Nokia Lumia 925 – izgleda odlično s metalnim okvirom i ne radi nimalo loše [TEST]

Fotografija članka: Nokia Lumia 925 – izgleda odlično s metalnim okvirom i ne radi nimalo loše [TEST]

Windows Phone , top model s 41 MP kamerom smo testirali. Sada je na redu Nokia Lumia 925. Smartphone pokreće Windows Phone 8 sustav, nadograđena Amber inačica. Nokia Lumia 925 je imala službeni debi u Londonu u svibnju ove godine. Više je alternativa Nokia Lumia 920, nego nasljednica, iako su vrlo sličnih specifikacija. Nokia Lumia 925 je ujedno prvi Windows Phone finske kompanije koji odmiče od živih boja. Kakvo korisničko iskustvo nudi dijelimo naše dojmove  u nastavku.

Oglas

Vizualna inspekcija – kvaliteta izrade i funkcionalni elementi
S Nokia Lumia 925 je tvrtka zadržala referencu kvalitete. Dizajnirana je da bi se uštedjelo na masi i debljini u odnosu na . Lumia 925 ima pristojnu vitkost s 8.5 mm debljine.

Oko tijela veličine 129 × 70.6 mm uočavamo aluminijski okvir,  lijepog sjaja, a postoje četiri crne linije koje se pojavljuju  u blizini svakom ugla.  Dio su strukture antene ( kao iPhone.) Ovim dizajnerskim elementom djeluje manje stereotipno, ali može se lako ogrepsti s ključevima ili kovanicama u džepu.

Stražnja strana je izrađena od matirane plastike (bijela ili tamno siva boja), skupine polikarbonata.  Osjeća se ugodnom na dodir, ali ne samo zbog korištenih materijala već i zaobljenh površina za razliku od modela s kutnim dizajnom. Isto tako masom od 139 g nije teški uređaj za držanje u šaci ili džepu. Za usporedbu, jedna jušna žlica ima masu 50-60 grama.

Od prošle godine gotovo svi modeli Lumia serije imaju na desnom boku tipku za regulaciju glasnoće, otključavanje uređaja i tipku kamere, izrađene od keramike na cirkonu  (kao proteze u dentalnoj medicini).  Ali Lumia 925 ima metalik teksturu tipki. Opet jedan svjež element u odnosu na ostatak Lumia serije.

Sve tipke se lako  pronalaze,  imaju  izvrsne  povratne informacije, posebice tipka  kamere koja ima dobro definirane faze  prilikom fokusiranja i snimanja fotografija.

Iznad zaslona je prednji objektiv od 1.2 MP (1280 x 960 točaka f/2.4) , rešetka zvučnika. Nepostojanje LED obavijesti nas primorava da moramo stalno buditi smartphone i provjeriti početni zaslon da bi vidjeli jesmo li što propustili.


MicroUSB priključak više nije na donjem dijelu. Nalazi se na gornjoj plohi. S jedne strane zgodan položaj, druge nije. Trebate li nekoga uspostaviti glasovni poziv, i imate priključen smartphone na punjač ili povezan na računalo, proces postaje nespretan. Nekoliko milimetara dalje je ladica za microSIM kartice, povezana s tijelom. Ne možete izvući cjelinu SIM ladicu i za izvlačenje zahtijeva spajalicu, ne iskače kao na većini drugih uređaja.  To je dobro prtljate li stalno sa SIM karticama da ne izgubite ležište. U blizini je 3.5 mm konektor za slušalice i mikrofon za poništavanje buke.

Lijeva strana je potpuno čista kao i dno.

Na leđima uočavamo tri metalna konektora. Koriste se za spajanje indukcijskog punjenja. Ispod konektora je zvučnik (spikerfon). Slušate li glazbu, morat će te položiti Lumia 925 na stranu zaslona, jer dolazi do gušenja zvuka. Prosječna količina stvarnog testa je između 96 i 99 decibela. Melodije i upozorenja uspjela su doprjeti do naših ušiju  većinu vremena, a  vibracijska  upozorenja  dovoljno su jaka iako nisu nešto izuzetna, ili  u mojoj torbi ima previše onih sitnica, tipa, neka se nađe, zatreba li, pa jedino mogu osjetiti  vibracije   jačine  ispušne cijevi automobila ima li potrgane nosače.

Objektiv podržan PureView tehnologijom, diskretno je podignut od ostatka leđa, a leća je milimetar uvučena u kućište. Zbog samog pozicioniranja kamere, prstima se lako dotiče i tako možemo ostaviti prljave tragove. Zato nije loše obrisati krpicom područje kamere prije snimanja. Ali, na drugoj strani, ni u kojem trenutku neće smetati prsti pri korištenju fotoaparata. Uz objektiv je dual LED bljeskalica. Nije Xenon.

Lumia 925 PenTile AMOLED ekran dominira prednjom stranom, djeluje kao da je izliven u kućište i relativno ravan, iako na rubovima nije. Samsungov je proizvod. Duljina dijagonale iznosi 4.5 inča. Odlikuje ga PureMotion HD + razlučivost od 1280 × 768 piksela s gustoćom od 332 ppi. Površina zaslona zaštićena je Gorilla Glass, drugom generacijom. Izgleda dobro iz gotovo svakog kuta. Sve prikazane  elemente je lako za pročitati ividjeti.    Ima ClearBlack tehnologiju za obogaćivanje kontrasta pa tako crna izgleda doista crno, osobito koristite li tamnu temu. . Zaslonu je moguće podesiti temperaturu boja, karakteristiku vidljive svjetlosti i zasićenost. Neki vole tople boje (žuto-crvene) a neki preferiraju hladnije ( zeleno-plave). Na primjer, ostavite li zasićenost boja kao konstantu, hladne boje pokazat će ljudsku kožu bljeđom. Hladne boje su prikladne za pregledavanja fotografija krajolika. Tople boje dat će vam više žućkast prikaz.

Na izravnom suncu automatska regulacija svjetline je na najvišoj razini. Možda prikaz na zaslon nije baš u potpunosti vidljiv, ali nema problema s čitljivošću. Inače AMOLED ekrani su poznati po svojoj intenzivnoj svjetlosti, dok Super AMOLED proizvodi jasnije slike. Oštrina ekrana je sasvim u redu iako nije Full HD.

Svojom osjetljivošću se može koristiti imate li rukavice na rukama. Na zaključanom zaslonu je prikazan sat. To je jedna od onih malih praktičnih funkcija i nismo uočili da značajno troši bateriju. Ekran ima  ima tri kapacitivne tipke na dnu, a ostalo je sve zaslon. Tri tipke radio dobro.

Nokia Lumia 925: Hardverska specifikacija  i funkcionalnost
Nokia Lumia 925 pogoni Qualcomm Snapdragon MSM8260A S4 dual-core procesor takta 1.5 GHz podržan od strane Adreno 225 GPU. Memorijski kapaciteti bilježe 1 GB ROM i 16 GB interne memorije ( manje od Lumia 920). Iznos nije proširiv memorijskim karticama. Morati će te podatke prenijeti na neki cloud prostor, poput Dropboxa i SkyDrivea ili što god slično.

Smartphone uključuje 4G i NFC podršku, Wi-Fi i Bluetooth povezivost 3.0, ali je unutra smartphonea 4.0 chipset. Slijedećim ažuriranjem OS-a bit će podržan u punoj funkcionalnosti. Za povezivanje moguće je koristiti WiFi a / b / g / n, A-GPS.   GPS svoj posao obavlja bez prigovora. Od senzora ima  akcelerometar, žiroskop, kompas, senzor blizine i svjetlosni senzor.  Općenito, Lumia 925 se je   dobro držala  na T-Mobile mreži.  Nije bilo problema s signalom. Možda, pri prelasku između HSPA + i LTE,  je ponekad  bilo male pauze, ali 3-5 sekundi.

Isprobali smo streaming TV signala kroz Sky News live. Za glatko gledanje potrebna je  LTE veza,  koja je neusporedivo bolja od HSPA + ili WiFi.

Osvrnemo li se na kvalitetu razgovora, oni su bili dovoljno glasni i jasni , i  u najglasnijem okruženju.  Nismo bili zadovoljni previše  Wi-Fi kvalitetom poziva (Skype), jer je  nedosljedna.   Bluetooth radio s nizom uređaja bez problema. Pozivi nisu  super kad se koristi  auto  hands-free sustav ili redoviti Bluetooth slušalice. Nije problem jačina čujnosti već kvaliteta. Izveli smo jedana softverski – sintetički test performansi pa pogledajte vrijednosti:

Kao što to uvijek radimo, snagu  komponentitestirali smo kroz još nekoliko dodatnih igara:   , je pokazao iste grafičke mogućnosti kao na drugim platformama, dok , niski učinak zaslona, ali igra se odvija vrlo glatko. Angry Birds može se odigrati vrlo glatko.

Pokretanjem  , 1080p, MP4 format ima glatku reprodukciju. U odnosu na  android high-profile smartphone na tržištu, možda će neki  za ovaj model  reći : komponente su prahistorijske.  Ali, imajte na umu da  android sustav je jedna druga priča u punom smislu riječi. WP modelima  nije potrebna hrpa jezgri da bi radili  glatko.

Baterija je Li-Ion, 2000 mAh, nije korisnički zamjenjiva. Na srednjoj razini svjetline zaslona nećete dobiti više od 6-7 sati aktivne upotrebe. Ovdje mislimo na vrijeme u kojem uređaj nije na standbyu. Ovisno o vašim navikama, autonomija baterije može bit dostatna i za dva dana korištenja.

Jedan dan će izdržati isključite li automatsko sinkroniziranje za društvene mreže, imate sinkronizaciju dva računa elektroničke pošte, vodite nekoliko razgovora, snimite koju fotku i povremeno bacite oko na događanja u prostranstvima Interneta. Naravno da pri navedenim akcijama kombinirate LTE/ 3G/ Wi-Fi mreže. Igrate li 30 minuta Asfalt 7, potrošnja energije umanjuje se oko 20%, dok za isto vrijeme korištenje IM, iscrpit će te 12% kapaciteta., prilično zagrijava uređaj na leđima, mjestu gdje se nalazi baterija. Mislimo da postoji općenito problem topline.  I nakon pola sata igranja “asfalta 7”, temperatura raste na 46 stupnjeva Celzija. FM radio je moguće slušati korištenjem slušalica. Broadcast kanali mogu se postaviti kao favoriti i nije potrebno da imate otključa zaslon prilikom slušanja.

Slušalice su prosječne kvalitete,   ali opet su bolje nego mnoge koje dolaze u paketima s uređajima. Malene su i neće vam smetati u ušima.

Nokia Lumia 1020 – Windows Phone 8, Amber 
 

Lumia 925 je nadograđena na WP 8 Amber inačicu. Više nema problema oko sinkronizacije s Google računima. Nokia nije promijenila osnovnu Windows Phone iskustvo,  tako da se Lumia  925 ponaša baš kao i svaki drugi WP8 telefon. Dizajn i stil operativnog sustava se prenose u svaku aplikaciji koju koristite, što ga čini vrlo jednostavnim za navigaciju.

Dvostrukim dodirom na zaslon možete ga otključati, ali ne i zaključati.

Za pozadinu zaključanog zaslona možete postaviti neku fotku koja vam se sviđa bilo iz albuma fotografija, sliku dana tražilice Bing, Angry Birdsa ili informacije iz aplikacija poput Accu Wather, da  imate uvijek na oku vremensku prognozu.


Na početnom zaslonu pločice ne moraju biti iste veličine. Na temelju važnosti informacija, odnosno  trebate li ih više ili manje, možete promijeniti njihove veličine.  Dopušteno je  pinati gotovo sve na početni zaslon za jednostavan i brz pristup .  Za aplikaciju, držite prst dok se ne pojavi izbornik .

Potpuni popis instaliranih aplikacija  je vidljiv kada se provuče početni zaslonu s desne na lijevu stranu.  Popis aplikacija prikazuje se abecednim redom, a ne može bit preuređen.

Moguće je konfigurirati višestruke e-mail račune. Prisutan je  brzi set-up vodič  koji pomaže  da sinkroniziratie Outlook, Gmail, e-mail, radni ili drugi POP3/IMAP4.  Također možete povezati više računa e-pošte u jedan inbox.

Ali možda vam ne trebaju svi e-računi biti aktivni cijelo vrijeme. Prvo, tako štedite na bateriji, drugo ne zatrpavate HUB informacijama koje vam nisu bitne,  i  ostaju one samo koje su vam važne. Dakle , imate na raspolaganju opciju za konfiguriranje vremena preuzimanja podataka iz računa, odnosno podesiti vremensku sinkronizaciju.

Za stvaranje popisa kontakata, Microsoft je zadržao jednostavnost. Možete uvesti popis iz gotovo bilo kojeg e-mail servisa i društvenih mreža. U ozračju poziva i SMS poruka, postoji filter za njihovo blokiranje.

S korisničke strane  dopušteno  je upravljati popisom osoba za koje želimo da nas ne ometaju. Data Sense donosi kontrolu podatkovnog prometa. Imate li ograničen mjesečni iznos ili prepaid mehanizam, dobro će doći da pogledate korištenje podataka u određenom ciklusu da ne prekoračite limit.

Također pruža podatke za Wi-Fi Hotspot funkcionalnost. Imate li djecu koja vole prčkati po vašoj Lumiji, sigurno će vam se svidjeti značajka kreiranja gost / dječjeg računa  (dječji kutak)

Za poslovnu korespondenciju, brine se puni Office paket  i OneNote.  Na  Lumia 925, možete otvoriti / uređivati Word, Excel i PowerPoint dokumente,  i sinkronizirati s vašim osobnim (ili korporativnim)  računalima.  OneNote je Microsoftova aplikacija za bilješke.  Funkcionira slično kao  Evernote.

Postupak kopiranja i lijepljenja kontakta iz adresara  ili  dio e-poruke ili kopiranje zanimljivog dijela s mrežne stranice, na drugo mjesto  je brz i jednostavan postupak.

Tipkovnica je ugodna za pisanje i postoje postavke za  korištenje više jezika.

SkyDrive, Outlook, Facebook, Twitter, WhatsApp (konačno radi kako spada), su ovdje. Facebook Messenger, nema mogućnost slanja ili primanja slika. Nokijine aplikacije uključuju Nokia HERE – turn-by-turn navigaciju uz podršku offline karata i adresa pretraživanje. Here Drive + GPS s turn-by-turn navigacija,  Nokia Social je aplikacija kojom se po registraciji možete družiti s ostalim korisnicima na Nokia App Store, nisu li vam dovoljne ostale društvene mreže. Nokia Video Upload program šalje video na SkyDrive. Radi u redu.

Internet:  Windows Phone koristi Internet Explorer 10 za preglednik i kompatibilan je s HTML5 standardom. Korištenje  LTE mreže Hrvatskog Telekoma i učitavanje stranice se odlično slažu.   Stranice koje su responzivne (prilagođavaju se veličini zaslona uređaja), poput našeg racunalo.com portala, za sekundu-dvije su spremne  za ugodno čitanje.

Možda nije najbolje rješenje da nakon postupka zatvaranja preglednika i ponovnog otvaranje  se možete vratiti samo na posljednju stranicu.  Ne i stranicu koju ste  posjetili prije nje.   Uglavnom IE je siromašniji značajkama nego što ih imaju konkurentske platforme.  Postoje alternativni preglednici dostupni u trgovini Windows Phone. Zadana tražilica je Bing, ali možete ju promijeniti. Da biste to postigli morate prijeći na IE postavke – > napredno .

 

Nokia Lumia 1020 – Fotografija, video zapisi i multimedija
 

Kamera

Pureview tehnologija za koju vjerujemo da nije još dosegla svoj puni potencijal, koristi 8.7 MP senzor otvora blende F/2.0 s Carl Zeiss optikom što uključuje šest leće za poboljšanje fotografija u slabo osvijetljenim uvjetima snimanja. Ne nedostaje optička stabilizacija za fotografije i video zapise. Nemojte misliti da prilikom okidanja ili video snimanja možete zato skakati, jer tada učinka nema. Možete slobodno silaziti niz stepenice i snimati.

Ali, ovdje moramo spomenuti da inače stabilizacija se je pokazala učinkovitom, bez obzira na to što je Lumie 925 lagana, i time olakšava da napravimo možda neki jači trzaj . Moguće je isključiti zvuk okidača, za one kojima smeta. Fotoaparat se pokreće dugim pritiskom na namjensku  tipku i kada je smartphone zaključan. Osnovna foto aplikacija je ista za sve Windows Phone i koristi sučelje sustava. Fotografije je moguće snimiti u omjeru 16:09 po defaultu, ali se može promijeniti na 4:3, i zatim spremiti kao zadano. Moguće je odabrati pregršt scenskih programa, postaviti maksimalnu ISO vrijednost do 3200, balans bijele boje, ekspozicije (EV + / – 2,0) itd. Automatske postavke često daju različite rezultate posebno za vrijeme oblačnog dana iako focus je vrlo brzo, kao i okidač. Nokia je dodala svoje ekskluzivne aplikacije koje se mogu koristiti za dobivanje više kreativnih fotografije.  To su Panorama.,….

Blink Shot (burst), Bing Vision (za pretraživanje slika), Photosynth (Microsoftova aplikacija panorame),  Cinemagraph aplikacija omogućuje napraviti animirani GIF od snimljenih fotografija, ali njih prvo morate poslati na Nokijine poslužitelje da bi sa njih preuzeli animirani GIF.  Creative Studio omogućuje odabir niza različitih opcija boja, zamućenje pozadine, ili efekt nagiba / pomaka. Photobeamer je brz način za otkrivanje pohranjenih fotografija u samoj Lumiji i mrežnoj stranici koje ste svojedobno pohranili.

Raspon seta filtara (leća) je vrlo zanimljiv za stvaranje nestandardnih fotografija. Osim integriranih, moguće je koristiti third-party aplikacije  poput    SophieLens, , Oggl itd.  HERE City Lens je aplikacija proširene stvarnost za pronalaženje točaka našeg interesa u blizini mjesta gdje se nalazimo. Radi u kombinaciji s kamerom.

Nokia Lumia  Smart  app: Nakon deset kontinuiranih snimaka, softver automatski detektira najbolje fotografije na bazi algoritma (Best Shot), ili omogućuje primijeniti efekte koje želite u post-produkciji jer se sve fotografije spremaju se u album kao Nokia Smart. Možete zamijeniti lica, ukloniti objekte u pokretu (ponekad se to i ne dogodi) itd. Funkcija zamjene lica je najprikladnija za grupne fotografije. Možda netko slučajno zatvori oči ili napravi neku grimasu, možete to ispraviti tako da svi na vašoj fotografiji izgledaju don’t worry be happy. Action Shot objedinjuje nekoliko slika i kreira stop-motion animaciju (sport, djeca), a Motion Focus, dodaje efekte pokreta onim objektima koji nisu u pokretu. HDR fotografije izgledaju dosta obrađeno a boje su previše intenzivne, barem prema našem ukusu.

Nokia Pro Cam,  je aplikacija dizajnirana da bi se omogućile suptilne kontrole postavki fotoaparata prilagođene uvjetima fotografiranja. Ovim foto/video setom bavili smo se detaljno testirajući Nokia Lumia 1020 smartphone. Ipak će ćemo malo neke stvari ponoviti. Nije za one koji se tek uvode u svijet fotografije jer fotografije mogu ispasti vrlo  loše kvalitete ne postave li se  parametri pravilno.

I još jedna napomena, koristite li Nokia Pro aplikaciju, brzina obrade je vrlo spora. Imajte to na umu. U budućnosti vjerojatno će bit poboljšanja na ovom dijelu.

Kvaliteta snimljenih foto/video materijala: 

Nokia Lumia 925 na razini s dobrim svjetlosnim uvjetima daje odlične fotografije s dobro izbalansiranim bojama u razini iPhone 5, HTC One i sl. Imate li dobro uporište, oslonjene ruke, u lošim svjetlosnim uvjetima vaše fotografije mogle bi izgledati lijepo i ekipa na Fejsu će im se diviti. Usput, da bi to postigli, osim uporišta potrebno je postaviti višu ISO vrijednost ili aktivirati bljeskalicu. Noćne snimke na 1/4 drugoj ekspoziciji, ISO do 1600, imaju više buke, ali boja je dobra.

Fotografije snimljene korištenjem Nokia standardne aplikacije.

Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

Fotografije snimljene korištenjem Nokia PRO aplikacije.

Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati o.

Video

Maksimalno možete snimati video 1080P/30fps, da budemo precizniji 1920 x 1080 piksela uz 4x zoom. Video opcija uključuje postaviti balans bijele boje, kontinuirani fokus, uključiti/isključiti bljeskalicu.

Video snimke imaju više nego dobru kvalitetu zvuka, optička stabilizacija je samo u redu, i autofokus je brz u prebacivanju ali ima nešto sporije izoštravanje. U lošijim svjetlosnim uvjetima video snimke nisu vauuu, ali su dobre.

Multimedija

Što se tiče reprodukcije videa, video ne može podržati mnoge formate poput DivX-a ili otkriti izravno 720p RMVB, MKV i 1080p MOV video datoteke. AVI i MP4 nemaju problema s reprodukcijom i pokretanjem. Video zapise možete uploadati putem USB-a. U glazbenom + video čvorištu nalazi se sve potrebno. Glazbeni player nema razlike u odnosu na druge modele osim što ima značajku Dolby Mobile zvuka za korištenje slušalica.

Nokia Music nudi besplatan streaming glazbe kroz mješavina / popise na temelju umjetnika i žanru.
Mikrofon je vrlo snažan za razliku od vanjskog zvučnika.

Ukupni dojam:   Svojim  relativno tankim dizajnom, nelošim zaslonom, izvrsnim mogućnostima fotoaparata , Nokia Lumia 925 je solidan izbor . Iskreno, nismo pronašli ništa posebno što bi ovaj model posebno isticalo u odnosu na druge iz Lumia linije. Rekli bi, još jedan Windows Phone. Ako ste zainteresirani za fotografije, onda pričekajte , a ako ste svakodnevni mobilni korisnik,   zadovoljava sa svojim fotoaparatom. Imajte na umu da Nokia je za ovaj model odlučila zanemariti indukcijsko punjenje. Za isto potrebno je kupiti zasebni dodatak i preko konektora na stražnjoj strani integrirati bežično punjenje.
Bez obzira koliko se Nokia do sada trudila da popravi nedostatke aplikacija razvijajući svoje namijenjene Lumia modelima, finska tvrtka ne može sama popuniti praznine. Vjerujemo da će nakon stjecanja dijela kompanije od strane Microsofta uskoro krenuti sasvim druga priča. Gaming popis postaje sve veći s mnoštvom poznatih i onih manje poznatih igara. Model je dostupan u ponudi VIP-a po maloprodajnoj cijeni od 5799 kuna, dok je kod pretplate nešto jeftiniji, zavisno o odabranom paketu. U

Foto/video www.racunalo.com (Sanja Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.