TEST: PadFone 2 – uspješna kombinacija smartphonea i tableta

Fotografija članka: TEST: PadFone 2 – uspješna kombinacija smartphonea i tableta

Mnogi od vas koristite laptop, tablet i smartphone uređaje za rješavanje poslovnih ili privatnih zadataka i komunikaciju. Složit će te se da stalno praćenje i kontroliranje stanja svih uređaja, sinkronizacija podataka i aplikacija oduzima dosta vremena. Ako ste zaposleni, gotovo u pravilu nikada nemate dovoljno vremena za takve aktivnosti, osim kada prigusti. Zato će se možda upravo vama, “žrtvama vremena”, svidjeti hibridni uređaj – Asus PadFone 2, koji smo detaljno  testirali.

Oglas

Ovisno o situaciji može djelovati kao smartphone, tablet ili čak kao notebook (uz dodatak BT QWERTY tipkovnice). Za korištenje kao tableta je potrebno samo smartphone jedinicu uključiti u plošno ležište i imate 3G/4G tablet.

Pri tome i dalje možete slati i primati pozive, SMS ili e -mail poruke na smartphoneu. Ako želite, glasovni poziv možete preuzeti i kada je smartphone u tablet jedinici bez da ga vadite iz ležišta, ali možete se prebaciti i na Bluetooth slušalice. Budući da su svi podaci pohranjeni u smartphoneu nije potrebno raditi sinkronizaciju koristimo li uređaj kao tablet. Tako štedimo vrijeme i to je jedna od prednosti Asus Padfone2 modela. Asus PadFone 2 je prebolio uglavnom sve dječje bolesti od izvornika PadFone , manjih je dimenzija i boljih performansi.

Dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalni elementi

Na prvi pogled je vidljivo da su dizajneri bili usmjereni na stvaranje stilski oblikovanog uređaja s čistim linijama. Sve komponente se uredno poklapaju i djeluju pouzdano. No, plastika kao materijal najvećim dijelom korištena u izradi ne čini uređaj neodoljivo privlačnim ili luksuznim prema našem ukusu. Za razliku od prirodnih materijala poput stakla, kože ili metala, plastični materijal nikako nam ne mirišu na luksuz. (op. mišljenju s kojim se vi ne morate složiti). Kada smo već kod plastike, odmah ćemo napomenuti da stražnji poklopac smartphonea je fleksibilan. To je pozitivno svojstvo jer ne puca lako u slučaju manjeg pada uređaja. Na površini su otisnuti koncentrični krugovi. Oni su tipičan Asusov ornament ali ujedno ergonomska forma za sprječavanje klizanja uređaja iz ruke i umanjuju vidljivosti otisaka prstiju. Smartphone je blago zaobljenih rubova, konusnog oblika, 9 mm debljine na vrhu i nešto tanji na dnu. Oko tijela je okvir izrađen od aluminijske legure magnezija što smartphoneu daje notu suptilnosti.

Na desnoj strani tipke su izrađene od aluminija.  Imaju dobru povratnu informaciju. Poklopac utora za  microSIM karticu je  moguće otvoriti s posebnim ključićem ili spajalicom.   Zvučnik na stražnjoj strani pametnog telefona se prigušuje kada je postavljen uređaj na ravnoj površini.

Zaslon
ASUS Padfone2 – smartphone panel odlikuje Sharpov LCD Super IPS + matrica zaslon. Na 4.7″ duljini dijagonale mjeri rezoluciju od 1280 × 720 piksela, gustoće 312 ppi. Svojom rezolucijom ne može se natjecati s ovogodišnjim smartphone perjanicama ali je jedan od sjajnih s maksimalnih 585 cd/m2 tijekom aktivnosti moda pod nazivom ” na otvorenom”.

Tada se udvostručuje razina osvjetljenja ili jednostavnije, svjetlina zaslona doseže tehnološki maksimum kako bi osigurala izuzetna čitljivost na suncu. Uspjeli smo i to isprobati  jer Zagreb je već zaboravio što je sunce :/.

Zaslon ima fine kutove gledanja (prema Asusu do 178 stupnjeva bez izobličenja), vjernu reprodukciju boja, prosječno vrijeme odziva od 65 ms i Color Gamut gotovo u skladu sa sRGB-om (to smo testirali). Za zaštitu koristi  uz vrlo učinkovit anti-glare filter, plus oleophobic premaz.

Hibridni tablet ili plošno ležište
 

Plošno ležište mase je 514 grama i dimenzija 263 x 180.8 x 10.4 mm. Izgrađeno je od glatke plastike. S prednje strane izgleda poput bilo kojeg tableta. Zaslon je okružen prilično širokim okvirom. Nešto se razlikuje u specifikacijama u odnosu na smartphone: ima duljinu dijagonale 10.1-inča s 1280 x 800 piksela rezolucije omjera 16:10 (ništa posebno) i standardnom IPS matricom točaka gustoće 148 ppi. Za zaštitu brine Gorilla Glas prve generacije.


Stražnja strana ima utor (sidrište) za smartphone bez kojeg “tablet” dio ne radi. Tresli smo i vrtjeli uređaj ali smartphone čvrsto leži u središtu. Svaka čast. Da sada ne pomislite kako je smartphone zbog toga teško izvaditi ili umetnuti iz ležište, moramo vas odmah razuvjeriti. Postupak umetanja i vađenja smartphonea svodi se na jednu sekundu. Mehanizam se sastoji se od 13-pinskog muškog konektora i sustava od četiri “zupca” koji obuhvaćaju aluminijski okvir smartphonea. Potrebno je samo jednim pokretom gurnuti smartphone u utor (kao kad umećete karticu u bankomat) i tako ga isto izvući. Međutim, tu smo uočili jedan nedostatak. Asus PadFone 2 tada kao set položen na stol svojom stražnjom površinom nije u potpunosti izjednačen. Razlika je cca 4 mm pa se pri rukovanju može osjetiti malo ljuljanje.

Sklopovlje, specifikacija i funkcionalnost

Asus Padfone 2 smartphone se temelji na čipu SoC Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4 pro, 4 -jezgrenom procesoru radnog takta na 1.5 GHz, ARMv7 Krait arhitekture. Qualcomm-ova Krait arhitektura je negdje između Cortex-A9 jezgre i ARM Cortex-A15 dizajna. Ono što je vrlo važno je to da nudi napredne mogućnosti uštede energije, uključujući i dinamičnim podešavanjem brzina. Za grafičku obradu brine Adreno 320, koji uključuje podršku za OpenCL 1.1 i novu generaciju 3D grafike OpenGL ES-3.0 za prikaz više realističnih 3D grafičkih efekata kroz hardversko ubrzanje grafičkih tehnologija. PadFone 2 koristi ultra-brzi eMMC (NAND + kontroler) koji odgovara najnovijim JEDEC v 4.41 specifikacijama i posebno je dizajniran za mobilne platforme. RAM LPDDR2 je pozamašan sa svojih 2 GB (što i treba jednom tabletu) i zato nema problema za igranje zahtjevnih igara ili gledanja 1080 p videa. Cijeli OS vrti se glatko, prijelazi lete.
Projekt Butter, glavni atribut Jelly Bean sustava koji poboljšava upravo ovu vrstu uređaja, nije zamjetan. Jednostavno tehnička konfiguracija sama po sebi je dovoljno snažna da sve aktivnosti se odvijaju brzo i prirodno. Stvarno nemamo nikakvih zamjerki za rad sustava. Više smo nego zadovoljni. Model dolazi u dvije varijante flash memorije 32 / 64GB. Nema podršku za memorijske kartice ali imate pravo na dvije godine besplatnog korištenja kapacitet od 50 GB za pohranu u Asus Webstorage oblaku. Moguće je koristiti Dropbox, Google Drive ili SkyDrive. To što nema microSD doista ne vidimo nimalo kao problem. Pa živimo u 2013. Vrijeme je skladištenja podataka i aplikacija u oblak . I za to nije potrebno da izdvojite niti kunu već trebate samo WiFi vezu. Nemate li svoj vlastiti bežični ruter, WiFi pristup nude skoro svi kafići, zračne luke… Posebno nam se sviđa softverska opcija za pametno rukovanje tijekom korištenja 802.11a/b/g/n WiFi mreže. Odabirom opcije u postavkama Padfone2 će otkrivati kada je bolje koristiti određenu mrežu što je izvrsno nalazite li se u okruženju gdje je prisutno više pristupnih točaka. Tako se izbjegavaju spore veze i vi ne morate ništa posebno prebacivati. Asus PadFone 2 Podržava LTE 800/1800/2600, WCDMA 900/2100 MHz EDGE / GPRS / GSM 850/900/1800/1900 HSPA + mreže.  Tu je Bluetooth 4.0, NFC, aGPS, NFC, FM radio.Za korištenje FM radia potrebno je koristiti slušalice.  Nakon uključivanja i pokretanja aplikacije, moguće je odabrati i zvučnik za slušanje radio postaja. Moguće je spremiti do 6 favorita.

Rezultati sintetičkih testova koje smo proveli su bili različiti iako smo mi dobivali uglavnom bolje rezultate nego što ih ima njegova konkurencija. Jedino nisu mogli nadmašiti Samsung Galaxy 4. Ali provođenje testova se ne odvija pod istim uvjetima, bilo temperaturnim ili opterećenjem (brojem otvorenih aplikacija), pa čak i napunjenosti baterije tako da oni povremeno variraju. možete pogledati i službene rezultate mjerenja provedene od strane Asusa. Što se tiče priključaka ( po uzoru na Apple) Asus ima 13-pinski Mobile High-Definition Link ( MRT ). Podržan je USB to GO, ali za povezivanje s HDMI uređajima morte imati adapter. Osvrnemo li se na kvalitetu glasovnih poziva i prijem signala, nemamo zamjerki. Čak je i vanjski zvučnik dovoljno glasan i kvalitetan za slušanje glazbe zahvaljujući Asus SonicMaster audio tehnologiji. Razvijenoj u suradnji s Bang & Olufsen tijekom posljednjih nekoliko godina. Ovo rješenje uključuje optimiziranje kapaciteta komore zvučnika i oblik, pojačalo, električni izvor, bas, sve za stvaranje zvuka prirodnijeg zvuka što je više moguće. PadFoneov zvučnik je 40% veći u odnosu na druge smartphone, dok za hibridnu tablet jedinicu čak 32% od konkurentskih tableta.

Baterija:  Kapacitet baterije iznosi 2140 mAh. Vrijeme punjenja je oko dva sata, ali punite li uređaj putem ležišta treba do 4 sata (pa i nešto više) i morate koristiti originalni modificirani microUSB kabel inače odbija punjenje. Za smartphone moguće je koristiti i standardni kabel za punjenje iako ne možete dovoljno kvalitetno to učiniti. Autonomijom baterije smartphonea smo jako zadovoljni. U normalnim uvjetima korištenja dva dana možete biti sigurni  da ne morate smartphone priključiti na ispravljač i puniti bateriju. Pohvalili bi opciju da smartphone se puni uvijek dok se nalazi u ležištu (inteligentni mod). Obrnuti postupak nije moguć.

Ako ste teški korisnik, uspjet će te isprazniti bateriju za  9  sati što je nama bez problema pošlo za rukom.  Evo kako: antenski sustav je cijeli vrijeme manipulirao između 3G/WiFi mreža. Imali smo za Twitter i Facebook aktivirano osvježavanje svakih 15 minuta, sinkronizaciju jednog e-maila, razgovore oko 60 minuta (operateri i Skype), foto-video snimanje, malo navigacije (cca 20 minuta), odigrali smo nekoliko igara (30 minuta), odgovorili ne e-poštu, zavirili u bespuća interneta oko 1 sat, imali uključenu BT slušalicu nešto manje od sat vremena i AsusPadFone 2 je otkazao poslušnost. Ležište (tablet jedinica) ima 5000 mAh 3.8 V – 19Wh bateriju. Pogledali smo dva filma (od toga jedan na maksimalnoj svjetlini) pohranjenih na eksternom HDD-u, punili smartphone, napisali i objavili dva kraća članka, i nakon 13 sati, snaga baterije postala je kritična. Zadovoljni smo.

Android 4.1.1 Jelly Bean – UI – aplikacije

Asus Padfone 2 pristigao nam je na test s instaliranim Android 4.1.1 Jelly Bean sustavom. Inačica 4.2 je na putu (kao što je i beba na putu :D). Zaključani zaslon ima osnovne postavke. Nema ništa posebno za naglasiti. Glavni izbornik, matrica aplikacija, widgeti … sve je standardno.

Obavijesna traka omogućava brzi pristup Wi-Fi mreži, podesiti osvjetljenje, aktivirati GPS itd. Postoji i dodatni prostor u aplikacijskoj ladici za “samo” Pad aplikacije, imate li neki sadržaj koji je specifično za veći prikaz. Na primjer postoje dvije Amazon aplikacije, jedan namijenjena za smartphone, jedan za tablete. Tako možete odrediti onu koja će imati prioritet za prikaz na tabletu.

Što se tiče korisničkog sučelja Asus je unio male modifikacije i dodao neke aplikacije koje nažalost nije moguće ukloniti smatrate li ih nepotrebnim. Jedna od aplikacija, bolje reći   aplikacija koja ima niz funkcionalnosti (gašenje pokrenutih programa, postaviti načine punjenja baterije između jedinica, odabrati obavijesti koje želimo da nam se prikazuju tijekom korištenja uređaja…) je  najatraktivnija  za ovaj uređaj dolazi pod imenom strong>Dinamički  zaslon (i u potpunosti je prilagodljiva u izborniku postavki ASUS cuustomized setting). Ovdje je važno napomenuti da aplikacije koje ne podržava DZ će biti zatvorene, a vi ćete ih morati ponovno pokrenuti kada spojite ili odspojite PadFone dva.  Za veliki dio aplikacija stvarno radi dobro poput preglednika, galerije fotografija, videa, SMS-a, glazbe, dok dio dobiva čak napredno sučelje poput kontakta.

Zgodna je opcija izmjene namjenske tipke za uzimanje screenshotova. Postoji i dodatni prostor u aplikacijskoj ladici za “samo” Pad aplikacije, imate li neki sadržaj koji je specifično za veći prikaz. Na primjer postoje dvije Amazon aplikacije, jedan namijenjena za smartphone, jedan za tablete. Tako možete odrediti onu koja će imati prioritet za prikaz na tabletu. U tablet načinu imamo pop-up izbornik plutajućih aplikacija (kalendar, kalkulator, e-mail, rječnik, BuddyBuzz i AudioWizard izbornik), slično rješenje koje ima Samsung na Galaxy Note 10,1 i Sony Xperia Z.

Za rad s office dokumentima, uključena je puna verziju Office Polaris 4.0 sa sposobnošću za uređivanje i spremanje dokumenata, WebStorage (za cloud pohranu), Backup (za vraćanje instaliranih aplikacija i podataka), AppLocker, koji omogućuje aplikacijama da se pokrenuti samo ako unesete točnu lozinku. SuperNote 3.0 je alat za stvaranje bilješki s tekstovima i crtežima,   prepoznaje rukopis i  omogućava da naše škrabotine pretvorimo u tekst. Budući da imamo rijetko vrlo čitljiv rukopisa,  nismo imali problema da aplikacija prepozna naš tekst. Tako nastale bilješke  se mogu sinkronizirati s ASUS WebStorage,  dijeliti u JPEG, PDF i TXT formatima.Sve radi prilično brzo i precizno Rječnik radi izravno iz system traya i uključite li ga,  pojavljuje kao okrugli gumb  u svim programima. Dostupna je cijela hrpa jezika. MyBitCast  omogućava naše pisane ili audio bilješke, snimljene fotografije ili video,  automatski sinkronizirati na WebStorage računu. Postoje i dvije aplikacije, Press Reader i Zinio  koje su namijenjene za čitanje tiskovnih publikacija u elektroničkom obliku. Ustvari  su više linkovi na pretplatničke servise. Ugodno ih je čitati na  “tabletu”.

BuddyBuzz je socijalni agregator, nešto slično kao što je imao Sony sa svojim Time Scapeom samo što nije toliko duboko integrirana funkcionalnost u sustavu. Viber, Skype i sve IM aplikacije rade izvrsno.

Asusova tipkovnica nije loša. Dizajnom podsjeća na tipkovnicu iz iPhone modela, ima puni red brojeva i interpunkcija. Ako vam nije baš najpraktičnija imate dostupnu i standardnu android tipkovnicu iz samog sustava. Ne sviđa li vam se niti jedna od ponuđenih, na Google Play trgovini ima ih dovoljno.

Asus Studio duplicira značajke Android Galerije dodajući vrijeme i mjesto kao opcije za album.  AudioWizard omogućava podesiti čujnost zvuka na jedan od pet različitih scenarija – Movie mod, glazbeni mod, igraći mod, i snimanja i govor na dodir tipke. Ova aplikacija isključivo daje optimizaciju za PadFone 2 jedinice zvučnika, i nije omogućena za slušalice. Malo je nelogično što ne funkcionira sa slušalicama, ali tako je izvedeno. Stvarno nam se aplikacija je svidjela. Nikako ju ne bi trebalo zaobilaziti kupite li uređaj.

Internet: Osim zadanog preglednika iz sustava tu je Chrome preglednik, a mi smo isprobali malo i Delphine preglednik. Zadovoljni smo s radom sva tri.

Kamera

PadFone ima tri kamere. Dvije na smartphoneu (1.2/ 13 MP) i jednu na ležištu (1 MP) u okviru iznad zaslona. Nalazi li se smartphone u pristaništu, tada je prednja kamera blokirana dok stražnja normalno radi. Prednje kamerice su više nego dovoljne za Skype pozive, Google+ Hangouts ili neki brzinski autoportret Glavana kamera na smartphoneu ima 13 MP BSI senzor Sonyjev proizvod, i LED bljeskalicu i signalni procesor (ISP). Sony BSI senzor ima pet elemenata objektiva i koristi f/2.4 otvor za optimalne performanse pri slabom osvjetljenju. Raspon blende je u rasponu od standardnog zatvarača, tipke glasnoće, zatvarača osjetljivog na dodir i self-okidač za autoportret. ISO se kreće u rasponu 50-800, a balans bijele boje može se podesiti ručno. Brzina zatvarača čini nam se da je malo usporena što se u određenim situacijama može odraziti na kvalitetu snimljene fotografije. Auto fokus radi OK, dodirni fokus je brz. Od softverske podrške uz kreativne filtre, tu su odabir scena, balans bijele boje, rešetke, WDR (Wide Dynamic Range) funkcija, Noise Reduction itd. Asus je dodao HDR mod, opciju koja je od prije nekog vremena postala IN. Imate li sklonost prema estetskoj kirurgiji tu je mod za “uljepšavanje”. Gubite bore, koža vam je glatka poput dječje itd. Pohvalili bi mogućnost automatske rotacije tipki izbornika fotoaparata i kamkordera u oba načina (portret/pejzaž). Prebacivanje između video i foto postavki izbornika je izuzetno brzo. Nema potrebe da ponovno učitate aplikaciju. Dodirom na zaslona će se prilagoditi fokus, balans bijele boje i ekspoziciju na tom području.

Burst mod je jedan od boljih koje smo isprobali u zadnje vrijeme. Hardverska konfiguracija omogućava snimati do 100 slika u slijedu, šest u sekundi. Nama su negdje ispale 4- 5 u sekundi. Malo uzmite s rezervom ovaj podatka, možda smo bili prespori ili negdje sitno pogriješili. Priznajemo da nismo sveznalice. Samo navodimo ono što je nama uspjelo, a što piše na papiru. Kako znamo da megapikseli nisu sve, ozbiljno smo se uhvatili analize foto i video snimljenih materijala. U okruženju gdje nema dovoljno prirodnog svjetla snimljene fotografije su zrnate i imaju teško razdvojive sjene. Pod dobrim svjetlosnim uvjetima fotografije su dobre kvalitete, barem oštrinom i točnosti boja. Boje u HDR načinu snimanja su OK. Unutarnja kvaliteta je pristojan kad su svjetla uključena. Rezultati su vrlo dobri u većini snimljenih fotografija. Za ovjekovječiti određene trenutke provedene s prijateljima i drugim povremeni situacijama kvaliteta je dovoljna. Fotografije se mogu uređivati (osnove osnova) prije slanja na društvene mreže ako želite ostaviti neki svoj pečat kreativnosti.

Video snimanje
Postoji nekoliko načina za video snimanje. Full HD video zapis moguće je snimiti s 30 sličica u sekundi, ali i 60 sličica u sekundi na 720 p, pa čak za 480p punih 90 sličica u sekundi. Za vašu informaciju, mogućnost snimanja 60 sličica u sekundi je prisutna na novim Canon kompaktnim fotićima. Zvuk se snima u stereo varijanti na 160kb, 48kHz, u svim načinima snimanja.

———————————————————————————————-

Završne riječi:  PadFone 2 kao smartphone ulazi u srednju visoku kategoriju modela za razliku od najnovijeg PadSone Infinity. Koncept nije nimalo loš. Gledajući sa strane samog android sustava, odnosno Gogola, sinkronizacija između uređaja nije neki problem, ali nama se sviđa ovo kompromisno rješenje naravno ako vam je potrebno. Najviše nas je iznenadila kvaliteta zvuka koja nije daleko od HTC One smartphonea, za razliku od zvučnika na tablet jedinici koji daje mono zvuk, ali jasnog basa i dobre čujnosti. U prosjeku je jeftinijih tableta. Prema omjeru dobivenog i uloženog mi Asus PadFone 2 modelu dajemo ocjenu vrlo dobar.

Hvalimo : 
– optimizaciju aplikacija za korištenje na smartphoneu i na tabletu
– jedna kartica , jedan mjesečni račun i jedna pretplata

Dodatni minusi 

E – mail nema podrške za SharePoint i Office 365 paket
–  priključke ( 13 pinski konektor).
– kvaliteta zvuka ima pad prilikom prelaska u tablet ležište.

 

Foto & video Racunalo.com by Olympus (S. Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.