TEST: Olympus SH 21, dobro osmišljen kompaktni digitalac

Fotografija članka: TEST: Olympus SH 21, dobro osmišljen kompaktni digitalac

S obzirom na vrstu posla kojim se bavimo, uvijek imamo pri ruci neki model kompaktnog fotića. Zahvaljujući našem poslovnom partneru , to su uglavnom njihovi modeli. 

Oglas

Određeni period smo koristili Olympus SH 21, pozicioniran  kao fotoaparat s velikim zoomom, relativno niske cijene i  model za putovanja. Osim uobičajenih značajki kamere ima puno toga za ponuditi. Što točno, pročitajte u nastavku.

Dizajn, kvaliteta izrade, funkcionalnost
Olympus slijedi tradicionalni kompaktni dizajn za fotoaparate ali ipak ima određene elemente svog stila. Olympus SH 21 nije izrađen od plastike već od metala, što ga razlikuje od većine modela konkurencije. Dimenzije tijela su 105.4 x 59.4 x 30.6 m (Š x V x D). Mase je 184 g. TFT dodirni zaslon od 7.6 cm , rezolucije 460000 točaka je osjetljiv na dodir. Zaslon nije na najvišoj rezoluciji, ali ona je više nego dovoljna za pružanje pojedinosti o slici ili pregled fotografija na samom fotoaparatu ili prikazali vodiča uživo povlačenjem  kartice ulijevo.

Snimanje slika na otvorenom s ovim fotićem ne pokazuje nikakve anomalije prisutna na ekranu, čak i kada se snima izravno na vedro nebo. Obično postoje ljubičaste boje koje se pojavljuju na zaslonu, ali ovaj mališan ih nema.

 

Rukohvat na prednjoj strani dopušta držati fotoaparat bez straha od slučajnog klizanja iz ruku i pomaže u snimanju fotografija s jednom rukom.

Za povezivanje na računalo ili TV, dostupni su HDMI priključak, AV kabel (isporučuje se u paketu) i USB port. Pozicionirani su bočno ispod poklopca na lijevoj strani tijela. Ovdje se ujedno nalazi otvor za remen. Za spajanje putem HDMI kabela je potrebno na fotoaparatu odabrati format digitalnog signala koji će se spojiti ([480p/576p]/[720p]/[1080i]) i koristite FGHI za odabir slike za reprodukciju.

Baterija je smještena na dnu. Njen kapacitet, ovisno o postavkama, dovoljan je i za 400 fotografija na jednom punjenju. Kao što je slučaj s većinom kamere, utor za SD karticu nalazi se uz bateriju. Moguće je koristiti i Eye-Fi kartice uz SD/SDHC/SDXC. Poklopac ima mehanizam za zaključavanje koji sprečava slučajno iskakanje baterije. Za punjenje baterije u paketu dolazi USB-AC ispravljač. Baterija fotoaparata se može puniti dok je fotoaparat spojen na računalo. Vrijeme punjenja ovisi o radu računala.  U neposrednoj blizini još su navoj za stativ i zvučnik.

Olympus SH 21 se može pohvaliti objektivom koji ima 12.5x optički zoom, žarišne duljine u rasponu 24 do 300 mm. Može hvatati slike na maksimalnoj rezoluciji od 4608 x 3456 točaka. U burst modu snimanja se odvija po stopi do 6,9 sličica u sekundi, ali stvarna serija završava nakon tri fotografije. Ovdje su vam potrebni dobri refleksi.  CMOS senzor ima 16 MP. Prednost ove vrste senzora u odnosu na CCD senzor je u tome što nudi bolje performanse u slabim svjetlosnim uvjetima (zatvoreni prostor, sumrak, noć, itd.). Primijenite li u navedenim uvjetima “Sumrak mod moguće je snimiti dosta oštre i jasne fotografije bez korištenja stativa. Snimajući slike u zatvorenom prostoru, primijetili smo da imaju puno detalja, a boje i tonovi su prilično prirodni. Jedan nedostatak je što CMOS senzor pruža visoku rezoluciju koja pada s udaljenosti od središta okvira.


Slijedeća zanimljiva značajka je osjetljivost, ISO raspon od 80/100/200/400/800/1600/3200. To je opet odlično za snimanje fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja. Kvaliteta bljeskalice je dobra i djeluje kroz sučelje. Nema fizičke tipke na fotoaparatu, ali to ne vidimo kao minus jer ipak se radi o fotoaparatu namijenjenom prosječnim korisnicima kojima bi se moglo desiti da zaborave uključiti bljeskalicu.

 

Na gornjoj strani pronalazimo: Mikrofon -Ručicu zooma-Gumb okidača-Gumb on/off – Lampicu pokazivača- Način rada za biranje

Na stražnjoj strani uz zaslon prema desnom rubu su gumbi koji se često koriste:  Gumb  (prebacivanje između snimanja i reprodukcije) – Kotačić za upravljanje -INFO gumb (promjena informacijskog prikaza)-gumb (brisanje)-Gumb OK – vodič kroz izbornike. Tipke su male ali dobre kvalitete. Navigacijski jastučić ima četiri brza načina podešavanja rada fotoaparata.

Načini snimanja
Nema apsolutno nikakvog polu-automatskog načina rada ili ručnog način rada. Osim velikog broja scenskih načina snimanja i efekata, kamera pruža funkciju za generiranje trodimenzionalne slike i panorame koja pokriva 360 stupnjeva, ali zahtijeva vrlo glatku rotaciju kamere. Vrijeme čekanja između dvije slike je (bez burst moda), oko 1,8 sekundi.

Za promjenu načina snimanja koristi se rotiranje birača. Snimanje s automatskim postavkama ili  iAUTO način, fotoaparat će automatski odabrati optimalan način snimanja za scenu. Kada fotoaparat ne može odrediti koji je način optimalan, odabrati će način P za snimanje s optimalnom vrijednosti
otvora objektiva i brzinom okidača. U ovom se načinu mogu aktivirati postavke automatskog snimanja, a također su omogućene i promjene širokog raspona ostalih funkcija izbornika snimanja poput kompenzacije ekspozicije, izjednačenja bijelog i ostalog, prema potrebi.

Scenski način obuhvaća: Portret/ Ljepota/ Krajolik/Noćna scena/ Noć+Portret/Sport/ Interijer/ Autoportret/Zalazak sunca/Vatromet/ Kulinarstvo/ Dokumenti/Plaža i snijeg/Kućni ljubimci – mačka/Kućni ljubimci – pas/Pozadinsko svjetlo HDR.

Snimanje sa specijalnim efektima (Magic) dopušta odabir 10 kreativnih filtra: Pop Art -Pin Hole-Fish Eye-Drawing-Soft Focus-Punk-Sjaj-Vodena boja-Refleksija-Minijatura. U načinu P, optimalne postavke snimanja unaprijed su programirane za efekt svake scene.

Olympus je dodao Multi Recording funkciju fotoaparata, koji omogućuje simultano snimanje Full HD videozapisa i slika, bez gubitka broja piksela. Eto, to je jedna opcija koju korisnici nekih modela Android mobitela imaju ugrađenu u svoje modele i smatraju ju inovativnom budući da misle kako je on nastala s Android sustavom.

 

 

 

U video modu, Olympus HS-21 može snimati u Full HD rezoluciji 1920 x 1080 točaka pri 30 sličica u sekundi sa stereo zvukom. Nažalost, zvuk zumiranja se je jasno čujan na video snimkama. Autofokus u video modu ima solidnu oštrinu. Video bilježi u MOV formatu pomoću H.264 video kodeka.

 

Završne riječi: Olympus SH-21, sa svojim zoomom, solidnim specifikacijama, značajkama i jednostavnošću rada, sasvim je dovoljan za potrebe fotografiranja prosječnog korisnika i ostaviti će ga više nego zadovoljnim. Tijekom snimanja moguće je koristiti “Žive vodiče, za promjenu postavki, što će posebno znati cijeniti fotografi početnici. Autofokus radi prilično brzo, ali u spontanim situacijama, malo je ipak spor. Što se tiče performansi tiče, kvaliteta slike jako je dobra, a pregledom fotografija na računalu primijetili smo da kamera prikazuje prirodne boje, upravo onako kako ih naše oči vide, bez zasićenja. 

Olympus SH 21 je doista dobro osmišljen kompaktni digitalac i  djeluje skuplje nego što je. Olympus SH 21 moguće je kupiti  po cijena  od 1300 – 1600 HRK, ovisno o trgovcima. Njegov omjer cjene i performansi je odličan, zato smo ga upravo i tako ocjenili.  Lijep Božićni poklon :)

Foto www.racunalo.com by :0) (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.