TEST: Samsung Serije 7 Chronos (700Z5C-S01) – i ovaj prijenosnik može sve što hoćete

Fotografija članka: TEST: Samsung Serije 7 Chronos (700Z5C-S01) – i ovaj prijenosnik može sve što hoćete

Kako smo ovih dana kronično zatrpani raznim uređajima za testiranje, u našu je redakciju stigao još jedan zanimljiv Samsungov prijenosnik – zovite ga Chronos iz Serije 7!

Oglas

Zahvaljujući prijateljima u Samsungu, ovaj prijenosnik prvi testiramo i objavljujemo u Hrvatskoj. Istina, jedna ga je redakcija dobila prije, ali mi smo ga brže testirali i prvi objavili online! Čitajte dalje o našim dojmovima u radu s Samsungom 7 Chronos, s kojim smo se družili nekoliko dana. Zanimljiv je… :)

Puni naziv ovog modela vidite u naslovu, dakle to je Samsung Serije 7 Chronos (700Z5C-S01). Naime, od drugih se Samsungovih modela razlikuje po tome što je već na prvi pogled ljepši, dizajn mu je oku prilično ugodan, a nadamo se kako će nas uvjeriti da je i rad na njemu isto tako užitak. Letimični pregled preko osnovne konfiguracije dao nam je do znanja da bi ovo mogao biti vrlo popularan model u Hrvatskoj. Pitanje je samo cijene :)

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Osim što ćete primijetiti lijepi dizajn, kao i vrlo ugodnu sivu boju, prilikom otvaranja same kutije i rasporeda elemenata u kutiji osjetili smo kako je to ipak “viša klasa”. Inače jako pazimo na sitne detalje koji često ostaju neprimijećeni, no Samsung se ovoga puta potrudio da zadovolji naša osjetila dok “izvlačimo” samo računalo i njegove dijelove iz bijele tanke i elegantne kutije, u kojoj smo pronašli i ispravljač te obaveznu papirologiju (upute, garancijski list…).

Prvi dodir u rukama – vrlo pozitivan. Na prvi pogled će vam se učiniti kako je teži nego što u stvari je, vjerojatno zbog metaliziranog aluminijskog kućišta koje mu daje vrlo elegantan s jedne i vrlo robusan izgled s druge strane. Pogledali smo i kako je sastavljen, prilično je kompaktan, jedino malo više “razmaka” ima na gornjem dijelu monitora, kod video kamere, ali ništa za zamjeriti.

Zanimljiv je i raspored ventilacijskih izlaza. Nije “standardno” s lijeve strane, nego se nalaze sa svih strana – ispod monitora, po sredini, s lijeve strane. Po svemu sudeći ovaj se prijenosnik ne bi trebao zagrijavati u radu. No, neće mu biti lako, pripremili smo mu pravu torturu s žestokim video igrama.

Što se ulaza i izlaza tiče, s desne se strane nalazi jedan USB 2.0 ulaz i DVD snimalica, koja je drugačija – ima prorez u koji gurnete CD/DVD, mehanizam ga uvuče do kraja i onda ga čita. Nešto slično kao kod Sony VAIO prijenosnika. Nezgodna stvar je što nemate tipke za otvaranje i “vađenje” optičkog medija, no valjda ćete se sjetiti i u Windows Exploreru desnom tipkom mišem kliknuti na pripadajuće “slovo” od optičkog uređaja i odabrati “Eject”. Ma, sigurno to znate :)

S prednje ćete strane pronaći višestruki čitač memorijskih kartica. S lijeve je strane prava raskoš – s lijeva na desno tu su priključak za napajanje, HDMi video izlaz, priključak za LAN mrežu koji se širi prema dolje, zatim 2x USB 3.0 ulaza, priključak za vanjski monitor, te zajednički ulaz/izlaz za mikrofon i slušalice.

Kad smo ga otklopili, ugledali smo 15,6 inčni ekran omjera 16:9. Ispod njega nalazi se prilično dobra tipkovnica s numeričkim dijelom. Sama tipkovnica je prilično ugodna za rad, iako se ne možemo oteti dojmu kako bi tipke mogle još i lakše “kliziti”. I opet premale kursorske tipke :) Jednostavno moramo pronaći i neke zamjerke, nitko i ništa nije savršeno :)

Posebno nam se svidjelo “inteligentno” pozadinsko osvjetljenje tipkovnice, koje je vrlo ugodno i diskretno. Ono se automatski pali i osvjetljava tipke. Dok ništa ne radite tipkovnica se gasi (ne troši bateriju), a čim taknete touchpad ili bilo koju tipku osvjetljenje na tipkovnici se pali. Svidjelo nam se i što postoji čak 8 nivoa jačine osvjetljenja tipkovnice. Iako bi bilo dovoljno i recimo tri (ma dosta je i jedan!), svakako hvalimo ovu opciju koja djeluje doista elegantno.

I na kraju touchpad. Čista klasika za nove modele. Sastoji se iz jednog dijela, lijeva i desna tipka su nevidljivi, ali vi jako dobro znate gdje se nalaze. Prilično je velik, vrlo ugodan za rad, reagira odlično, imamo bolji osjećaj u radu nego s tipkovnicom. Generalno gledajući, ovaj nas je prijenosnik na prvi dojam ugodno iznenadio. Zato je vrijeme i da ga testiramo kako radi u Windows 8 okruženju.

Vrijeme je i za pokretanje Windowsa

Lijepo dizajnirana tipka za paljenje računala nalazi se u gornjem desnom uglu tipkovnice. Predinstalirani su Windowsi 8 64-bitni, koji su se kao od šale pokrenuli za 20-ak sekundi zahvaljujući dodatnom SSD disku koji glumi cache i koji na sebe preuzima “teške” poslove, a o kojem ćemo nešto više reći kasnije. Gašenje Windowsa je također za 20-ak sekundi, a podizanje iz Sleep moda za cca 2 sekunde. Nemamo riječi, sve radi brzo. No, imamo mi još zadataka za njega :)

Ekran je 15,6 inčni HD+ rezolucije (1600×900 točaka). Ima prilično dobru i ugodnu sliku, ali mu je kut gledanja prilično slab. Jasno ne radi se o IPS matrici, ali tko još radi na prijenosniku i gleda ga sa strane? Svidjela nam se i opcija podešavanja (Settings), kojoj jednostavno pristupate ako pritisnete tipke Fn + F1. Sve su opcije na jednom mjestu, podesite si računalo za rad kako želite.

Prvo smo isprobali kako rade zvučnici s nekoliko MP3 dance mixeva (za što je zaslužan DJ Djelac, K.O.T.N. – hvala, prijatelju!). Ugrađena su dva od 2W odmah ispod ekrana, dok je subwoofer s donje strane. Moramo priznati, prilično se lijepo čuje, nedostaje malo dubokih zvukova, možda malo glasnoće, ali sve u svemu odrađuju dobro svoj posao. Naravno, uvijek možete spojiti vanjske zvučnike.

Video igre na GeForce 640M – vrijeme je za pravo grafičko “mučenje”!

Pripremili smo dvije igre – ovoga puta smo se odlučili za DiRT 3 (igru koju smo dobili “bundlanu” uz Sapphire AMD Radeon HD 6950 grafičku karticu), te drugu i uvijek Call of Duty Modern Warfare 3, žestoku i zahtjevnu pucačinu.

Zadatak nije lak. Zanimalo nas je kako će s ovim igrama “disati” NVIDIA GeForce GT 640M grafička kartica s 1GB GDDR5 video memorije. Nekako nam se to čini malo, ali se radi o osjetno bržoj GDDR5  memoriji, možda to popravi slučaj.

DiRT 3 je radio prilično dobro. Grafika se nije “mučila” niti u najvećoj rezoluciji monitora, niti kada su situacije dinamičnije na stazi (prašina, refleksija sunca, vrlo visoki detalji). Sve je radilo prilično dobro, grafička se kartica ponašala vrlo hrabro. No, imamo mi za nju i teži zadatak – COD MW3.

U igri Call of Duty Modern Warfare 3 (http://www.gamebox.com.hr/recenzija-call-of-duty-modern-warfare-3-jo-ee-moderno-ratovanje/) smo ostali ugodno iznenađeni jer također nismo osjetili probleme u igranju. I sami znate kako već na samom početku imate intenzivne napade na protivnike, igra nije “zaštekala” niti u jednom trenutku, sve je išlo prilično glatko, pa čak i kada je na ekranu bilo puno dinamike – eksplozije, puno neprijatelja, svi se kreću. Iskreno, ugodno smo iznenađeni mogućnošću.

Bacili smo oko na bateriju, pod ovakvim gamerskim opterećenjem izdržala bi otprilike 2 i pol sata. Ugasili smo računalo i ponovo ga pokrenuli, baterija je na 81% pokazivala 6 sati i 35 minuta rada. Sve u svemu, nije loše, ali bolje da se za igranje “uštekate” na struju :)

Kada govorimo o video igrama, moramo spomenuti dvije korisne činjenice. Prva pozitivna stvar je ugrađena Nvidia Optimus tehnologija koja po potrebi omogućuje prebacivanje s integrirane (Intel HD 4000) na dediciranu grafičku karticu (Nvidia GeForce). To je dobra stvar i za trajanje baterije – kada samo surfate ili recimo tipkate u Wordu tada radi na HD 4000, a kad pokrenete igru “pali” se Nvidijina grafička kartica.

I još jedan savjet, odnosno činjenica broj dva. Ako ste u mogućnosti, svakako spojite dodatnu tipkovnicu (bilo koju) i miša na prijenosno računalo. Igranje je tada žešće i intenzivnije, a i nećete uništavati tipkovnicu na prijenosniku. Isto tako, igranje s touchpadom ili mišem potpuno je drugačije. Miš vam daje dodatnu slobodu, možete programirati tipke (ovisno o samim njegovim hardverskim mogućnostima), dok je touchpad prilično nezgodan za igranje. Sve u svemu, uživali smo u igrama, što nam je bilo i najugodnije iznenađenje na ovom prijenosniku.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je prilično “zadovoljan”

Kao što ste već i sami naučili, a svakom prijenosniku pogledamo njegov “indeks zadovoljstva” u radu s operativnim sustavom. Po prvi put na testu imamo prijenosnik s Windows 8 operativnim sustavom, tako da su i parametri nešto drugačiji, čini nam se logičniji. prije toga ćemo pogledati osnovnu hardversku konfiguraciju, kako bismo znali s čim imamo posla.

Konfiguracija testiranog računala (osnovni podaci):
– PROCESOR: 3. generacija Intel Core “Ivy Bridge” s 2 jezgre, oznake i5-3210M na 2,50GHz (3,1GHz u turbo modu), 3MB L3 Cache
– ČIPSET: Intel HM76
– MEMORIJA: 6GB DDR3 RAM-a, 1600MHz
– MONITOR: SuperBright 15,6 inčni LED HD+ rezolucije 1600×900, anti reflektivni, sovjetljenje 300 nita
– GRAFIČKA KARTICA: Intel HD 4000 + NVIDIA GeForce GT 640M 1GB GDDR5, Optimus tehnologija
– TVRDI DISK: 1TB + 16GB SSD SanDisk
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 64-bitni

Nakon analiziranja osnovne hardverske konfiguracije koja nam je potrebna za analizi Windows Experience Index, pokrenuli smo i WEI  (indeks zadovoljstva u radu s Windows OS-om, ovoga puta osmicom). Na skali od 1.0 do 9.9 (na Windows 7 skala je išla do 7.9) vrijednost se zaustavila na 5,7 bodova (računa se najmanji broj, odnosno “usko grlo”). I sami parametri su ponešto drugačije označeni, a evo rezultata testiranja:
– brzina procesora (7,1)
– brzina RAM radne memorije (7,5)
– radna grafika (5,7)
– 3D business i gamerska grafika (6,7)
– brzina tvrdog diska (5,9)

Ovoga puta usko je grlo Intelova HD 4000 integrirana grafička kartica, no ona ionako služi samo za primjerice surfanje Internetom, obradu teksta, rad u nekom od Office paketa. Za zahtjevnije grafičke zahvate (obrada video priloga, video igre) pali se Nvidijina grafička kartica. Zahvaljujući Nvidia Optimus tehnologiji smanjena je i potrošnja baterije, ili ako hoćete – troši onoliko koliko treba. I primarni tvrdi disk je “standardno spor” ali situaciju osjetno popravlja dodatni brzi SanDiskov SSD disk 16GB koji služi kao neka vrsta cache memorije i koji ubrzava rad najčešćih “poslova” kao što je učestali rad s određenim aplikacijama, podizanje Windowsa (samo 20-ak sekundi!) i slične poslove.

Zaključak i cijena

Sve u svemu, možemo biti zadovoljni s brzinom rada i WEI indeksom zadovoljstva. Računalo je dobro balansirano i praktički na njemu nemate usko grlo. Ono što bi mi htjeli je da je ekran Full HD (umjesto HD+), ali ok.

Sam izgled i dizajn su na visini, s ponosom ćete ga pokazivati drugima. Dobro smo ga izmučili s video igrama, baterija je pokazala znake povećanog trošenja, ali to je normalno. Što se igrivosti tiče, sve je bilo na visini, slobodno ovaj prijenosnik možete koristiti i za gaming, u HD+ rezoluciji grafika itekako “drži vodu”.

Ipak, najveća zamjerka ide možda na račun cijene, koja je u Hrvatskoj čak 9.999 kuna. Za taj novac možete kupiti nekoliko boljih prijenosnika konkurentskih proizvođača. Po nama bi cijena mogla biti niža barem 1.500 kuna. Gdje ga kupiti? Raspitajte se kod ovlaštenih distributera, već je u prodaji.

Samsung Serije 7 Chronos (700Z5C-S01) je definitivno zanimljiv model. Hoće li se prodavati? Mislimo da hoće, još kad bi se pojavila i neka božićno- novogodišnja akcija, bilo bi sjajno. U svakom slučaju ga možemo preporučiti kao dobro, stabilno i svestrano računalo – za posao, zabavu, surfanje Internetom i igranje video igara.

+ Hvalimo
+ izgled, dizajn
+ štedljiva Optimus tehnologija s 2 grafičke kartice
+ čvrstoća, robusnost
+ inteligentno osvijetljena tipkovnica
+ drugačiji DVD uređaj

– Zamjeramo
– solidan ekran, ali loš kut gledanja
– male kursorske tipke
– cijena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.