TEST: Sony Xperia E – dobar osnovni smartphone za one do 12 godina ali i za nešto starije

Fotografija članka: TEST: Sony Xperia E – dobar osnovni smartphone za one do 12 godina ali i za nešto starije

Sve više vidimo klince do 10 ili 12 godina koji prstima manipuliraju po ekranu mobitela dok igraju neku igricu ili pišu poruku. Ima li vaše dijete obični mobitel velika je vjerojatnost da će zatražiti neki sa zaslonom na dodir jer “svi” u razredu imaju takav.

Oglas

Pokleknete li pod pritiskom i “argumentom”, počinje vaša potraga za pronalaženjem pouzdanog i ne previše skupog modela. Predložili bi vam kao jednu od opcija, Sony Xperia E, model koji smo upravo testirali.

 

Zaslon:

Xperia E ima 3.5-inčni (02:03) kapacitivni dodirni LCD-TFT tehnologije ekran s 256 K boja i nudi rezoluciju od 320 x 480 piksela gustoće 165 ppi tako da slika izgleda nešto zrnato. Zaslon je otporan na ogrebotine ali zaštićen je manje robusnim materijalom PMMA (Polimetilmetakrilat) za razliku od Gorilla Glass ili Dragon rješenja. Jačim pritiskom na zaslon vide se male valovite deformacije. Podržava multi-touch do dva prsta i  ima vrlo točne ulaze.  Vjernost boja je izvrsna. Omjer kontrasta iznosi 719:1. Na maksimalnoj svjetlini ( gustoće oko 310 cd / m²) jasno je vidljiv sadržaj koristi li se smartphone na suncu, ali samo izravnim gledanjem u zaslon.

Već vrlo mala odstupanja kutova gledanja dovode do inverzije u zatvorenom prostoru dok na suncu skoro do neupotrebljivosti. Možda ne bi bilo loše kupiti mat foliju za zaštitu zbog intenzivnog sjaja koji dodatno loše utječe na vidljivost za sunčanog dana.

Ali, za čitanje, pisanje poruka, IM komunikaciju, igranje nezahtjevnih igrica i korištenje interneta, gledanje YouTube sadržaja je sasvim OK.

Nedostatak je svjetlosni senzor jer bi tako mogao uštedjeti malo kapacitet baterije i mlađi uzrast baš neće razmišljati da treba podesiti svjetlinu zaslona.

Specifikacija sklopovlja i  funkcionalnost

Naravno da sve naveden mogućnosti ne ovise samo o zaslonu, već i samom sklopovlju. Sony Xperia E model pokreće 1 GHz Cortex-A5 procesor na temelju ARMv7-Arhitektura, Qualcomm Snapdragon MSM7227A System-on-Chip-(SoC), podržan od 512MB RAM-a i Adreno 200 (Enhanced) GPU. U sintetičkim testovima se je pokazao nešto brži nego Xperia J, iako imaju isti hardver.

Tu je i 4GB prostora za pohranu (cca 2.28 GB korisnički dostupno) proširivo mikro SD karticom do 32GB, stereo FM radio s RDS-om, stereo Bluetooth v2.1 + EDR, Wi-Fi b / g / n, Wi-Fi hotspot, A-GPS akcelerometar i senzor blizine. Bežični modul podržava WCDMA / UMTS (HSPA) kroz frekvencije: 850, 900, 1900 i 2100 MHz.

Ova konfiguracija je dostatna za pokretanje manjih i srednjih aplikacija (koje se povremeno sporo pokreću). Igre poput Subwey Surfs, Angry Gran Run, Temple Run 2 (popularne igre kod mlađe generacije jer se mogu igrati i putem PC računala ili tableta) teku glatko, iako grafika nije na vrhuncu zbog razlučivosti zaslona. N.O.V.A igre poput GTA III ne prolaze baš lako dok druge zahtjevnije nije bilo moguće pokrenuti. Uočili smo da i neke aplikacije se malo sporo pokreću.

Baterija je Li-Ion 1530 mAh. Trajanje baterije da koristite uređaj minimalno kao smartphone zahtjeva svakodnevno punjenje. Znači, prije oblačenja pidžame ili večernjih vijesti, Xperia mora se priključiti na adapter. Štedni način rada baterije optimizora trajanjekada je zaslon isključen nekoliko minuta. Nakon što se zaslon uključi sve opet normalno radi. Dok je zaslon isključen WiFi i podatkovni promet nije aktivan. Pozivi, SMS/MMS, kalendar, obavijesti, alarm, glazbeni svirač i FM radio normalno rade.

Dizajn

 

Sony Xperia E je blago zaobljenih linija i pomislili smo vadeći ga iz kutije da se radi o Sony Xperia V modelu. Dimenzije uređaja iznose 61.8 x 113.5 x 11 milimetara što dopušta da se bez problema koriste se osnovne funkcije jednom rukom. Mase je 115.7 g koja je izvrsno težišno raspoređena. Tijelo je izrađeno od polikarbonata s mat i sjajnim površinama.

Tanki kromirani okvir razbija monotoniju u izgledu. Skriveno plavkasto svjetlo na dnu svijetli kada je telefon u stand-by ili kada radi Walkman app. Dobro je vidljivo samo u mračnijem okruženju. Ispod zaslona su tri tipične Android touch tipke. One su osvijetljeni, tako da su ove kontrole  lako vidljivi u večernjim satima.

 Lijevo:  tipka za napajanje i micro-USB  utor za prijenos podataka 

Stražnji poklopac je gumirani i saklupljač otisaka prstiju. Lako se uklanja, ali u isto vrijeme čvrsto sjedi kada je uređaj zatvoren. Desni bok: kompaktna tipka za regulaciju glasnoće i tipka za uključivanje uređaja,okidač kamere

Vrh: 3.5 mm stereo utor za slušalice ili vanjske zvučnike 

Zvuk:
 

Kvaliteta zvuka tijekom razgovora je element koji model razlikuje od konkurencije. Sony Xperia E podržava HD kvalitetu zvuka i ima aktivan mikrofon za uklanjanje pozadinske buke. Korištenjem sasvim običnih slušalica (jedne dolaze u paketu) zvuk je više nego dobar kroz aktivnu Walkman aplikaciju, uključen equalizer i xLoud funkcionalnost. Kvalitetu zvuka sigurno će mlađi korisnici znati cijeniti. Tako mogu jednostavno staviti slušalice u uši, čitati svoju lektiru uz omiljenu glazbu u dnevnom boravku, a vi nastaviti slušati svoju omiljenu radijsku postaju dok nešto radite po kući ili čitate novine. Vanjski zvučnik je samo prosjek. Bas i niski tonovi su siromašni.

Android i  korisničko sučelje

Sony Xperia E model pogoni Jelly Bean 4.1.  inačica Android sustava (ipak je novija), sasvim dovoljna za dnevno rutinsko korištenje i privikavanje na operativni sustav.  Početne zaslone upravo kao i kod svih drugih modela moguće je prilagoditi korisničkom ukus, navikama i potrebama.

Dolazi uz hrpu unaprijed instaliranih aplikacija. Postoje bogate multimedijske značajke što je pohvalno s obzirom na ciljnu skupinu kojoj je namijenjen uređaj. Uz standardne Googleove pakete i aplikacije, Xperia E ima odličnu podrška za Facebook i integraciju ove društvene mreže.

Iznenadila nas je DLNA podrška s obzirom na cjenovni rang. Uključen je Office, preglednik datoteka i Smart Connect face. Kontakte je lako prenijeti  iz SIM kartice ili s Google računa. Ono što bi u slučaju ovog modela trebalo naglasiti je vođenje evidenciju o korištenju podataka i SMS brojač tako da mjesečna svota novca koju ste namijenili potrošnji djeteta, jednostavno se može evidentirati ali i oni sami mogu  istu kontrolirati te  tako učiti odgovorno ponašanje.

Moguće je korititi Sony-jevu virtualnu tipkovnicu i Swype za veću funkcionalnost u portretnom i pejzažnom modu. Iako je za tipkanje, odnosno unos teksta ugodniji portretni mod, zbog veličine zaslona,  tipkovnica u ovom položaju skoro da zauzima cijeli zaslon tako da je jedva moguće čitati sadržaj.

To je posebno vidljivo   kada se koristi virtualna tipkovnicu za unos,  ili slijeđenje poruka u povijesti Whatsapp-a u portretnom načinu rada.  Isto tako ostaje  samo mali razmak  između tipkovnice i  mrežne stranice kada je otvorena adresna traka. Tipkovnicu je moguće dodatno personalizirati:

Osvrnemo li se na Internetski preglednik, zumiranje i učitavanje stranica u skladu je s hardverskom konfiguracijom. Tijekom zumiranja nismo uočili nikakve legove ili bilo koju drugu vrstu nedostataka. Bolje je koristiti Dolphine preglednik ili Chrome nego iz samog Android sustava. 

Multimedija

 

Glazbeni svirač i Radio: 

Sviđa nam se mogućnost da tijekom slušanja glazbe na  radiju  je moguće aktivirati TrackID funkciju, saznati koja pjesma upravo svira  i dobiti sve podatke o izvođaču,pogledati video spot na YouTube kanalu, kupiti pjesmu i usput vidjeti Top listu.

YouTube i video player:

Foto i video funkcionalnost
U ovom cjenovnom rangu nije moguće očekivati visoku kvalitetu kamere. Ona je skromna sa svojim 3.2 MP senzorom, nema bljeskalice . Daje fotografije razlučivosti  2048×1536 točaka. Postoji namjenska tipka kamere što je vrlo praktično rješenje s obzirom na ciljnu mlađu skupinu odnosno početnike u svijetu smartphonea. Primjetan je blagi šum na fotografijama prilikom snimanja slika u slabim svjetlosnim uvjetima. Slike ne pokazuju previše buke na otvorenom.  Malo im nedostaje oštrine, ali nitko nije savršen :)

Video je moguće snimiti u najvišoj rezoluciji VGA 640×480 piksela. Navedene specifikacije su dovoljne za podijeliti neku fotku ili video iz svakidašnjeg školskog života na Fejsbuku.

—————————————————————————————————————————————————-
Završne riječi:  Jedna od prednosti Sony Xperia E modela je Android Jelly Bean sustav i utor za memorijsku karticu. Kretanje kroz izbornike i aplikacije je uglavnom glatko. GPS prijamnik brzo pronalazi vezu sa satelitima, čak i zatvorenom prostoru. Kupujete li ovaj uređaj morate biti spremni na neke kompromise za njegovu cijenu. Sony Xperia E nije model za geekove, gamere i multimedijskih entuzijaste, baš poput Sony Xperia J i malo kompaktnijeg modela U, koji ima istu dijagonalu zaslona. To je dobar osnovni smartphone s kućištem koje pokazuje dobru izradu i ima onu simpa tipku poput velike Sony Xperia Z posuđenu s jednog od dizajnerskih satova. Postoji i dual SIM izdanje ovog uređaja. Sony Xperia E dostupna je u slobodnoj prodaji po cijeni do maksimalno 1390, HRK (ovisno o trgovcu).

 

Foto&video by Racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.