TEST: Samsung DP700A3D-S01HS All-In-One Serije 7 – veliko i seksi stolno računalo

Fotografija članka: TEST: Samsung DP700A3D-S01HS All-In-One Serije 7 – veliko i seksi stolno računalo

U našem se testnom laboratoriju pojavio još jedno zanimljivo računalo. Samsungovo sve-u-jednom stolno računalo iz serije 7 s ekranom osjetljivim na dodir ima što za pokazati.

Oglas

Svi se slažu kako su tableti vjerojatno “naj-seksi” uređaji koje možete držati u rukama, možda i više nego smartphonei. No, ako vam kažemo da taj epitet možemo “zalijepiti” i na stolno računalo, vjerojatno će vam se pojaviti upitnik iznad glave. No, na test smo dobili drugačije stolno računalo, ne onu kutiju koju strpate negdje pokraj ili ispod stola gdje skuplja ogromnu količinu prašine, nego se radi o računalu koje stavite na stol i to je to.

Svi znate što su All-In-One računala. Ukratko, to su računala čiji se kompletan hardver (procesor, memorija, grafička kartica, tvrdi disk, kontroleri…) nalazi u ekranu, točnije iza ekrana, sa svim pripadajućim ulazima i izlazima. Dobra stvar kod ovakvih uređaja je da se sve praktički nalazi ispred vas, a možete raditi na njemu preko bežične tipkovnice i miša… i preko ekrana osjetljivog na dodir, što je slučaj kod ovog Samsungovog stolnog All-In-One računala iz serije 7 (točna oznaka je DP700A3D-S01HS).

Rijetko imamo prilike isprobati jedno ovakvo računalo, zato smo s veseljem prionuli na posao i isprobali kako radi. Već nakon nekoliko trenutaka smo shvatili kako je odličan radnik, voli multimediju, a i poslužit će i za igranje video igara.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Kao što smo već ranije rekli, ovaj se “komplet” sastoji od jednog glavnog dijela, s još nekoliko dodatnih. Naravno, glavni “dio” je samo računalo s 23,6 inčnim 23 LED I Full HD rezolucije (1920×1080 točaka). Ekran djeluje vrlo uvjerljivo, slika je prilično oštra i ugodno ćete raditi na njemu. Čak mu je i kut gledanja prilično dobar. Ono što nas je svakako privuklo je multitouch s 10 prstiju što možete itekako iskoristiti u radu (npr. prezentacijama),a prepoznaje i neke pokrete ruku s udaljenosti od jednog metra.

Drugim riječima, možete programirati različite “pokrete” rukama i tako upravljati radom računala. Primjerice, želite li se pomaknuti naprijed ili vratiti unatrag čitajući e-knjigu ili kuharske recepte, rukom zamahnite udesno ili ulijevo. Želite li tijekom gledanja filma pojačati ili stišati zvuk, napravite kružni pokret dlanom u smjeru kazaljke na satu, odnosno u obrnutom smjeru. Želite li kliknuti i pokrenuti neki program, stisnite ruku u šaku. Želite li zaustaviti film, zamahnite rukama. Konačno, želite li otići na početni zaslon ili na nedavno posjećeni zaslon, stisnite ruku u šaku i pomaknite je prema gore

Uz vrlo solidan ekran s prednje se strane u gornjem dijelu nalazi i kamera od 0,9MP no sasvim dovoljna za npr. video konferencije putem Skypea ili neke druge aplikacije. U donjem desnom uglu se nalaze kontrole za sam monitor, kao i kod klasičnih monitora. Spomenut ćemo odmah i kako ima i prilično solidan audio sustav i jak zvuk (zvučnici su od 14W) tako da vam za normalan rad neće trebati dodatni zvučnici.

Sam dizajn je prilično lijep, a samo postolje ne zauzima puno mjesta, no stabilno je, tako da ga praktički možete smjestiti na bilo koju radnu površinu. Uglavnom je cijeli plastičan s dodatno pojačanim metalnim dijelovima.

Bočno s lijeve strane se nalaze ulazi i izlazi. Odozgo prema dolje to su 3-u-1 čitač SD kartica , 2x USB 3.0 ulaza, te ulaz za mikrofon i izlaz za slušalice. Sa stražnje strane ćete vidjeti proreze za hlađenje (s gornje strane), zatim dio gdje možete dodavati memoriju, te naljepnicu od Windows 8 operativnog sustava. S lijeve strane se nalazi okomito postavljen optički uređaj (DVD snimalica), s donje strane su slijeva na desno antenski ulaz, ulaz za strujni adapter, mrežni LAN ulaz, HDMI video izlaz, 3x USB 2.0, te ono što drugi nemaju – HDMI video ulaz. Drugim riječima, možete npr. s tableta preko HDMI kabela prikazati sliku na ovom računalu. Zašto ne, pa ima ekran od 24 inča!

Tipkovnica i miš su bežični, kombinirajte rad s touchscreenom

Ono na što nije navikao prosječni korisnik je nešto što ćemo upravo sada objasniti. Ok, svi manje više radimo i na bežičnim miševima, tipkovnicama nešto manje, ali to nije nikakva nepoznanica. Ipak, isprobali smo kvalitetu tipki i moramo priznati da smo zadovoljni.

Tipkovnica je Samsungova i po dimenzijama priličnom mala. Pri tome ne mislimo na tipke koje su normalne veličine, nego na obrub okolo tipki koji je sveden na minimum, kako bi zauzimala što manje prostora. Nema niti numerički dio… hmmm…

Miš je također simpatičan, radi jako dobro, no nekako nam je premalen za našu mušku ruku. u kompletu ćete dobiti i podlogu za miša, što je dobro, iako se dobro snalazi na svakoj površini. Dakle, tu dolazimo do onog dijela kada smo rekli da se morate naviknuti na rad s ovim računalom.

Zašto? Pa jednostavno zato što imate mogućnost kombiniranja za unos podataka – preko tipkovnice, mišem, ili preko ekrana osjetljivog na dodir. Pokušali smo raditi samo preko touchscreena ne uključujući tipkovnicu i miša – teže je, ali se može. Valjda stvar navike, iako je fizička tipkovnica nešto bez čega se danas ipak ne može, što je npr. nedostatak tableta (koji sve češće dobivaju fizičke tipkovnice).

Sve u svemu, osjećaj rada je prilično dobar, pogotovo što imate slobodu kombiniranja, što je dodatno dobar osjećaj. Znate kakvi smo mi ljudi, lako se naviknuti na bolje :)

Rad u Windowsima, ali i gledanje TV-a, video igre

Nakon što smo pokrenuli Windows 8 operativni sustav (podiže se oko minute) sve ostalo je klasika, ima ponešto Samsungovih dodatnih softverskih aplikacija, ali moći ćete živjeti i bez njih. Osmica radi korektno, a u kombinaciji s ekranom osjetljivim na dodir to je prilično dobar osjećaj za rad.

Dodatno ćete u kutiji pronaći i daljinski upravljač za TV tunersku karticu, tako da kada ne radite možete gledati svoje omiljene digitalne TV programe. A možete to i istovremeno, može i preko Windows Media Centra, kako hoćete, na vama je izbor. Inače, daljinski je klasičan, imat ćete osjećaj kao da je pravi za TV uređaj. Pa i je :)

Sve u svemu, isprobali smo i nekoliko video igara i moramo priznati kako se ovo stolno računalo dobro držalo. Od igara smo probali dvije grafički prilično zahtjevne igre – vrlo popularnu trkaću simulaciju – , te pucačinu u prvom licu .

Nije niti čudo je uz Intelovu HD 4000 integriranu grafiku ugrađena i dodatna AMD Radeon HD 7690M s 1 GB GDDR5 video memorije (voljeli bi da je 2 GB, ali ok, i 1 GB je držao vodu). Iznenadilo nas je što se računalo nije pretjerano jako grijalo što je dobro, a u tome mu je sigurno pomagao i ventilacijski izlaz sa stražnje gornje strane (topli je zrak lakši od hladnog, zar ne?).

Sve u svemu zadovoljni smo.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je solidan za rad

Na ovom je stolnom računalu instaliran Windows 8 operativni sustav (64-bitni), tako da smo mu mjerili WEi indeks od 1.0 do 9.9. Zanimalo nas je u prvom redu koliko su dobro usklađene hardverske komponente ovog računala, odnosno imali koje usko grlo. Što se samih brojki tiče, pogledajte i sami što smo izmjerili. No prije toga kratki pregled osnovnih hardverskih dijelova.

Konfiguracija testiranog računala (osnovni podaci):
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i3-3220T na 2,8GHz
– MEMORIJA: 6 GB DDR3 RAM-a (1600 GHz)
– MONITOR: 23,6 inča LED Full HD rezolucije 1920×1080 točaka
– GRAFIČKA KARTICA: AMD Radeon HD 7690M 1 GB GDDR5
– TVRDI DISK: Hitachi 750 GB (na 5400 okr/min)
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8, 64-bitni
– OSTALO: 1 Gb LAN, WiFi, Bluetooth 4.0

Pristupili smo t Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 7,1
– brzina RAM radne memorije: 7,4
– radna grafika: 6,8
– 3D business i gamerska grafika: 6,8
– brzina diska: 5,9

Kao što i sami možete vidjeti računalo je prilično dobro usklađeno između procesora, memorije i grafike. Usko je grlo relativno spori tvrdi disk koji se vrti na 5400 okretaja u minuti, a ne možemo se oteti dojmu da su u Samsungu mogli ubaciti i manji SSD disk koji bi osjetno ubrzao stvari. Ako stane u prijenosno računalo, itekako stane u ovog velikana.

I dok smo radili na ovom računalu nismo osjetili nikakve probleme u radu, možda tu i tamo ponešto čekanja i sporiji rad što ćemo pripisati ponovo tvrdom disku (odzivu), te možda po nama preslabom procesoru koji bi za jednu stepenicu mogao biti jači. No, s druge strane znamo da postoje Samsungovi All-In-One modeli s Core i5 procesorom, tako da je i to riješeno.

Ukupni dojam

Hm, uvijek ta cijena. Teško je reći. Ne trebamo biti pretjerano pametni i reći kako ćete za osjetno manje novca kupiti klasično stolno računalo s “kutijom”. Ili s druge strane možete za taj novac kupiti vrlo jako prijenosno računalo. No, ovdje priča leži na velikom ekranu osjetljivom na dodir i mislimo da je on “kriv” za visoku cijenu od 8.999 kuna kolika je najniža cijena koju smo pronašli u Hrvatskoj i to na www.samsungstore.hr (inicijalna je preko 10 tisuća).

Ima i onih koji će reći kako bi bilo pametnije kupiti jači laptop s manjih ekranom i spojiti ga na standardni ekran od 23-24 i dobit ćete isto. Ali onda nemate “touch”. Kako god okrenuli, ovakvi su modeli rijetki u Hrvatskoj. A k tome još ima i TV tunersku karticu.

Sve u svemu, ovaj nam se model svidio, a i dizajn mu je prilično dobar. Praktički niti u jednoj kategoriji ne briljira, ali u svakoj definitivno zadovoljava i korektno odrađuje posao. Čak je i lakši nego što smo mislili da će biti. Za svaku njegovu prednost ćemo mu pronaći i isto toliko mana. No, ako ga uspoređujemo s klasičnim stolnim računalima, ovo je osjetan napredak.

Dok se ne pojavi jača konkurencija (ima je, ali za sada nema novih modela), reći ćemo kako nam se sviđa. Pitanje je samo tko će ga prepoznati kao koristan i potreban stroj u ponudi stotina i tisuća drugih modela, kao i njihovoj međusobnoj kombinaciji.

+ Hvalimo
+ ekran osjetljiv na dodir
+ dodatna grafička kartica koja radi prilično solidno i s video igrama
+ vrlo dobar zvuk
+ HDMI ulaz
+ mogućnost gledanja TV-a
+ prepoznavanje gesti ruku

– Zamjeramo
– pomalo neprecizan touchscreen (pogotovo ako imate debele prste)
– preslab procesor
– samo jedan USB 3.0
– cijena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.