TEST: TL-MR1043 Ultimate Wireless N Gigabit Router- jeftin ali nimalo nekvalitetan

Fotografija članka: TEST: TL-MR1043 Ultimate Wireless N Gigabit Router- jeftin ali nimalo nekvalitetan

Prije nekoliko godina za pristup Internetu je bio dovoljan kabel koji povezuje računalo s nekim modemom i telefonskom utičnicom. Danas kada imamo laptope, ultrabookove, tablete, mobilne telefone i pametne televizore, čije funkcionalnosti velikim dijelom zahtijevaju pristup mreži ostaje pitanje kako da ih sve spojimo na internet? 

Oglas

Jedno od rješenja je Wi-Fi usmjerivač. Upravo jedan takav uređaj TP-Link TL-MR1043 je došao u redakciju za korisnički pregled čija propusna brzina je do 300Mbits/sec ( teoretski).  TP-Link TL-MR1043 nije dual-band usmjerivač, ne koristi 5GHz bend za prijenos, ali ima tri antene koje izvlače maksimum iz standardnog 2.4GHz signala.

 

 

Antene se mogu brzo prilagoditi okretanjem u različite pozicije za bolje performanse. One su odvojive, pa ako je potrebna veća učinkovitost moguće ih je zamijeniti s jačim antenama. Uz ugrađeni Gigabit Ethernet Switch, TL-MR1043, eliminira uska grla u prijenosu brzina između megabitne žičane i bežične 11n veze, a Clear Channel Procjena (AZTN) automatski izbjegava sukobe kanala.

Nadalje, WDS bežični most osigurava premošćivanje i proširivanje bežične mreže.

SST (signalna održiva) tehnologija povećava vezi robusnost i stabilnost uz istovremeno emitiranje na tri prostorno-različite signalne putanje, a uključuje istovremeno podatke iz tri prijamnika u obradi signala na prijemniku. 3T3R MIMO (Multi ulaz Multi izlaz) pruža veću propusnost u rasponu u odnosu na konvencionalne 2T2R ulaze/izlaze u prosjeku 50 % .

Sadržaj pakiranja TL-MR1043 ruter, 3 odvojive Omni usmjerene antene, napojna jedinica, Resource CD, brzi vodič za postavljanje i Cat5 kabel.

 

 

Dizajn

Uređaj je izrađen od bijele sjajne plastike dok su antene i okvir u kontrastnoj crnoj boji. Izgleda dobro.

 

Njegove dimenzije su 200 x 140 x 28 mm.

 

Gornja strana uređaja ima samo TP-Link logo ukrašen metalnim slovima.

 

 

 

….donja strana…

 

 

…lijeva i desna strana ……

 

Dio prednja strana zauzima zaslon s nizom zelenih  LED indikatora za razne aktivnosti: uključenost, WLAN, QSS, USB itd. Jedna LEDica, SYS.SYS stalno će svijetliti dok usmjerivač radi ispravno, Ako usmjerivač ima problema, LEDica će biti isključena.

 

 

Stražnja strana je najzanimljivija u smislu portova za spajanje jer ipak se radi o uređaju za povezivanje perifernih uređaja. Tu uočavamo uobičajeni WAN port koji se spaja na modem, četiri gigabitna Ethernet RJ45 porta obojana žuto, i USB 2.0 priključak za spajanje uređaja lokalno ili preko interneta s FTP poslužiteljskom funkcijom (NAS i / ili FTP ), dopuštajući spojenim uređajima na mreži trenutni pristup ili dijeljenje podataka na disku poput HD video zapisa. Na ovom dijelu još su pozicionirani Reset, konektor za uključivanje /isključivanje i tri antenska vijka. na u sekundi. priključak za adapter koji dolazi u kutiji i reset gumb koji samo pristupiti fine točke poput pin ili olovku.

 

Instalacija

 

Instalacija rutera je dio koji najviše stvara problema korisnicima. Da, to je uglavnom istina zbog opsežnog web sučelja i sukobljenih IP adresa. Ali TL-MR1043 usmjerivač dolazi s CD-a s Easy Setup Assistantom, vodičem koji vodi kroz postupak postavljanja kroz početnu konfiguraciju usmjerivača i spajanje računala na usmjerivač preko ethernet kabela , pomaže s bežičnim mrežnim postavkama (postavljanje SSID) i konfiguriranjem sigurnosnih WPA2-PSK značajki.

 

 

Za one koji imaju više iskustva preporučamo da sami provedu konfiguraciju usmjerivača kroz mrežnu konzolu (URL”192.168.1.1″ ) i izbornike na lijevoj strani koji omogućuju navigaciju između postavki konfiguracije. Svaki izbornik se širi prema potrebi u odgovarajuće pod naslove omogućujući pronaći i konfigurirati samo područja koja su potrebna.

 

Vrlo koristan aspekt konzole je kontekstualna pomoć, objašnjenja stavki, prikazana u desnom prozoru u cijeloj konzoli, ako vam možda zatreba dodatno objašnjenje, što vjerojatno hoće jer . Nakon što otvorite konzolu, provjerite je li dostupna nadogradnja firmware temeljen na Linuxu,  za usmjerivač na Ne postoji automatska provjera nadogradnje. Dodatno bi pohvalili u postavkama dio koji se odnosi na roditeljsku kontrolu. Ovdje možete ograničiti pristup po MAC adresi na pouzdane URL-ove, blokirati pristup iInternetu u određeno vrijeme tijekom dana, a odjeljak bandwith kontrola dopušta ograničiti upload i preuzimanje datoteka od određenih IP-a. Preporučamo da promijenite administrativnu lozinku nakon prvog postavljanja. U stvari, postoje tri izbora za prijavu i administriranje postavki: administrator s punim ovlastima, korisnička podrška u slučaju da je potrebno kontaktorati TP-Link korisaničku službu ili želite ograničiti određene korisnike da se prijave na odabrani VPN ili za igranje mrežnih igara.

 

Testiranje:

 

Nakon što smo se poigrali postavkama, isprobali smo usmjerivač u poslovnom okruženju i kućnoj upotrebi za streaming HD videa, VoIP pozive (Skype), dijeljenje velikih datoteka i igranje online igara. Spajali smo na njega prijenosna računala, smartphone (iPhone5, Samsung Note II, HTC Windows Phone 8X) i Playbook tablet kao uređaje korisnike. Namjerno smo koristili razne operativne sustave i uređaje u cilju dobivanja što potpunijeg uvida u mogućnosti usmjerivača.  Mjerenja su pokazala da WiFi signal radi doista odlično u prostroru od oko 80 kvadrata s prosječnom jačinom od 98 Mbps na spojenom laptopu. Do ovog podatka došli smo putem mjerenja Speedtest www.speedtest mrežne stranice na izvršenih 8 mjerenja. Prevedeno, na maloj udaljenosti između usmjerivača i uređaja su brzine u rangu s većinom drugih 2.4 GHz usmjerivača. Zadovoljni smo. Slijedeći test koji smo proveli bio je izlazak iz redakcije na ulicu i provjera jačine signala na smartphoneima. Mjerena smo proveli putem Network signal softverskih alata. Detektirali smo da na udaljenosti od oko 30 m između usmjerivača i mobilnih uređaja, snaga signala znatno pada na samo 22 Mbps. Treća stvar koju smo provjerili je mogućnost dijeljenja HD zapisa (filma), između vanjskog diska spojenog putem USB utora i tableta. Brzina prijenosa bila je u prosjeku 60mbps. Za prijenos datoteka putem WANa i LANa, jedna 3 GB datoteka se prenosi u prosjeku do 10 minuta na uređaje, da budemo precizniji 9 minuta. Odigrali smo i Uber strike, mrežnu igru na laptopu koristeći za pristup Internetu TL-MR1043. Nemamo zamjerki. Sve se odvijalo baš kao da smo spojeni na žičani ruter. Sada bi napomenuli da sve navedene izmjerene vrijednosti prijenosa podataka, brzine, jačine signala trebate uzeti s malom rezervom jer su varijabilne ovisno o smetnjama u okolišu. Usmjerivač jedino nismo isprobali kako funkcionira spojen s USB pisačem na USB priključak jer nemamo takav pisač. Popis podržanih pisača nalazi se

Sigurnost: Ultimate Wireless-N Gigabit Router odmah postavlja svoj opciju za sigurnost mreže. Potrebno je pritisnuti QSS (Quick Secure Setup) gumb na usmjerivaču i automatski dobivamo WPA2 sigurnosnu vezu.

Uređaj također podržava SPI firewall i kontrolu pristupa upravljanja za sigurnije korištenje.

 

 

Završne riječi:

 

TL-MR1043 usmjerivač nema ništa posebno što bi ga odvojilo od konkurencije. Možemo pohvaliti brzinu i stabilnost veze za sve uređaje, pristupa datotekama na uređajima spojenim na USB port i vodič za osnovno postavljanje. Sviđa nam se što napredni korisnici mogu podesiti opcije do najmanje sitnice za bolju fleksibilnost. Najveća prednost mu je prihvatljiva cijena od oko 330 HRK ali to što je jeftin ne znači da nije kvalitetan.

 Specifikacija:

 

 

Ultimate Wireless-N Gigabit Router TL-MR1043 ustupio . Foto racunalo.com by(S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.