TEST: TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router, mali uređaj ali radi odlično

Fotografija članka: TEST: TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router, mali uređaj ali radi odlično

TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router, najmanji bežični usmjerivač u svijetu, dovoljno malen da stane u prosječni džep, pogodan za urede, manje stanove, izuzetno praktičan za putovanja akter je našeg korisničkog testa. 

Oglas

TL-WR702N je dizajniran za korištenje sa smartphoneima tabletama, igraćim konzolama i laptopima i TV uređajima koji su smart ili podržavaju nadogradnju sustava. Kada putujete, možete priključiti TL-WR702N u svoje računalo putem USB porta i podijeliti Wi-Fi vezu. Jednostavnim priključivanjem u hotelskoj sobi u WAN utičnicu odmah stvarate bežični Hotspot u sobi. To je odlično, budući da mnogi hoteli nude besplatan internet putem Ethernet kabela, ali naplaćuju za bežični internet.

 

 

U kompletu dolazi s CD-om, 1x ethernet kabel, 1x adapter za napajanje, 1x USB kabel, i brzi instalacijski vodič.

TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router podržava više zaštitnih mjera, uključujući i SSID emitiranja kontrole i bežičnu LAN 64/128/152-bit WEP enkripciju, WiFi Protected Access (WPA2-PSK, WPA-PSK), kao i naprednu Firewall zaštitu. Firewall filtriranje uključuje DoS, SPI Firewall, IP Address Filter, MAC Address Filter, Domain Filter IP, MAC Address Binding. Ping i Traceroute mogu se izvršiti putem sučelja za dijagnostiku.

 

Dizajn

 

TP-Link je 150 Mbps Wireless N Nano Router (TL-WR702N) je vizualno slatki uređaj napravljen od plastike u plavo boji s bočnim pravokutnim stranama u bijeloj boji. Njegove su dimenzije : 57 x 57 x18 mm. Skoro poput raznih bankarskih ili trgovačkih kartica. Antena je ugrađena na matičnoj ploči uređaja.

 


TL-WR702N radi na 2.4 GHz s teoretskim propusnoj stopi do 150 Mbps. Fast Ethernet port koristi se kao WAN za spajanje na Internet izvora ili LAN za povezivanje s klijentom.

microUSB priključak i USB kabel uz adapter spaja TL-WR702N na računalo. Podržava 802.11n standard, te osigurava kompatibilnost s 802.11b / g standardima. Naljepnica na dnu usmjerivača ima zadani SSID, korisničko ime i lozinku, zadanu IP i MAC adresu.


LED indikator: Stalno plavo svjetlo ukazuje da router je aktivan bez LAN / WAN priključka. Sporo pokazuje da LAN / WAN kabel je spojen, ali nema podataka koji se prenose ili primaju. Posljednji oblik indikacije pokazuje brzo bljeskanje što ukazuje da LAN / WAN su spojeni i da je prijenos podataka u toku.

Tvornički reset (hard reset) vraća usmjerivač na tvorničke postavke. Za to je potrebno uzeti spajalicu i pritisnuti vrh u utor, držati oko 5 sekundi, dok LED iz brzog treptanja se ne pretvori u sporo. Zatim treba otpustiti i čekati ponovno pokretanje s tvorničkim postavkama.

 

Načini korištenja

 

Ruter se može koristiti u pet načina rada koji se odabiru putem web sučelja (192.168.0.254)

 

 

Access Point (AP) mod pretvara žičani LAN u bežični, što znači da uređaj radi kao tipični bežični usmjerivač. Kao LAN, spaja usmjerivač na lokalnom računalu, kao WAN omogućuje spojite DSL / kabelski modem ili Ethernet. U ovom načinu rada je potrebno uključiti usmjerivač na bilo koji slobodni Ethernet priključak (LAN / WAN port) na kućnom usmjerivaču ili u hotelskoj sobi. To je najjednostavniji način spajanja gledajući sa strane običnog korisnika.

Testirajući ga kao AP, ostavili smo uređaj na stolu u redakciji, povezali na njega laptop, izašli iz redakcije nekih 60 metara, i imali smo signal bez ispuštenih pingova, mada je signal pao na dvije crtice i na 22 Mbps. Isprobali smo se kretati po zgradi i ustanovili da povećanje udaljenosti vidno smanjuje propusnost. Zato ga je najbolje koristiti u krugu do 65 metara.

Propusnost od 67 Mbps postiže se na 15 metara, dok 96.31 Mbps kada je izravno na računalo. Kopiranje video isječaka između LAN sustava i laptopa ima prosjek 9.3 MB/sec.

 

Ostali načini rada zahtijevati će za konfiguraciju poznavanja mrežnih tehnologija. Ukoliko ih nemate, zamolite nekoga da vam pomogne u konfiguraciji uređaja ili dobro proučite upute koje možete ovdje preuzeti, ali su malo u nekim segmentima neuredne i nedostaju određeni koraci.

 

Router mod obavlja više tradicionalnu funkciju kao što je dijeljenje internetske veze između uređaja. TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router podržava do pet uređaja. Djeluje baš kao i bilo koji usmjerivač kućne bežične mreže s iznimkom da nećete imati nikakve Ethernet portove.

(94Mbit/sec preko 2.4GHz Wireless N – brzina postignuta za smartphone)

 

Mrežni klijent, se koristi kao bežična WLAN mrežna kartice za spajanje na signal bežične mreže ili bežični usmjerivač. Za ovu konfiguraciju unosi se SSID (naziv) postojeće Wi-Fi mreže. Klijentski način je koristan za uređaje koji imaju samo Ethernet, poput stolnih računala. Može se spojiti računalo (laptop ili PC) mrežnim kablom na AP koji je u klijentskom načinu rada. Ovaj način rada koriste oni kojima je davatelj internet usluga dostupan samo preko bežične veze. Usmjerivač je dovoljno jak da poveže više bežičnih uređaja za pristup internetu.

 

U univerzalnom repetitorskom (Wireless Repeater) načinu rada ili kao most, omogućeno se je spojiti na postojeće bežične mreže i malo proširuje bežičnu pokrivenost drugog AP-a ili usmjerivača. Također možete istovremeno koristiti ethernet priključak za pristup mreži s bilo kojeg računala ili uređaja koji ima ethernet port. Za konfiguraciju je potrebno se logirati putem browsera i korištenjem IP adrese uređaja ući u sučelje te pod “Načini” rada, postavke prebaciti na gumb AP repetitor. Nakon toga je potrebno ponovno pokretanje (restart) za promjenu primjene i uskladiti IP adrese. Ovdje se unosi MAC adresa postojećeg AP-ija. U repetitorskom modu sučelje je kao dodatni ekran koji vam omogućuje prikaz svih bežičnih mreža u blizini. Preporučujemo da uključite SSID i postavite lozinku za prijavu. Network > Gateway i Wireless security > PSK Password . Na udaljenosti od pet metara uspjeli smo dobiti brzine prijenosa od 63Mbit / s, dok u dosegu od 10 metara brzinu od 25Mbita.

 

 

Bridge , mrežni most je vrlo sličan repetitorskom modu. Bridge način rada,  dva AP-a u dvama upravljanim lokacijama, spajaju se međusobno da bi napravili bežični „most“ između dvije LAN mreže. Najčešće se koristi za bežično međusobno spajanje dvije odvojene žičane mreže.   Također, korištenje ovog moda mijenja ID uređaja i omogućuje imati ili nemati lozinku ili drugačiju zaporku od postojeće WiFi mreže. Ethernet port je također istovremeno aktivan. Kada se koristi na udaljenosti od izbliza 10 metara, registrira oko 34 Mbps. Kako se povećava raspon, stopa pada na oko 6 – 10 Mbps na 80 metara što je vrlo sporo.

 

 

Za spajanje laptopa morat ćete promijeniti IP adresu tako da bude statička, a ne automatski konfigurirana.( 192.168.0.10 sa subnet maskom od 255.255.255.0 i Gateway adresa treba bi biti 192.168.0.254. Preporučujemo da odmah promijenite i administratorsku lozinku.

 

 

 

Završene riječi:

Ovo je jako dobar iako vrlo mali wi-fi usmjerivač koji ima sve bitne značajke koje nam trebaju. TL-WR702N 150Mbps Wireless N Nano Router je kompatibilan s gotovo svim glavnim operativnim sustavima: Microsoft Windows, MAC OS, NetWare, UNIX ili Linux. Ako imate brzu širokopojasnu vezu bez problema možete ga koristiti kao mali bežični kućni usmjerivač jer  se  može  nositi s HD video streamingom unutar WLAN-a bez kašnjenja. Nedostaje podrška za IPv6 ali vjerujemo da će se pojaviti putem novog firmwarea. Zadovoljni smo iako je navedena brzina od 150Mbit/sec ipak samo reklamna, odnosno postiže se u laboratorijskim uvjetima.  U krugu našeg testiranja bilo je dosta bežičnih usmjerivača pa je to također imalo dosta utjecaja na brzine propusnosti.

 

iznosi  173.68  HRK dok je u  Vemilu 209,00 HRK. Znači, cijena varira ovisno o trgovcu.
Uređaj za potrebe testiranja ustupio    

 

Foto&video racunalo.com : (Sanja Ledinek) by

 

Specifikacija:
 

 

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.