri

 

Prema specifikacijama ima isti hardver kao   ali ima jaču bateriju. Procesor je Qualcomm MSM 7227 radnog takta 1 GHz i uključuje GPU Adreno 200. To je ARMv7, jednostavan CPU . Količina flash memorije iznosi 512 MB RAM-a (LPDDR1). S korisničke strane dostupno je oko 2.5 GB prostora za aplikacije ali može biti proširena microSD karticom do 32 GB. Kako sve to funkcionira?

Kretanje kroz aplikacije i zaslone odvija se nesmetano i brzo ako ne nakrcate uređaj aplikacijama koje svojim aktivnostima u pozadini će ga učiniti tromim. Ista stvar se dešava imate li istovremeno otvorenu hrpu aplikacija. Također ima zamrzavanja i usporavanja rada sustava. Osjeti se kod igranja zahtjevnijih igara poput Blade III, pri otvaranju „teških“ mrežnih stranica koje nemaju mobilnu inačicu i učitavanja Google karata mada GPS nas je pronalazio u trenu.

Specifikacije ZTE Blade III također uključuje sposobnost za rad u mrežama HSDPA (7,2 Mbit / s) / UMTS / GSM / GPRS / EDGE i podršku za bežične tehnologije Wi-Fi 802.11 b / g / n plus HotSpot i Bluetooth 2.1 +EDR, GPS-prijamnik (A-GPS), digitalni kompas i FM- Radio.

Kvaliteta razgovora je u redu. Skype, Gtalk, Viber funkcioniraju odlično. Postoje dva mikrofona, jedan na dnu drugi na vrhu tijela za uklanjanje pozadinske buke. Zvuk je podržan od HD Voice tehnologije. Podržavaju ga VIP i T-Mobile.

Dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalni elementi

 

Vizualno ne djeluje nimalo loše sa svojim zaobljenim bridovima i vrhovima, iako će možda neki reći da je dizajn kopiran od nekog poznatijeg proizvođača smartphonea na našem tržištu. Kvaliteta izrade je više nego dobra. Niti jedan dio spoja između ekrana i tijela nema slobodnog prostora koji bi mogao skupljati prašinu. Plastika iako nešto deblja od koje je izrađeno tijelo u mjerama 120.5 x 63.5 x 10.85 mm, nije loše kvalitete. To nikako nije. Masa od 133 g je dobro izbalansirana tako da smanjuje rizik od iskliznuća iz ruke.

Stražnja strana (leđa):  5MP kamera i zvučnik koji je dosta tih prema našem ukusu.  Ispod poklopca: 1600 mAh baterija i utori za SIM i microSD kartice (microSDHC, TransFlash microSD, SD 2.0/HC)

Dno: MicroUSB port služi i kao punjač. Spajanje VIP Racer III (ZTE Blade III) i računala korištenjem USB kabela se odvija bez problema. Dolazi do automatskog učitavanja drivera tako da nije potrebno da krenete u potragu za istim u prostranstvima interneta. Nakon instalacije prikazuje se memorija uređaja i memorijske kartice.

Vrh:  utor za slušalice i tipka za uključivanje/isključivanje rada uređaja ili buđenje zaslona. Iznad ekrana se nalazi LED svjetlo za signaliziranje dolaska poruka ili tijekom punjenja pokazuje da je proces u toku ili je završen. Narančasto svijetli dok traje proces punjenja i zeleno za obavijesti.

Lijevo: tipka za regulaciju glasnoće

Zaslon:  Kapacitivni zaslon od duljine dijagonale 10.1 cm (4“) ima rezoluciju 800 × 480 piksela (16 bit/pixel), 233 ppi i 256.000 boja. Većina rivala ima oko 16 milijuna boja. Vidljiva površina je 51.96 x 86.61 mm. Njegov odziv je iznenađujuće dobar za ovu cjenovnu skupinu. Prikaz na zaslonu nije mutan, boje su prirodne, bijela je sivkasta, s vremena na vrijeme primijeti se pikselizacija, ali ništa što bi trebalo bit zabrinjavajuće.

Vidljivost u zatvorenim prostorima je u redu ali na suncu je loša. Prisutna je intenzivna refleksija. Držite li svjetlinu na maksimumu, ne pomaže. Bez zaklona ili sjene ekran je neupotrebljiv. Zaslon nema Gorilla zaštitu protiv ogrebotina ili neku sličnu izvedbu pa bi preporučili da koristite zaštitnu foliju imate li naviku nositi mobu džepovima s ključevima. Usput će te smanjiti prikupljanje otiska prstiju. Ispod zaslona su četiri Android tipke (većina smartphone proizvođača ih smanjuje na jednu ili dvije): Izbornik, Home, Povratak i Pretraživanje. Prilično su osjetljive na dodir.

Ice Cream Sandwich i   Mifavor UI

 

ZTE koristi Android Ice Cream Sandwich, trenutno v 4.0.4. na čijem je vrhu Mifavor UI. Područje gdje ZTE je upetljao svoje prste odnosi se na izmijenjene zaključavanja zaslona. Potrebno je prstom pritisnuti u području zelenog lokota (kao da se skenira otisak) da bi došlo do otključavanja. Ponekad to potraje koju sekundu, a ponekad prilično dugo.

Volite li mijenjati aplikacije na zaključanom zaslonu to će te lako učiniti korištenjem Mi-EasyAccess aplikacije. Ona na zaključanom zaslonu prikazuje u obliku cvijeta do 6 prečace za aplikacije bilo kojeg instaliranog programa. Prečaci se pojavljuju kada pomaknite lokot u oba smjera. Ništa posebno ali učinkovito. Ovdje treba spomenuti da funkcionalnost ne radi imate li zaslon zaključan pinom ili uzorkom. Postoji devet početnih zaslona. Želite li ih urediti prema svome ukusu, nema problema za postavljanje widgeta, prečaca aplikacije i slikovnih pozadina.

Povlačenjem prsta od vrha prema dolje otvara se prečace za upravljanje često korištenim opcijama poput bežičnom mrežom, BT i GPS-om itd.

U glavnom izborniku aplikacija se mogu prikazati na nekoliko načina: prema našem sastavu, učestalosti korištenja, datumu instalacije ili abecednim redom. Telefonska aplikacija je standardna Android i podržava pametno biranje. Twitter i Facebook aplikacije dolaze unaprijed instalirane, tako da samim uključivanjem uređaja u rad možete se odmah pohvaliti ekipi da ste si nabavili novog mobilnog ljubimca. Budući da je (ZTE BLADE III), brendirani kao VIP RACER III ima dodatne VIP.ove aplikacije: TV raspored, Vip e -knjižara, Vip navigacija,Vip TV za van.   

Mifavor UI, na temelju Android sustava, integrira funkcije kao što su kalendar, vremenska prognoza, budilica, Internet i glazba. Vremenski widget ažurira podataka automatski tako da imate u tom dijelu informacije u stvarnom vremenu. X office je aplikacija koja dopušta otvaranje (čitanje) Word, Excel, PowerPoint i PDF dokumenata, ali ih ne možete uređivati. Želite li i imate potrebu da uređujete dokumente, trk na Google Play store i preuzmite KingSoft Office. Podržane su sve standardne poruke (SMS/MMS, e-mail, ili poruke društvenih mreža). Sve je vrlo intuitivno za korištenje. Pojavljuju se i fotografije osoba u popisu komunikacije,a u oblačićima se prikazuje cijeli razgovor. Aplikacija za elektroničku poštu nudi punu funkcionalnost na jednostavan i učinkovit način.

Tipkovnica: Moguće je koristiti dvije tipkovnice. Standardnu iz android sustava i ZTE TouchPal verziju.  Ne sviđa nam se TouchPal jer su tipke nakrcane i nekako nam je jednostavno bila nespretna za unos teksta.

Internet: Upravo kao kod većine drugih modela za istraživanje svijeta interneta na raspolaganju su dva preglednika: Android i Google Chrome. Android browser ima opciju za spremanje stranice offline i kasnije čitanje. Podrške za flash nema, ali ju možete skinuti


Brzina učitavanja bez obzira koji preglednik koristili je relativna. Povremeno se stranica učita u trenu a nekada će te se na čekati (slabiji hardver). Tekst se automatski prilagođava zaslonu, što je svakako plus i karakteristika je za skuplje modele.

 

Multimedija

 

Kamera od 5MP ima CMOS senzor, nema bljeskalice, što je pravi nedostatak. Podržan je autofokus,4 x zoom dok makro mod, panoramsko snimanje ili odabir načina snimanja nije. Dodirni fokus je zgodan dodatak. Uočili smo kašnjenje okidača, više od jedne sekunde nakon okidanja, a za okidanje moguće je koristi tipku za glasnoću. Nedostatak stabilizacije mogao bi rezultirati mutnim slikama, zato umirite ruku prije snimanja. Ručno se mogu podesiti balans bijele boje i ekspozicija.

Moguće je snimiti fotografije u maksimalnoj rezoluciji 2592 x 1944 točaka. Pogledate li fotografije na računalu na 50% veličine, izgledaju u redu. Ima nejasnih detalja ali s obzirom na cijenu modela, možemo bit zadovoljni. Pogledajte kvalitetu snimljenih fotografija sami:

 

Video opcija snima u skromnoj rezoluciji, maksimalno 640×480 piksela na 30 frame/sec. Video isječci spremaju se u 3GP ili MPEG 4 formatu.

 

Glazbeni player je standardni. Ništa posebno nemamo ovdje za napomenuti. Podržava MP3, WAV i eAAC + audio formate. Kvaliteta zvuka glazbe korištenjem slušalica koje dolaze u paketu je dobra ali neće sigurno zadovoljiti nekog audiofila.

Foto/video galerija na ZTE Blade III, raspoređuje snimljene fotografije u različite albume ovisno o mjestu gdje su nastale. Dopušteno je stvoriti vlastite mape i organizirati fototeku na način koji više odgovara korisnicima.

Baterija:

Držite li svjetlinu zaslona stalno na 100%, odigrate tu i tamo koju igru uz nešto razgovora i sinkronizaciju jednog e-maila, koristite 3G ili WiFI mreže za povezivanje ili podatkovni promet, kapacitet baterije trebao bi vam biti dostatan za jedan dan sigurno. Ustvari, ovisno o vašim aktivnostima, kvaliteti mreža, moguće je da će te ga puniti svaki drugi dan ali i nakon 12 sati.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ukupni dojam:  Treba li vam android temeljeni telefon po pristupačnoj cijeni,  dobre kvalitete izrade i ne ovisite o brendu,  ZTE Blade III nije loš odabir.  ZTE Blade 3 nije najatraktivniji model, hardverski nabrijani uređaj ali kao polazišna točka u svijet androida zadovoljava  uvijete.  Svaki  umjereno prosječni i korisnik bi trebao biti zadovoljan.   Za ovaj model ima   ali postoje i neki drugi alternativni.  Sve informacije nalaze se .  Nadamo se da ne treba naglašavati da svim promjenama (alternativama) gubite garanciju.  U  Racer III dolazi po cijeni od 995 kn  (u paketu),  899 kn (webshop), a sam uređaj 1 499 kn.  U  u start paketu moguće ga je kupiti za    1 195 kn (samo uređaj), u web shopu za 1 145 kn,  a  za postojeće korisnike nabavna cijena iznosi  895  kn.   To nije sve, model  možete dobiti za 99 kuna mjesečno   Po toj cijeni je moguće dobiti preko njuškala nešto bolje kvalitete modela, ali kupovina te vrste uvijek nosi određeni stupanj rizika.

Foto&video www.racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.