TEST: Nokia Lumia 920 – smartphone sa kojim ne možete promašiti odaberete li ga za sebe

Fotografija članka: TEST: Nokia Lumia 920 – smartphone sa kojim ne možete promašiti odaberete li ga za sebe

Napokon je u naše krajeve pristigla Nokia Lumia 920 uz koju smo proveli jedno kvalitetno vrijeme testirajući model.

Oglas

Nokia Lumia serija je postala sinonim za Windows Phone uređaje  iako  sustav sam po sebi   teško  osvaja tržište.  Prema trenutnim statističkim podacima,  globalni  tržišni udio Nokia Lumia modela  je  negdje na 2.5 % .   Nokia Lumia 920 je  model u koji finska kompanije ulaže velike nade za osvajanje bolje tržišne pozicije.  O modelu je  napisano  na stotine recenzija  i vjerujemo da ste ih  barem dio pročitali,   upravo kao i  mi.    U njima smo uočili da  uglavnom naglasak recenzija je   na mogućnosti kamere.   Zato  smo mi krenuli  napisati jednu sasvim običnu recenziju  jer ipak se ne radi o kompaktnom digitalnom fotoaparatu već o komunikacijskom uređaju.

Lumia 920 – nema nepoznati dizajn

 

Lumia 920 je stilski identična prethodnoj seriji s vizualnim identitetom prenesenim s izvornog N9 MeeGo modela. Monolitno tijelo dimenzija 130.3 x 70.8 mm, zaobljenih kutova i dalje je izgrađeno od iste vrste čvrste plastike u kombinaciji sjajnog i mat premaza, dok svaki detalj izgleda izvrsno. Nosite li Lumiju 920 u džepu traperica, svakako će te biti svjesni u svakom trenutku da je tamo zbog mase od 185 g, ali za dan do dva, nećete više uopće ništa osjetiti. Nemojte se bojati da bi vam zglobovi mogli patiti zbog prilične mase jer težište je izvrsno raspoređeno.  Lumia 920 inače je ugodno popunjena sa svojih 10.7 mm debljine.  Iz našeg viđenja, cijelo tijelo izgleda vrlo ukusnog dizajna.

Poleđina smartphonea se lako kontaminira otiske prstiju ali na bijelom kučištu oni nis uočljivi. Kaplice vode na leđima možete lako obrisati.

Ekran
Lijeva i desna strana zaslona imaju široke rubove (okvir) tako da se 4.5-inčni ekran ( 0,2″ veći od Lumia 900) rezolucije 1280 x 768 piksela, IPS matrice i gustoće 331 ppi, čini da je veliki.

Zaslon odlikuje Corning Gorilla Glass 2, pozadinsko osvjetljenje, PureMotion HD + LCD ( nekoliko dodatnih piksela) s ClearBlack tehnologijom. Zaslon je omjera 15:09 (kao prethodna generacija) nije 16:09. Kutovi gledanja na zaslon nisu osobito široki (zbog konveksnog stakla) ali su svakako razumni. Možda ovi izrazi specifikacije zvuče nerazumljivo za obične smrtnike ili nestvarno za IT potkovane, ali važno je da zaslon izgleda izvrsno svojim bojama koje su blizu stvarnim (Nokia 900 ima više plavkaste nijanse).

Prema Nokiji, stopa osvježenja  je 60 Hz. Nažalost nismo na drugim modelima testirali stopu osvježavanja pa ne možemo potvrditi niti negirati točnost informacije.  Posebnost zaslonu daje nova tehnologija za visoku osjetljivost dodira. Ona omogućava da se određene aktivnosti na zaslonu mogu ostvariti korištenjem rukavica. Mi smo testirali efikasnost rukavica izrađenih od tri vrste materijala: pamuka, vune i kože. Sve je apsolutno u redu ali mora u postavkama je potrebno podesiti izvorni dodir na visoku osjetljivost. Inače, jedino pamučne rukavice reagiraju na standardnoj postavci osjetljivosti zaslona.

Nokia Lumia 920 i Windows Phone 8

Koliko Windows Phone 8 kao proizvod veteranske softverske tvrtke Microsoft može zadovoljiti naše dnevne potrebe donosimo u nastavku. Prilikom uključivanja uređaja pokreće se čarobnjak koji vodi kroz osnovne postavke. Za iOS i Android temeljene uređaje traži se da imate iTunes / Google račun, a kod Windows Phonea trebate imati Microsoftov račun, ali prolazi i stari Windows Live račun. Na zaključanom zaslonu postoji cijeli niz opcija koje se mogu prikazivati: datum, vrijeme, nepročitane SMS i e-poruke, propušteni pozivi, kalendar itd. Ove opcije ne omogućavaju direktni pristup, odnosno otvaranje aplikacije iz koje potječu informacije direktno sa zaključanog zaslona. Nakon što se zaslon otključa, pojavljuju se dinamične pločice, prepoznatljive za Windows Phone 8 i Windows 8 desktop ili RT sustave. O njima smo već pisali u nekoliko navrata, zato se idemo pozabaviti nekim drugim detaljima i funkcionalnostima:

Aplikacijska ladica je klizna i popis aplikacija postavljen je prema abecednom indeksu fonetske abecede. Puni Nokijin set aplikacija kao što su Nokia Maps, vožnje, glazbe, i tako dalje ne mogu se deinstalirati. Brojač podataka prati koliko smo u određenom periodu ih iskoristili. To je izvrsno imate li ograničen mjesečni podatkovni plan. Ali za razliku od androida, WP8 daje mogućnost uštede MB. Tako na primjer možemo odabrati da nam se slike sažimaju prije preuzimanja u uređaj što znatno smanjuje veličinu datoteke. Kontakte je moguće sinkronizirati kroz različite račune (Facebook, Twitter, Skype, Outlook…) u skladu s fonetskim redoslijedom, simbolima i slovima. Pritiskom na određeno slovo aktivira se Quick Search bar u kome se pojavljuju sve osobe čija imena počinju s tim slovom. Za osobe s kojima često komuniciramo je moguće postaviti prečac (pločicu) na početni zaslon. Facebook,  Twitter, G plus , aplikacije su vrlo jednostavne za korištenje jer nemaju bogate funkcionalnosti. Windows Phone ima za poslovnu produktivnosti Microsoftov Office uredski paket kao i dobar klijent e-pošte. Internet Explorer 10 dolazi sa Silverlight podrškom: prilikom pregledavanja Weba, u donjem desnom kutu je pod-izbornik putem kojeg je moguće dodati poznate kartice. Prilikom pregledavanja weba, moguće je odabrati mobilnu verziju ili PC verziju web stranice, a od tražilice dostupni su Bing ili Google.

Ono što bi još željeli naglasiti je da bez obzira na subjektivna negativna mišljenja dijela android fanova o Windows Phone 8 sustavu, posebice jer ne prolaze custom ROM-ovi i ne može baš svatko mijenjati što mu padne na pamet, poslovni korisnici upravo će cijeniti Windows Phone 8 sustav zbog sigurnosti. Microsoft je prilikom izgradnje Windows Phone sustava, posebno razmišljao o sigurnosti podataka pohranjenih u memorijama uređaja. Tako se cijeli memorijski sustav automatski kodira. Tu je i sigurna boot značajka, opcija koja provjerava pri svakom pokretanju sustava imaju li aplikacije originalne certifikate. Nemaju li, ne mogu se niti pokrenuti. Kod priključivanja Lumia 920 na Windows 8 PC, automatski se pokreće softver za Windows Phone. On omogućuje upravljanje sadržajem na uređaju kroz čisto sučelje s nekim sažecima informacija. Osvrnemo li se na tipkovnicu ona je visokog ranga. I dalje tvrdimo da je jedna od najboljih.

Nokia je tvrtka kraljica što se tiče usluga lociranja. Nokia Maps prilikom pregledavanja dopušta vidjeti standardne karte, satelitske karte, javni prijevoz i općenito promet. Funkcija za planiranje ruta je jednostavna. Želite li koristiti glasovno navođenje, nema problema za dobivanje uputa ali prije toga treba preuzeti glasovne datoteke. Za navigaciju možete odabrati 2D ili 3D karte, dnevni ili noćni prikaz. Nokia javni prijevoz koristi GPS lokaciju za pretraživanje autobusnih i tramvajskih postaja.

 

Nokia City Lens pretraživanje ili  AR Augmented Reality tehnologija (proširene stvarnosti), pruža  informacije o mjestima gdje je moguće nešto pojesti, hotelskom smještaju, shoppingu, znamenitostima, zabavi, atrakcijama, i tako dalje. Navedene  informacije  moguće je dobiti  aktivacijom kamere s mjesta gdje se trenutno nalazimo.

Ispod poklopca ili malo o sklopovlju

 

Nokia Lumia 920 koristi dvojezgreni (Krait) procesor Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 radnog takta 1.5GHz. GPU je Adreno 225. Kao i obično, Windows Phone je optimiziran za korištenje s čipom i može se zato natjecati s 4 -jezgrenom android ekipom. Baterija se može puniti beskontaktno zahvaljujući tome što Nokia je certificirala Qi standard. Potreban pribor za Qi punjenje (jastučić) dolazi u paketu. Mi smo ga testirali i sve . Inače Nokia Lumia 920 ima bateriju 2000 mAh, a budući da brzina izlučivanja kapaciteta ovisi o nizu faktora,  i ovdje nema nekog pravila, samo ćemo napisati – autonomija baterije je pristojna za smartphone.

Memorija ima kapacitet od 1GB RAMa, 32GB unutarnjeg prostora za pohranu gdje korisniku ostaje na raspolaganju od 25 do 27 GB kapaciteta. Nokia Lumia 920 ne podržava memorijske kartice. Ako mislite da ne možete imati dovoljno funkcionalan smartphone bez microSD kartice i ne želite koristiti u 21 stoljeću oblak prostor za pohranu, onda morate kupiti Nokia Lumia 820 ili HTC 8s modele smartphonea. Također vrijedi spomenuti da su podržane brojne opcije za umrežavanje: WiFi (dual band), Bluetooth 3.1 s A2DP/EDR, A-GPS. Akcelerometar, žiro senzor, kompas i senzor blizine također su prisutni.

Multimedia i njena funkcionalnost

 

Audio i video značajke  playera u stvari, izgledaju isto. Glazbeni svirač je softverski podržan od strane Dolby zvuka ali samo ako su priključene slušalice. Tu su EQ postavke koje se mogu podesiti i prema korisničkim željama. Video reproduktor podražava 1080p video reprodukciju.

Pogledali smo jedan 4.1 GB 1080p film, prije toga pohranjen u memoriju uređaja, i sve je proteklo normalno (osim što je zamorno gledati na malom zaslonu).

Kamera:

Lumia 920 također ima Pure-View kameru, ali za razliku od Nokie 808, izostavljen je 41 MP senzor. Nokia Lumia 920 ima 8,7 MP senzor. Optička stabilizacija slike sa f/2.0 otvorom radi izvrsno. Prema našem iskustvu bolje nego na HTC One modelu. Sućelje kamere je jednostavno. Dodirom na tri točke otvaraju se dodatne postavke za ručno podešavanje balansa bijele boje, ISO (max vrijednost 800), postavke bljeskalice, aktivaciju Magic Filtera (third-party aplikacije), šest načina scena (noć, sport, pozadinsko osvjetljenje…) Sviđa nam se što kada prstom dodirne se zaslon, sustav će automatski fokusirati i sam pokrenuti zatvarač. U odnosu na Lumiu 900, Lumia 920 je najviše evoluirala u kvaliteti autofokusa. Za makro snimke nije čak potrebno niti postaviti Makro opciju. To je za jedan plus.

Kao što smo već napisali, namjenska hardverska (dvostupanjska) tipka nakon pritiska otvara sućelje kamere za manje od jedne sekunde. Za fotografije nije potrebno odabrati razlučivost, možete odabrati samo 4: 3 ili 16:09 omjer koji daju fotografije 3264 x 2448 odnosno 3552 x 2000 točaka rezolucije. Tijekom testiranja funkcije kamere napravili smo više od stotinu fotografija ne bi li dobili kvalitetu fotografija sličnu prikazu u reklamama, iako su to simulacije koje prisutne kako bi bolje izraziti ono što proizvod može učiniti. Tehnologija simulurana u reklamama izgleda prilično funkcionalna u stvarnom životu ali realnost je ipak drugačija.

Naše mišljenje o kvaliteti fotografija je slijedeće: Balans bijele i ISO na automatskim postavkama nisu sjajni što je vidljivo u slučaju slabog svjetla ili za tmurnog dana. U slučaju dobrog osvjetljenja problema nema iako uvijek postoji jedna siva nijansa. Naravno da se u postavkama može se sve ručno podesiti ali znamo da dio korisnika nema znanja kako to riješiti. Lumia 920 noćne slike imaju puno buke, čak i mnogi detalji su nejasni i uspješne su samo ako imamao u kadru statične objekte, ali u slabom osvjetljenju fotografije su nedvojbeno pozitivno iznenađujuće. Najbolje od svih testiranih ovogodišnjih flagship modela. Koliko smo u pravu, pogledajte kroz jedan mini album.

Evo i usporednog testa:

Nokia za kameru nudi i prošireni softver:

Cinemagraph (snimanje filmova): ugrađeni softver kontinuirano snima pet fotografija a ako se objekt koji snimamo pri tome pokreće može se sve spremiti kao . gif datoteka. Veličina datoteke je 800 x 448 točaka i težine oko 2 – 3MB.
Panoramski mod snimanja nije posebna odlika Nokia Lumia modela. Imaju ga svi sustavi (iOS i Android). Panorama se sastoji od 5 fotografija ali ne postoji način da se glatko izvede snimanje. Ponekad će softver upozoriti da nepravilno držimo uređaj ) tako da će te se morati vraćati ali to morate učiniti u roku od 5 sekundi. Koliko to može biti uspješno? Zaključite sami. Panoramski mod daje fotografije razlučivosti 11340 x 1807 točaka. Pametno snimanje sastoji se od dvije funkcije: jedna se odnosi na detekciju lica (treperenje, iskrivljena usta, zatvaranje očiju) kroz burst mod, da bi mogli zamijeniti s jednim od najboljih izraza. Druga funkcija je uklanjanje nepoželjnih objekata.

Fotografije se mogu uređivati kroz ugrađen softver (obrezivanje, rotacija,korekcija) ili preuzimanjem aplikacija s Google Play Marketa. U foto albumu, ako koristite čarobne filtre fotografije će biti prikazan ispod softvera imenom.

Video snimanje  može se postaviti 720P ili 1080P, dok prednji objektiv može se postaviti samo na 720 p.  Dodatno je moguće postaviti za vrijeme snimanja kontinuirani fokus, ali prema našem iskustvu ako snimate fiksnu udaljenost od objekta možete slobodno zatvoriti kontinuirani autofokus.

 

Završne riječi: 
Nokia Lumia 920 neće osvojiti potrošače s viškom vremena koji su skloni eksperimentiranju s alternativnim firmwearom putem xda foruma, ali poslovne korisnike ili osobe koje trebaju uvijek imati funkcionalni uređaj lako bi mogla. Windows Phone zbog svog jednostavnog korisničkog sučelja i dinamičnog prikaza vrlo je pogodan i za ulazak u svijet smartphonea,  mada neke osnovne značajke nisu savršene.  Za svakog novog Windows Phone korisnika Nokia Lumia  920 će ponuditi dosta promjena ali i dio iskustva koje nudi  Android i iOS.   Brine li vas dostupnost aplikacija,  na Marketu možete pronaći skoro sve glavne aplikacije. Jedina prepreka možda je nedostatak “ne-velikih” aplikacija.  Dodali bi da  zaslon na donjem rubu, gdje su osnovne kapacitivne tipke je dosta debeo pa zbog toga  zaslon izgleda neuravnotežen.  Slušalice koje dolaze u paketu su prosjek. Kontrolne tipke mogu se koristiti za odgovoriti na poziv. Eto, to bi bilo sve :)

Foto/video www.racunalo.com by  (S.Ledinek)
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.