MeniTražiInfo

  Testirali smo


  Nalazite se ovdje: Početna stranicaTestirali smoTEST: Sony Xperia J – skromnost upakirana u moderni dizajn i ništa više
  Recenzija: Sony Xperia J – 120

  TEST: Sony Xperia J – skromnost upakirana u moderni dizajn i ništa više

  Autor: , 2525 Pregleda

  Naša ocjena:

  3

  Vaša ocjena:

  2.53

  (28 glasova)

   Sony Xperia J, predstavljen od strane japanskog proizvođača na IFA 2012 u kolovozu, istraživali smo i koristili jedan period, Vrijeme je sada za recenziju.
   Svima koji ste redovno čitali naše korisničke testove je poznato da smo ove godine testirali hrpu modela Sonyjeve Xperia linije. Među njima su Xperia S  Xperia PXperia sola,  Xperia U itd.   Sada pred kraj tekuće godine u kratkom vremenskom razmaku pristigla su nam u redakciju još dva modela:  Xperia T i   i Xperia J, idejni nasljednici Sony Ericsson Xperia Arc S  uređaja. Najmlađi Xperia J smartphone je pozicioniran kao jeftin uređaj, iako zapravo nije s obzirom na cjelokupnu izvedbu. Dostupan je putem WebShopa u ponudi Tele2 operatera po cijeni od 1845,00 HRK i Vip.hr po cijeni  2299,00 HRK bez ugovora.   

   Specifikacija i funkcionalnost

    

   Procesor na Sony Xperia J je single-core Snapdragon S1 system-on-chip MSM7227A, sa single-core CPU radnog takta 1GHz i poboljšanom Adreno 200 grafikom. Isti skroman procesor koriste Xperia miro  i Xperia tipo  ali s različitim satom brzine. Zbog toga nam se čini da je procesor u Xperia J modelu samo overclockan što djelom potvrđuje i softver za čitanje podataka o komponentama uređaja.

   Dolazi u kombinaciji s 512 MB RAM memorije i 4GB flash memorije, od kojih je polovica dostupna za korisnika. Od toga, oko 750 MB je rezervirano za čiste aplikacijske podatke. Znači da za vaše potrebe ostaje 1.25 GB memorije. MicroSD kartica spašava one koji trebaju više prostora za pohranu ali ona ne dolazi u paketu pa će te dodatno morati ju kupiti. Odmah da napomenemo da niti slušalice ne dolaze u paketu. Očito Sony smatra da ih nije potrebno uključiti u jeftine modele. Ova hardverska kombinacija i (ne)provedena optimizacija uređaja čine da sučelju nedostaje glatkoća, čak i tijekom kretanja između zaslona ili otvaranja aplikacijske ladice. Trzaji, zamrzavanja, usporavanje su uočljivi tijekom pregledavanja fotografija u foto albumu, surfanja Internetom, ali i za unos teksta. Napunite li uređaj aplikacijama onda zaboravite udoban rad. To je sve ukupno jedno frustrirajuće iskustvo. Pokušali smo mijenjati efekte prijelaza iz postavki prikaza za razvojne programere ne bi li otklonili dio problema, ali bezuspješno. Da, nećete niti biti u mogućnosti da uživate u HD filmovima (ako vam je to važno) , ali za igranje  je moguće pokrenuti većinu HD igara starijeg tipa dostupnih na Google Play trgovini.  Kvaliteta poziva je dobra, nismo imali nikakve smetnje. Glasnoća nije baš tip-top,  tako da će te u bučnom kafiću možda propustiti poziv. Zato predlažemo da za  zvuk zvona koristite neku melodiju koja je dinamična, nikako nježna.  Ovdje smo uočili još jedan problem. Koristite li Xperia J na lijevoj strani lica, senzor blizine ne isključuje zaslon. Očito da je krivo postavljen. Značajke kao što su Wi-Fi, WiFi Hotspot, DLNA, akcelerometar, aGPS, Bluetooth, dio su asortimana i ovog modela. Smartphone BT set podržava nekoliko profila. Standardno smo isprobali  funkcionalnost u automobilu . Povezivanje s radio uređajem prošlo je u trenu. Telefonski pozivi bili su jasni i bez smetnji ali glasnoća razgovora je varirala. Za korištenje bluetooth slušalica i Xperia J modela nemamo prigovora. Podržava 2G mreže GSM 850/900/1800/1900 i 3G mreže HSDPA 900/2100. Izdržljivost baterije od 1750 mAh je jedno područje gdje Xperia J dodjeljujemo veliki plus. Može komotno izdržati i do nekoliko dana što ovisi o vašim aktivnostima. Zaslon izvlači najviše kapacitet iz baterije, uz igranje igara i surfanje.

    

    Stranice: 1 2 3 4 5